Οι πράξεις αγάπης αλλάζουν την ιστορία

Οι πράξεις αγάπης αλλάζουν την ιστορία

Πάπας.jpeg

Μετά τα Χριστούγεννα, κατά τα οποία το Φως το αληθινό έρχεται και νικά το σκοτάδι του κόσμου, η Εκκλησία εορτάζει στις 26 Δεκεμβρίου τον Άγιο Στέφανο, τον πρωτομάρτυρα του Ιησού και τον πρώτο μιας στρατιάς Χριστιανών που συνεχίζουν να φέρνουν το φως στο σκοτάδι, που δεν είναι αυτόφωτοι αλλά αντανακλούν το φως του Ιησού, όπως ολόκληρη η Εκκλησία, για την οποία οι αρχαίοι Πατέρες αναφέρονταν ως «το μυστήριο της Σελήνης».

Ο Στέφανος, λοιπόν, είναι ο πρώτος μάρτυρας, ο πρώτος διάκονος, δηλαδή ο πρώτος υπηρέτης, είναι «γεμάτος πίστη και δύναμη», όπως διαβάζουμε στις Πράξεις των Αποστόλων, ο οποίος διέπλασε τη ζωή του σύμφωνα με τη ζωή του Χριστού. Η σύλληψη και ο λιθοβολισμός του, τα τελευταία λόγια της προσευχής του και συγχώρηση προς τους δολοφόνους του, μαρτυρούν ακριβώς αυτό. Από εδώ ξεκινά η περίσκεψη του Πάπα πριν τη θεομητορική προσευχή «Άγγελος Κυρίου», που μεταδόθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Μεγάρου, μιλώντας για την ταυτότητα και το σθένων των μαρτύρων του Ιησού:

«Αυτός είναι ο πρωτομάρτυρας, δηλαδή ο πρώτος που έδωσε μαρτυρία και ομολόγησε την πίστη του, ο πρώτος μιας στρατιάς αδελφών, ανδρών και γυναικών, που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να φέρνουν φως στο σκοτάδι: άνθρωποι που στο κακό ανταπαντούν με το καλό, που δεν υποκύπτουν στη βία και το ψεύδος, αλλά σπάζουν την αλυσίδα του μίσους με την ευγένεια της αγάπης. Αυτοί οι μάρτυρες χαράσσουν την αυγή του Θεού στις νύχτες του κόσμου».

Μάρτυρες, όχι μόνο παραδείγματα. Η αγάπη μεταστρέφει

Ο Άγιος Στέφανος μας δίνει, λοιπόν, το παράδειγμα για το πώς κάποιος δίνει μαρτυρία, πώς μιμείται τον Ιησού, που είναι «ο δρόμος για κάθε Χριστιανό», πώς κάποιος παίρνει φως από τον Ιησού: η ζωή του ήταν μια υπηρεσία και ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε από τη συγχώρηση. Πράγματι, όταν συλλαμβάνεται, καταδικάζεται και θανατώνεται, όπως ο Ιησούς στον Σταυρό, αυτός «προσεύχεται και συγχωρεί». Αλλά είναι όντως απαραίτητο να δώσουμε αυτή τη μαρτυρία καλοσύνης σήμερα, όταν το κακό είναι αχαλίνωτο στον κόσμο; Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο Πάπας, υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο. Δεν είναι μόνο θέμα παραδείγματος: η αγάπη μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Και για άλλη μια φορά επιστρέφει μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Στεφάνου. Μεταξύ αυτών για τους οποίους ο Στέφανος προσευχόταν και που συγχώρησε – λέει ο Πάπας, αναφερόμενος στις Πράξεις των Αποστόλων – υπήρχε ο Σαύλος, ο οποίος επικροτούσε το μαρτύριο του Στεφάνου. Αυτός που λίγο αργότερα, δια της χάριτος του Θεού, θα μεταστραφεί, λαμβάνοντας και αποδεχόμενος το φως του Ιησού, και θα γίνει έτσι ο Παύλος, «ο μεγαλύτερος ιεραπόστολος της ιστορίας»:

«Ο Παύλος γεννιέται από τη χάρη του Θεού, αλλά μέσω της συγχώρησης του Στεφάνου, μέσω της μαρτυρίας του Στεφάνου. Ιδού ο σπόρος της μεταστροφής του. Είναι η απόδειξη ότι οι πράξεις αγάπης αλλάζουν την ιστορία: ακόμη κι εκείνες οι μικρές, κρυμμένες, καθημερινές πράξεις. Επειδή ο Θεός καθοδηγεί την ιστορία μέσα από το ταπεινό θάρρος όσων προσεύχονται, αγαπούν και συγχωρούν. Πολλοί κρυμμένοι άγιοι, οι άγιοι της διπλανής πόρτας, κρυμμένοι μάρτυρες της ζωής, αλλάζουν την ιστορία με μικρές χειρονομίες αγάπης. Το να είμαστε μάρτυρες του Ιησού ισχύει και για εμάς. Ο Κύριος θέλει να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας σε ένα κατακπληκτικό έργο μέσω των συνηθισμένων πράξεων, των πράξεων της κάθε μέρας».

