Οι Θρησκευτικοί ηγέτες για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα
Στις 28 Ιουνίου 2018, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έλαβε χώρα σεμινάριο διαλόγου με εκπροσώπους Εκκλησιών, Θρησκειών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, στο πλαίσιο του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, αναφορικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, ο οποίος υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2017 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε παρουσία της πρώτης Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας Mairead Mc Guinness, Επιτετραμμένης εκ μέρους του Κοινοβουλίου για την εφαρμογή του άρθρου 17 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την ΕΕ όπως αυτή ισχύει και του κου Luca Jahier, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Κύριοι ομιλητές στη συνάντηση αυτή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κος Ιγνάτιος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος του Μεγάλου Μουφτή της Βουλγαρίας κου Sheikh Mustafa Hadji, o κος Daniel Topalski ως εκπρόσωπος της Ενιαίας Εκκλησίας Μεθοδιστών Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, ο Αρχιραβίνος της Ρώμης κος Riccardo Di Segni, η κα Brigitte Brekke-Clifton ως εκπρόσωπος του Στρατού Σωτηρίας κ.α.
Με δεδομένο ότι τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία, την ίδια στιγμή που το 24% των ευρωπαίων πολιτών αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας (δήλωση McGuinness), όλοι οι εκπρόσωποι Εκκλησιών, Θρησκειών και λοιπών Οργανώσεων στη συνάντηση αυτή υπογράμμισαν την ανάγκη υποστήριξης των περισσότερο κοινωνικά ευάλωτων με άμεση εφαρμογή των κεντρικών αξόνων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ζήτησε το 30% του Ευρωπαϊκού Ταμείου να διατεθεί για την χρηματοδότηση αυτού του Πυλώνα.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Δημητριάδος κου Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε τη θεολογική σημασία του ανθρωπίνου προσώπου ανεξαρτήτως φύλου και θρησκείας ως «εικόνος» του Θεού και την αξίωση για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας που γεννά η προσέγγιση αυτή, χαιρέτισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ζήτησε αυτό να μην μείνει απλώς ένα θεωρητικό όραμα. Υπογράμμισε το κοινωνικό έργο που αυτή τη στιγμή επιτελεί η Εκκλησία μέσω των Μητροπόλεών της στην Ελλάδα, όπως επίσης παρουσίασε την ισορροπία μεταξύ ατόμου και κοινωνίας που έχει κατορθωθεί υποδειγματικά στις κοινωνίες των ορθόδοξων μοναστηριών μας.
Ο πρωτοπρεσβύτερος δρ. Γεώργιος Λέκκας, ως εκπρόσωπος του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην συνάντηση αυτή Πανιεροτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κου Αθανασίου, ζήτησε η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης να συνοδεύεται από μόνιμη εκπαίδευση κατάρτισης για την καλύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας, την υποστήριξη των Εκκλησιών στο έργο της νοηματοδότησης της ανθρώπινης ζωής και εκτός ωραρίου εργασίας, όπως επίσης την ευρωπαϊκή υποστήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης αλλά και τη διάσωση του ευρωπαϊκών αξιών που κατεξοχήν η οικογένεια μπορεί να εξασφαλίσει.
Την συνάντηση αυτή έκλεισε με χαιρετισμό του προς τους εκπροσώπους Εκκλησιών και Θρησκειών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κος Antonio Tajani, ο οποίος επέμεινε στο θετικό ρόλο που παίζουν σήμερα οι Θρησκείες στην Ευρώπη για την κοινωνική ενσωμάτωση όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Πηγή: romfea.gr