Όταν η αγάπη ξεπερνά τα εμπόδια των θρησκευτικών διαφορών
Για το Eurispes το 2030 οι μικτοί γάμοι στην Ιταλία θα είναι πάνω από 35.800. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Istat στη χώρα, επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 24.000 γάμοι που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι αλλοδαπός. Με αυτούς τους αριθμούς ξεκινά η συνάντηση «Coppie e Religioni: Uniti nella vita, diversi nella fede” (Ζευγάρια και Θρησκείες: Ενωμένοι στη ζωή, διαφορετικοί στην πίστη). Η συνάντηση που προωθήθηκε από το δίκτυο «Le Donne di fede in dialogo» και το «Religions for Peace», είχε ως σκοπό να αποτελέσει μια στιγμή ανταλλαγής απόψεων για να γίνει κατανοητό πώς, σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μια οικογένεια με συζύγους διαφορετικών χωρών και θρησκειών, αντιμετωπίζει θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή και πώς επηρεάζεται από τις διαφορές.
Αγάπη βασισμένη στον σεβασμό
«Εδώ και αρκετά χρόνια – εξηγεί η Franca Coen, αντιπρόεδρος της Religioni per la Pace Italia – παρακολουθούμε στενά αυτούς τους συζύγους, προσπαθώντας να τους συνοδεύσουμε μέσα από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από τις πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές που ένα μικτό ζευγάρι θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πριν, δεν συζητιόταν πολύ, αλλά σήμερα η παγκοσμιοποίηση μας οδηγεί στο να το αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο. Πιστεύω ότι η βάση όλων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη εκείνων που το επιλέγουν. Αλλά οφείλουμε να υποστηρίξουμε όλη την κοινότητα ώστε κανείς να μην αισθάνεται μόνος».
Fais και Luisella
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξαν αρκετές μαρτυρίες μικτών ζευγαριών αναφορικά με την προέλευσή τους ή την πίστη τους. Όπως η ιστορία του Fais και της Luisella Osman, εκείνος μουσουλμάνος, εκείνη καθολική. Μια γνωριμία που γεννήθηκε στα πανεπιστημιακά έδρανα στη δεκαετία του εξήντα και που στη συνέχεια έγινε μια αγάπη που κράτησε για εξήντα χρόνια. «Ήρθα στη Ρώμη από το Νότιο Σουδάν, για να σπουδάσω ιατρική – με την Luisella συναντηθήκαμε στο πανεπιστήμιο και στην αρχή γεννήθηκε μια όμορφη φιλία η οποία σταδιακά μεταμορφώθηκε σε έναν ισχυρότερο δεσμό». Η διαφορετική πίστη αποτέλεσε για εκείνους ένα μοτίβο για μια ακόμη πιο αισθητή συνενοχή. «Εκείνος με συνόδευε στην εκκλησία και εγώ συχνά πήγαινα μαζί του στο τζαμί – εξηγεί η Liliana – είδαμε ποιες είναι οι συγκλίσεις της πίστης μας, και όταν γεννήθηκε η κόρη μας η Giorgia, βαφτίστηκε και στη συνέχεια έλαβε την κοινωνία ενώ ταυτόχρονα της μάθαμε επίσης, τα βασικά για το Ισλάμ». Και ακόμη κι αν υπήρξαν δύσκολες στιγμές, όπως σε κάθε οικογένεια, η αγάπη και ο αμοιβαίος σεβασμός πάντα τους βοήθησαν να προχωρήσουν: «Αυτό είναι που συμβουλεύω να νέα μικτά ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν – λέει ο Fais – : μην δίνετε μεγάλη προσοχή στις κριτικές, αλλά να σέβεστε τις διαφορές σας, οι οποίες μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσουν πλούτο και για τους δύο σας».
Francesca και Valentino
Η Francesca και ο Valentino Bobbio είναι Ιταλοί, και αυτοί επίσης έχουν παντρευτεί εδώ και πολλά χρόνια και έχουν τρία παιδιά. Η Francesca είναι βουδίστρια, πολύ ενεργή στην ομάδα της και ο Valentino είναι καθολικός και συμμετέχει στην ενορία του σε πολλές δράσεις και στον εθελοντισμό. «Η διαφορά μας στη θρησκευτική πίστη – εξηγούν – δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα αλλά εμπλουτισμό και για τους δυο μας». Όταν γνωρίστηκαν, η Fracesca ανέφερε αμέσως στον μελλοντικό σύζυγο ότι ήταν Βουδίστρια. «Αλλά και εγώ – διηγείται ο Valentino – ήμουν ξεκάθαρος απέναντί της, εξηγώντας της ότι ήμουν ενεργό μέλος στην ενορία μου. Το αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια, είναι τρία υπέροχα παιδιά, από τα οποία δύο είναι βουδιστές και ένα καθολικό που με ακολουθεί στις εθελοντικές δραστηριότητές μου. Οι πόρτες του σπιτιού μας είναι ανοιχτές σε όλους και καθημερινά στο τραπέζι, προσθέτουμε πάντα αυτή την επιπλέον θέση για τους φίλους που έρχονται να μας επισκεφθούν και συχνά δημιουργούνται όμορφες καταστάσεις αντιπαράθεσης και αμοιβαίου διαλόγου».