Να είστε μάρτυρες του Χριστού παντού, αλλάζοντας το κακό σε καλό

Πώς μπορούμε λοιπόν να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας; Ακόμη και απλά «δίνοντας το φως ενός χαμόγελου», το φως του Ιησού, λέει ο Πάπας, ακόμη και απλά «αποφεύγοντας τη φλυαρία και τα κουτσομπολιά» ή προσευχόμενοι για όποιον σφάλλει και συγχωρώντας όταν υπάρχουν εντάσεις. Έτσι μπορούμε να φέρουμε τον Ιησού στην οικογένεια, στην εργασία, παντού:

«Όταν βλέπουμε κάτι λάθος, αντί να επικρίνουμε, να κουτσομπολεύουμε και να παραπονιόμαστε, ας προσευχόμαστε για εκείνον που έκανε λάθος και για εκείνη τη δύσκολη κατάσταση. Και όταν ξεκινά μια έντονη συζήτηση στο σπίτι, αντί να προσπαθούμε να επικρατήσουμε, ας προσπαθούμε να την εκτονώσουμε, και να ξαναρχίζουμε κάθε φορά, συγχωρώντας αυτόν που μας πρόσβαλε. Μικρά πράγματα, αλλά αλλάζουν την ιστορία, επειδή ανοίγουν την πόρτα, ανοίγουν το παράθυρο στο φως του Ιησού.

Ο Άγιος Στέφανος, ενώ δεχόταν πάνω του τις πέτρες του μίσους, επέστρεψε λόγια συγχώρησης. Έτσι άλλαξε την ιστορία. Μπορούμε και εμείς να αλλάζουμε το κακό σε καλό κάθε μέρα, όπως προτείνει μια όμορφη παροιμία, η οποία λέει: “Κάνε όπως ο φοίνικας: του πετάνε πέτρες κι αυτός ρίχνει κάτω χουρμάδες”».

Ας εμπιστευθούμε στην Παναγία τους σημερινούς διωκόμενους

Ο Πάπας είπε πολλές φορές ότι και σήμερα είναι πολλοί αυτοί που υποφέρουν όπως ο Στέφανος, επειδή υφίστανται διακρίσεις, διώκονται και θανατώνονται για την μαρτυρία που δίνουν για τον Χριστό. Σε αυτούς πηγαίνει η τελική σκέψη του Ποντίφικα και η προσευχή της ανάθεσής τους στην Παναγία:

«Σήμερα ας προσευχηθούμε για όσους υποφέρουν από διωγμούς για την ομολογία του ονόματος του Ιησού. Αυτοί είναι πάρα πολλοί, δυστυχώς. Είναι περισσότεροι απ’ ό,τι στις απαρχές της Εκκλησίας. Ας εμπιστευθούμε στην Παναγία αυτούς τους αδελφούς και αυτές τις αδελφές μας, που ανταπαντούν στην καταπίεση με πραότητα και, ως αληθινοί μάρτυρες και ομολογητές του Ιησού, νικούν το κακό με το καλό».

Στους χαιρετισμούς: η συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του Covid και οι ευχαριστίες για τις ευχές

Χαιρετώντας τους πιστούς στο τέλος της προσευχής «Άγγελος Κυρίου», ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων αντι-Covid κατά τις εορτές, μέτρα που οδήγησαν στην παρακολούθηση σε ζωντανή μετάδοση από τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Μεγάρου, «αυτής της θεομητορικής προσευχής με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να μην είναι οι πιστοί συνωστισμένοι στην πλατεία και για να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα αυτής της πανδημίας».

Η χαρούμενη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων που πλημμυρίζει τις καρδιές μας – ήταν η τελική ευχή του Πάπα – ας εγείρει σε όλους «την επιθυμία να στρέψουμε το νου και την καρδιά μας στον Ιησού στη σκηνή της Φάτνης, να τον υπηρετήσουμε έπειτα και να τον αγαπήσουμε στο πρόσωπο των ανθρώπων που μας περιβάλλουν». Στο τέλος των χαιρετισμών ο Άγιος Πατέρας ευχαρίστησε για τα ευχετήρια μηνύματα που έφθασαν από όλο τον κόσμο:

«Είναι αδύνατο – είπε ο Πάπας – να απαντήσω στον καθένα, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας και εκφράζω τώρα την ευγνωμοσύνη μου, ιδιαιτέρως για το δώρο της προσευχής σας για μένα, το οποίο ανταποδίδω ευχαρίστως».

Μετάφραση: π. Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου