Οι νέοι, κύριοι της συνάντησης ΠΗΝ
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, συνέντευξη με τον καρδινάλιο Gualtiero Bassetti, πρόεδρο της Διάσκεψης των επισκόπων της Ιταλίας
Η συνάντηση των νέων με τον Πάπα κατά την τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στον Παναμά, ήταν μάλλον μια από τις ομορφότερες. Αυτά ήταν τα λόγια του καρδιναλίου Gualtiero Bassetti κατά την συνέντευξη που έδωσε στην ανταποκρίτριά μας στον Παναμά, Francesca Sabatinelli. Ο καρδινάλιος απηύθυνε επίσης έκκληση ώστε να δοθεί άδεια πρόσδεσης του πλοίου Sea Watch που απέχει δύο μίλια από τις Ιταλικές ακτές.
Απ. – Ίσως μια από τις ομορφότερες. Από το 2000, ακόμη και πριν το 2000, συμμετείχα σε όλες τις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας. Πρέπει να πω ότι για έναν λόγο ίσως και αριθμητικό – επειδή εδώ δεν υπάρχουν υπερβολικοί αριθμοί – υπάρχει πολύ λιγότερη διασπορά. Και επομένως, για παράδειγμα, η επαφή εκείνων που μιλούν με τους νέους, ίσως ακόμη και λίγο εξαιτίας της θέρμης της Λατινικής Αμερικής, είναι πολύ πιο άμεση. Ο Πάπας προσπαθεί πάντα, ακόμη και στην Κρακοβία, να κάνει έναν διάλογο όπως τον χθεσινοβραδινό. Εδώ πραγματικά, υπήρξε μια σύνθεση πολιτισμών, περιβάλλοντος, νοοτροπίας εξαιτίας των οποίων χθες το βράδυ ήταν μια από τις ομορφότερες συναντήσεις όπου συμμετείχα. Ένας όμορφος διάλογος. Είναι αυτό που πάντα λέει ο Άγιος Πατέρας: η διαφορετικότητα δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά η διαφορετικότητα αποτελεί σπουδαίο πλούτο.
Ο Πάπας το επανέλαβε αυτό όταν μίλησε για τον πολιτισμό της συνάντησης. Είπε στους νέους: εσείς είστε οι κύριοι και οι τεχνίτες…
Οι νέοι είναι οι κύριοι αυτής της συνάντησης. Είπε επίσης ότι οι διαφορές δεν σταματούν αλλά βοηθούν αυτόν το πολιτισμό της συνάντησης. Και στη συνέχεια ανέφερε εκείνη την πολύ όμορφη φράση του Βενέδικτου: μια αγάπη δεν απαλείφει τις διαφορές, τις εναρμονίζει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται στους νέους περισσότερο από ότι στους ισχυρούς της γης, πράγματι είπε κάτι πολύ όμορφο: δεν υπάρχει ανάγκη να σταματήσουμε τη συζήτηση, δεν υπάρχει λόγος να συντάξουμε ένα έγγραφο. Το έγγραφο, είπε, είστε εσείς: ο τρόπος με τον οποίο αγαπάτε, που υποδεχόσαστε, που χαμογελάτε. Υπάρχει ένας κόσμος που είναι διαφορετικός και είναι πραγματικά ο κόσμος του Ιησού, ο κόσμος της αγάπης, ο κόσμος της Πεντηκοστής. Εδώ, ακριβώς η συνάντηση πολιτισμών από όλο τον κόσμο, αποπνέει την ενότητα, τον πλούτο της Πεντηκοστής.
Οι νέοι που είναι εδώ θα επιθυμούσαν να ζητήσουν από την Εκκλησία να τους συμπεριλάβει ακόμη περισσότερο…
Απ. – Αυτό συμβαίνει και εκτός Συνόδου: οι νέοι ζητούν να συνοδεύονται. Πάντα είχαμε μια πολύ άμεση αντίληψη της κατήχησης. Ο ενήλικας εκπαιδεύει τον νέο, αλλά εκπαιδεύω σημαίνει συνοδεύω. Συνοδεύω και συμπεριλαμβάνω, τους καθιστώ υπεύθυνους επειδή τότε η Εκκλησία βρίσκεται στο τέλος. Και θα υπάρξει αυτή η θαυμάσια ανατολή ενός νέου ήλιου που είναι οι νέοι μας και που θα εξαρτάται πολύ από τον τρόπο με τον οποίο θα τους έχουμε εκπαιδεύσει. Σας το λέει κάποιος που για 22 χρόνια ήταν εκπαιδευτικός και που, αν και σε διαφορετικές εποχές, αυτά τα κριτήρια τα έχει βιώσει εκ βάθους. Μια έκκληση: δώστε άδεια πρόσδεσης σε αυτό το πλοίο που βρίσκεται κοντά μας, δώστε του άδεια πρόσδεσης γιατί τη νύχτα κάνει κρύο και πρέπει να κάνουν αλλαγή βάρδιας μεταξύ της γέφυρας του πλοίου και του εσωτερικού του επειδή υπάρχουν μικρά παιδιά, επειδή υπάρχουν μαμάδες, επειδή υπάρχουν πλάσματα που έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουμε και εμείς. Υποδεχτείτε τους, δώστε τους άδεια πρόσδεσης.
Μετάφραση: ρφ