Οι θρησκείες να είναι στοιχεία οικοδόμησης της ειρήνης
«Μόνο κινδυνεύεις να έχεις αντικατοπτρισμούς, οπότε βλέπεις τι δεν υπάρχει. Τα όνειρα χτίζονται μαζί “, αυτή η φράση του Φραγκίσκου περιέχει όλη την έννοια της Συνάντησης για την Ειρήνη, που διοργανώνεται από την Κοινότητα Sant’Egidio, όπως κάθε χρόνο από το 1986, με τους ηγέτες των παγκόσμιων θρησκειών, στα βήματα του” Πνεύματος της Ασίζης ” και ότι σε αυτήν την έκδοση, στη Ρώμη, είχε το θέμα “Κανείς δεν σώζεται μόνος του”. Αυτές είναι οι λέξεις που ελήφθησαν από την Εγκύκλιο «όλοι αδελφοί», που παρατίθενται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον ιδρυτή της Κοινότητας, Andrea Riccardi, και καταγράφηκαν στα μικρόφωνα του Vatican News, από τον πρόεδρο της κοινότητας Trastevere, Marco Impagliazzo, για τον οποίο “δημιούργησε ένα όνειρο ενός κόσμου όπου οι θρησκείες δεν αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη».
Θρησκείες, στοιχεία οικοδόμησης ειρήνης
Ο Impagliazzo εντοπίζει με καρδιά και λόγια τις στιγμές της συνάντησης, στην Piazza del Campidoglio, όταν στη σκηνή μπροστά από το Γερουσιαστικό Παλάτι, οι φωνές και οι εκκλήσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Mattarella, των διαφόρων θρησκευτικών ηγετών εναλλάχθηκαν μεταξύ των: Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου, του εκπροσώπου του Μεγάλου Ιμάμ του Αλ-Αζάρ, Αχμάντ Αλ-Ταγίμπ, της πιο σημαντικής Σουνιτικής εξουσίας στον κόσμο. Ήταν, ακόμα, περιγράφει ο Impagliazzo, μια στιγμή προσευχής, ειρήνης και προβληματισμού για τις θρησκείες ως «στοιχεία οικοδόμησης της ειρήνης, στοιχεία ελπίδας για τη ζωή ανθρώπων που, αυτή τη στιγμή, χρειάζονται τόση ελπίδα και να βοηθηθούμε να κοιτάξουμε πέρα από το παρόν “.
Η κοινωνία θα πρέπει να έχει τη δύναμη να αλλάξει
Ένα δώρο που σήμερα, για πολλούς, είναι δύσκολο, για όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, για εκείνους που δεν βλέπουν μέλλον μπροστά τους, για εκείνους με άρρωστα μέλη της οικογένειας τους, αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο, συνεχίζει ο πρόεδρος του Sant’Egidio, «Ήταν μια προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα όνειρο μαζί, μια κοινωνία που βαδίζει μαζί», όπως είπε ο Πάπας στις 27 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της προσευχής για την πανδημία. Σήμερα είναι μια κοινωνία που θα πρέπει να βγει από αυτήν την πανδημία και να βρει τη δύναμη να αλλάξει, γιατί υπάρχει ανάγκη «να αγαπάμε περισσότερο το περιβάλλον, να αγαπάμε τους άλλους περισσότερο και, πάνω απ ‘όλα, να ελευθερώνουμε τον εαυτό μας από πολέμους».
Μια γεωγραφική προσευχή για να αγκαλιάσει όσους υποφέρουν
Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί, είχε ζητήσει ο Πάπας στους πολιτικούς ηγέτες, επιμένοντας στον κίνδυνο εθισμού, και οι προσευχές των χριστιανών στο Ara Coeli επικεντρώθηκαν σ’ αυτό, με διαλογισμούς του Φραγκίσκου και ενός λουθηρανού ποιμένα. “Η προσευχή των χριστιανών – συνεχίζει ο Impagliazzo – επικεντρώθηκε στη συνεχή προσευχή του Κύριε Ελέησον, και στην ανάγνωση των ονομάτων πολλών χωρών που εξακολουθούν να ζουν σε καταστάσεις πολέμου, εκτεταμένης βίας ή που είναι θύματα τρομοκρατίας”. Ένας μακρύς κατάλογος χωρών και περιοχών, από τους Αγίους Τόπους, μέχρι τον Λίβανο, από αφρικανικά έθνη έως εκείνες της Λατινικής Αμερικής, η οποία συνεχίζει το Impagliazzo, “μας έκανε να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι είμαστε ακόμη πολύ κοντά στον εαυτό μας. Ίσως έχουμε λόγους γι ‘αυτό λόγω της πανδημίας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι κοντά και μακριά, κοντά για παράδειγμα στη Μεσόγειο, που υποφέρουν πολύ περισσότερο από εμάς λόγω του πολέμου και των συνεπειών του! ” Μια όμορφη γεωγραφική προσευχή «που μας έκανε να βγούμε από τον εαυτό μας και να αγκαλιάζουμε συμβολικά και ουσιαστικά τις πολλές καταστάσεις ανθρώπων που υποφέρουν από πόλεμο και πρώτα απ ‘ όλα τους μετανάστες».
+Ν