Οι προσκυνητές εκ νέου σε πορεία

3

Οι προσκυνητές εκ νέου σε πορεία

Μετά το lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η πιο δημοφιλής διαδρομή στον κόσμο, αυτή του Αγίου Ιακώβου, ξεκινά και πάλι σήμερα. Ο καθεδρικός ναός, το γραφείο προσκυνητών και οι δημόσιοι ξενώνες κατά μήκος της διαδρομής, συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας.
Οποιοσδήποτε λόγος μπορεί να συντρέχει αναφορικά με την επιλογή να ξεκινήσουμε μια διαδρομή και ακολουθώντας τη αρχίζουμε να κάνουμε νέες σκέψεις και ανακαλύψεις που τροφοδοτούνται από τις καταστάσεις της ζωής στις οποίες το ίδιο το προσκύνημα μας υποχρεώνει. Η Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου είναι η πιο διάσημη, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1985, εκτείνεται σε πάνω από 800 χιλιόμετρα, αποτελούμενη από μια σειρά διαδρομών που ξεκινούν από διαφορετικά μέρη από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, που διανύονται κάθε χρόνο, από χιλιάδες ανθρώπους. Ένα μονοπάτι που διανύεται από τον Μεσαίωνα το οποίο οδηγεί στο ιερό του Santiago de Compostela, στη Γαλικία όπου βρίσκονται τα λείψανα του αποστόλου Ιακώβου του Μεγάλου. Τα πρώτα προσκυνήματα ανάγονται στον 9ο αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανα του αγίου. Πρόκειται για μια διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε με τα πόδια, με ποδήλατο ή ακόμη και με άλογο, με ένα δίκτυο ξενώνων που σήμερα απαριθμεί σχεδόν 70 με πάνω από τρεις χιλιάδες κλίνες.

Το κλείσιμο ενίσχυσε το νόημα της Διαδρομής
«Ποτέ, δεν σταμάτησε, ακόμη κι αν στοιχεία όπως πόλεμοι ή λοιμοί περιόρισαν την πραγματοποίησή του μέσα στην πάροδο των χρόνων», εξηγεί στο Vatican News, ο σεβασμιότατος Paolo Giulietti, αρχιεπίσκοπος της Lucca και έως το 2019 πνευματικός βοηθός της Αδελφότητας Confraternita di San Jacopo di Compostella στην Περούτζια. Για τον Giulietti ωστόσο, αυτό το γενικό κλείσιμο θα μπορούσε επίσης να θέσει τα θεμέλια για «μια ισχυρή ανάκαμψη, πιο μεγαλοπρεπή όσο αφορά στη διαδρομή, που προορίζεται ως τόπος αναζήτησης και απαντήσεων στα ερωτήματα που θέτει η ζωή». Ο σεβασμιότατος Giulietti διηγείται πώς ανακάλυψε ο ίδιος το προσκύνημα, χάρη στη Διαδρομή του Αγ. Ιακώβου, για να το βιώσει στη συνέχεια, μέσα από πολλές ακόμη διαδρομές. Το Σαντιάγο ωστόσο, παραμένει «ένα είδος πανεπιστημίου προσκυνήματος, επειδή έτσι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μια διαδρομή πίστης».

Ανακαλύπτουμε το νόημα της ζωής διασχίζοντας αρχαίους δρόμους
«Είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε εκ νέου το νόημα της ζωής, και το ξαναβρίσκουμε εξαναγκάζοντας το σώμα μας και το μυαλό μας να ακολουθήσουν αρχαία μονοπάτια, αναζητώντας αυτό που υπερβαίνει το Εδώ και το Τώρα». Ήταν το 2008 και με αυτά τα λόγια που ο ιστορικός και σοφός Καθολικός Franco Cardini, διηγούταν την απόφασή του να αντιμετωπίσει, μαζί με άλλους δύο συντρόφους, τον άθεο μαθηματικό Piergiorgio Odifreddi και τον πιστό δημοσιογράφο Sergio Valzania, τη Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου, δίνοντας έτσι ζωή σε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών. Αυτό που τον άγγιξε ήταν το τμήμα Burgos – Leon. «Είναι μια από τις πυκνότερες περιοχές στην ιστορία της Ισπανίας – διηγείται ο Cardini στο Vatican News – είναι ένα οροπέδιο, οπότε κάνει πολλή ζέστη το καλοκαίρι και πολύ κρύο το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά είναι γεμάτο ιστορικές ανθρώπινες μαρτυρίες, είναι ένα πολύ έντονο ταξίδι». Ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε εκ νέου το νόημα της ζωής ανιχνεύοντας αρχαίους δρόμους και μονοπάτια, για τον Cardini έγκειται σε δύο σημεία: «Επειδή γνωρίζουμε πολύ λίγα για το παρελθόν μας και αυτό το λίγο το χρησιμοποιούμε με πολύ άσχημο τρόπο, με απόσπαση της προσοχής, με υπερτροφία, με αυτό-λογοκρισία, και ακόμη επειδή το ταξίδι αποτελεί ένα είδος ερημιτισμού.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Σεπτεμβρίου 2024 ​Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με