Οι νέοι ζητούν την άδεια να κάνουν λάθος

Οι νέοι ζητούν την άδεια να κάνουν λάθος

«Η  βάρκα της Συνόδου ανοίχτηκε στα βαθιά, είμαστε όλοι στη γέφυρα και αναζητούμε μαζί την πορεία”.  Η εικόνα είναι της αδ. Nathalie Becquart, ακροάτριας  στη Σύνοδο των Επισκόπων που είναι αφιερωμένη στους νέους , πρώην διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας  για τον Ευαγγελισμό  των νέων  κι για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις  της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχία της Ιταλίας. Η αδελφή, που έλαβε μέρος σε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες της 15ης Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων , την προτείνει στους δημοσιογράφους  κατά την συνέντευξη τύπου  που έγινε στο τέλος  των εργασιών  πάνω στο πρώτο μέρος  του Βασικού Κειμένου της Συνόδου, αφιερωμένο στην ακρόαση  της πραγματικότητας των νέων.

Αδελφή Becquart: μία Εκκλησία γένους αρσενικού και θηλυκού.

Οι νέοι, υπογραμμίζει η αδ. Nathalie, θέλουν μία Εκκλησία «συνεπή, δυνατή, επικοινωνιακή  και αδελφική”. Με μια μορφή αρσενική και μια θηλυκή, “πληθυντική  και χωρίς αποκλεισμούς”. Η συνοδικότητα που εξασφαλίζεται με την ακοή και τη διάκριση  είναι το κλειδί  του σημερινού ευαγγελισμού. Σχολιάζοντας  την διεξαγωγή της πρώτης φάσης της Συνόδου, η γαλλίδα μοναχή  δηλώνει ότι εντυπωσιάστηκε  «από την επιθυμία  να προχωρήσουν τα πράγματα και από την μεγάλη αδελφοσύνη που υπάρχει στη Σύνοδο”.

Ζητώ πιο όμορφες Λειτουργίες που θα δίνουν αξία στο Λόγο

Και ο Καρδινάλιος  Oswald Gracias, Αρχιεπίσκοπος της Βομβάης  και πρόεδρος της Συνόδου της καθολικής Ιεραρχίας  της Ινδίας, εισηγητής στην αγγλόφωνη ομάδα  Α, έμεινε έκπληκτος από τις κοινές αναζητήσεις  που προέρχονται από τους νέους  παρόλο που ζουν σε ολότελα διαφορετικές καταστάσεις  που αναφέρθηκαν από τους Συνοδικούς Πατέρες  και εκφράστηκαν  στο ερωτηματολόγιο online που έλαβε  εκατό χιλιάδες απαντήσεις. “Ακούστε μας, πάρτε μας στα σοβαρά, και επιτρέψτε μας  ακόμη και να κάνουμε λάθη.  Παίρνουμε την ευθύνη  να κάνουμε  λάθη” αναφέρουν οι νέοι. Και έπειτα, λέει ο Καρδινάλιος  “δώστε μας καλύτερες Λειτουργίες, πιο όμορφες  που θα αξιοποιούν το Λόγο του Κυρίου”.

Προς μια νέα αποστολή για τους νέους

Όμως, σχολιάζει ο ινδός Καρδινάλιος, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο των 9 Καρδιναλίων, το Συμβούλιο που βοηθά τον Πάπα  Φραγκίσκο  στην ποντιφική του αποστολή, “μας απαίτησαν να εργαζόμαστε μαζί, επιθυμούν  να συνοδεύονται  από μας τους ηλικιωμένους,  αλλά εμείς είμαστε πιο προσεκτικοί. Και τους λέμε  πως Έχουν ακόμη πολλά να μάθουν. Αλλά ο Καρδινάλιος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι  “από αυτή τη Σύνοδο θα βγει  μια νέα γραμμή  για την αποστολή των νέων μέσα στον κόσμο”.

Ας τους ακούσομε, θα μας εμπιστευθούν

“Πρέπει να ακούμε τους νέους , να τους αγαπούμε, να ενδιαφερόμαστε για τη ζωή τους. Μόνο έτσι  θα αρχίσουν να εμπιστεύονται την Εκκλησία. Αυτό υπογραμμίζει ο Καρδινάλιος  Désiré Tsarahazana, Αρχιεπίσκοπος της  Toamasina, στην Μαδαγασκάρη, εντεταλμένος Πρόεδρος της Συνόδου.. “Εμείς οι ενήλικες , προσθέτει, οφείλουμε να είμαστε  πειστικοί μάρτυρες, μόνο  έτσι οι νέοι  θα μας ακολουθήσουν και όχι  βέβαια για τα λόγια μας”. Αλλά πάνω απ’ όλα , συνεχίζει ο αφρικανός αξιωματούχος, ”δεν πρέπει να χωρίζουμε  πίστη, έργα και ζωή. Εάν όλοι οι χριστιανοί στην  Μαδαγασκάρη  ήταν συνεπείς  στην πίστη τους, η Χώρα δεν θα βρισκόταν σ’ αυτές τις δραματικές καταστάσεις. Και αυτό ισχύει πάνω απ’ όλα  για τους νέους που κοντά μας έχουν θέσεις ευθύνης. Γι’ αυτό εμείς οι Επίσκοποι έχουμε ξεκινήσει  μία προσπάθεια μεταστροφής”.

“Ο Πάπας θα μπορούσε να έρθει στην Μαδαγασκάρη το 2019”

Στη συνέχεια ο Καρδινάλιος δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο  να επισκεφθεί  την Μαδαγασκάρη. “Και ο Πάπας μας είπε ναι. Θα έρθει να ενθαρρύνει τους νέους  και όλους εμάς  να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, που σε μας είναι σκληρή”. Το ταξίδι διευκρίνισε ο Διευθυντής  του Γραφείου Τύπου του Βατικανού  Greg Bruke, μελετάται για το έτος  2019.

Όταν ξεσπά η χαρά των νέων

Τέλος ο καναδό Καρδινάλιος  Gérald Cyprien Lacroix, Αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ  και μέλος της επιτροπής  για την ενημέρωση , δήλωσε ότι είναι εντυπωσιασμένος  “από το αδελφικό κλίμα  και την αναζήτηση  να καταλάβουμε την πραγματικότητα των νέων που λαβαίνουν μέρος στη Σύνοδο. Αρχίσαμε  να κάνουμε τη διάκριση  των οδών  για να οικοδομήσουμε  ένα νέο μέλλον με τους νέους. Οι νέοι που συμμετέχουν στη Σύνοδο  είναι περισσότεροι από 30 , αλλά  εκφράζονται  με εκρήξεις χαράς  που δεν μας φοβίζουν. “Είναι όλη η Εκκλησία που θα βγει  νικήτρια από αυτή τη Σύνοδο , όχι μόνο μια μικρή ομάδα”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου