Οι Ορθόδοξοι δέχονται το πρωτείο του Πάπα

Οι Ορθόδοξοι δέχονται το πρωτείο του Πάπα

ΤΟ_ΠΡΩΤΕΙΟ_ΤΟΥ_ΠΑΠΑ.jpeg

Σε μια έγκριτη ορθόδοξη ελληνική ιστοσελίδα φιλοξενείται ένα άρθρο με δηλώσεις του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ, Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος στα πλαίσια ενός συνεδρίου που είχε ως τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές του θεολογικού διαλόγου των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών», δήλωσε πως οι Ορθόδοξοι δεν αντιτίθενται στο πρωτείο του Πάπα Ρώμης, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτό εφαρμόζεται.
Η άρνηση του πρωτείου του Πάπα της Ρώμης, από μια χριστιανική ομολογία ή Εκκλησία, θα ήταν παντελώς παράλογη, αφού αυτό θεμελιώνεται επάνω στα Ιερά Ευαγγέλια και ενισχύεται από τις Πατερικές μαρτυρίες. Θα ήταν όμως επίσης παράλογο να μην δεχτούμε πως ο τρόπος εφαρμογής του έχει υποστεί μεταβολές κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Εντούτοις, το πρωτείο με τις όποιες μεταβολές του, αποτελεί, ομολογουμένως, για την Καθολική Εκκλησία – με τους πάνω από 1 δισεκατομμύριο πιστούς – εγγύηση όχι μόνο αγάπης και αλληλεγγύης, αλλά κυρίως ενότητας και ομόνοιας. Αυτό εξασφαλίζει στην Καθολική Εκκλησία την ισχύ της μαρτυρίας της και την ομοφωνία των αποφάσεών της, όταν λαμβάνει θέση για καίρια και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ίδια, αλλά κυρίως την κοινωνία και τον κόσμο.
Ο διάλογος αντί να επιδιώκεται φοβίζει, παραδόξως. Είναι όμως πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στις διάφορες Εκκλησίες υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν το διάλογο και δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν θέσεις και απόψεις διαφορετικές και ξένες. Άλλωστε, μέχρι τη στιγμή της «των πάντων ενώσεως» ο δρόμος είναι μακρύς και σίγουρα τόσο η Καθολική όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να απορρίψουν πολλά θεολογικά και εκκλησιολογικά “αξεσουάρ” που απέκτησαν (παρατύπως) κατά τη διάρκεια των αιώνων και που τις κάνουν να αποκλίνουν περισσότερο ή λιγότερο από την αρχαία Παράδοση.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου