Οι νέοι είναι το προζύμι της ειρήνης, εναντίον των τοίχων και των εθνικισμών
Κατά την γενική ακρόαση, στην αίθουσα PaoloVI, ο Ποντίφικας αφιέρωσε την κατήχηση στο πρόσφατο αποστολικό ταξίδι του στον Παναμά, με την ευκαιρία της 24ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, με θέμα: «Ιδού η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε εμένα σύμφωνα με το λόγο σου» (Λκ. 1,38)
«Όσο θα υπάρχουν νέες γενιές που θα είναι σε θέση να πουν «εδώ είμαι» στον Θεό, θα υπάρχει μέλλον για τον κόσμο»: η Παγκόσμια Ημέρα στον Παναμά πρόσφερε στον κόσμο «ένα σημάδι αντίθετου ρεύματος» σε σχέση με τη θλιβερή τάση «των συγκρουσιακών εθνικισμών που σηκώνουν τείχη, αποκλειόμενοι από την καθολικότητα και από την συνάντηση των λαών». Στην γενική ακρόαση, στην αίθουσα Paolo VI, ο Πάπας Φραγκίσκος μοιράζεται με τους παρόντες τις αναμνήσεις του από το πρόσφατο αποστολικό ταξίδι του στον Παναμά, με την ευκαιρία της 24ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας. Ένα ραντεβού γεμάτο συναντήσεις «με την πραγματικότητα της χώρας: τις Αρχές, τους Επισκόπους, τους νεαρούς φυλακισμένους, τους αφιερωμένους και έναν Οίκο για την οικογένεια»: έξι μέρες κατά τις οποίες τα πάντα «μολύνθηκαν» και «συγχωνεύτηκαν» από την «χαρούμενη παρουσία των νέων: μια γιορτή γι αυτούς και μια γιορτή για τον Παναμά και για ολόκληρη την Κεντρική Αμερική που αιμορραγεί από τα τόσα δράματα και που έχει ανάγκη από ελπίδα, ειρήνη και δικαιοσύνη». Κατά τη διάρκεια της κατήχησης, ο Ποντίφικας υπενθύμισε πρώτα απ’ όλα τα τόσα πολλά μικρά παιδιά, τα οποία ανασήκωσαν ψηλά με υπερηφάνεια οι γονείς τους στο πέρασμά του, σαν να έλεγαν: «Ιδού η περηφάνια μου, ιδού το μέλλον μου». «Πόση αξιοπρέπεια σε αυτή τη χειρονομία – παρατηρεί – και πόσο εύγλωττη για τον δημογραφικό χειμώνα που ζούμε στην Ευρώπη», «η ασφάλεια για το μέλλον είναι τα μικρά παιδιά».
Μια συμφωνία προσώπων και γλωσσών, πέρα από τοίχους
Σε έναν κόσμο όπου επικρατούν συχνά «αντιφατικές εθνικότητες», αποτελεί πηγή ελπίδας, «ένα «προφητικό σημάδι», να βλέπει κανείς τόσους πολλούς «χαρούμενους νέους να συναντούνται»: μια «αληθινή συμφωνία προσώπων και γλωσσών». Οι νέοι που παρέλασαν στον Παναμά με τις δικές τους σημαίες, όπως και όλοι οι χριστιανοί νέοι, λέει συγκεκριμένα ο Πάπας Bergoglio, «είναι μέσα στον κόσμο η μαγιά της ειρήνης». Επιπλέον η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας προηγήθηκε της «συνάντησης των νέων των ιθαγενών λαών καθώς και εκείνης των αφροαμερικανών», «μια σημαντική πρωτοβουλία που έδειξε ακόμα καλύτερα το πολύπλευρο πρόσωπο της Εκκλησίας στην Λατινική Αμερική».
Στο σχολείο του Σταυρού
Ο Ποντίφικας απαριθμεί με συγκίνηση τα στάδια της Παγκόσμια Ημέρας Νεολαίας: πρώτα από όλα ο Δρόμος του Σταυρού, «σχολείο για τη χριστιανική ζωή»: «Εκεί μαθαίνεις την υπομονετική, σιωπηλή, συγκεκριμένη αγάπη». Στους παρευρισκομένους, ο Πάπας Φραγκίσκος ομολογεί ότι έχει πάντα μαζί του ένα «Δρόμο του Σταυρού τσέπης», δώρο «ενός πολύ αποστολικού ανθρώπου στο Μπουένος Άιρες», και ότι τον τελεί με κάθε ευκαιρία:
Στον Παναμά οι νέοι έφεραν μαζί με τον Ιησού και τη Μαρία το βάρος της κατάστασης τόσων πολλών αδελφών που υποφέρουν στην Κεντρική Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλά νεαρά θύματα διαφορετικών μορφών δουλείας και φτώχειας. Και με αυτή την έννοια, υπήρξαν πολύ σημαντικές στιγμές, η Λειτουργία μετάνοιας που τέλεσα σε έναν Οίκο αποκατάστασης για ανηλίκους και η επίσκεψη στον Οίκο για την οικογένεια «BuonSamaritano» (Καλός Σαμαρείτης), που φιλοξενεί άτομα που πάσχουν από τον ιό HIV/AIDS.
Μαρία, η “influencer του Θεού”
Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας, συνέχισε, έδειξα στους νέους, ως παράδειγμα για να ακολουθήσουν, την Μαρία, η οποία «με τη μικρότητά της, περισσότερο από κάθε άλλον «επηρέασε» την ιστορία του κόσμου: μια πραγματική influencerτου Θεού».
Την Κυριακή το πρωί, κατά τη μεγάλη τελική ευχαριστιακή τελετή, ο Αναστημένος Χριστός, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, μίλησε και πάλι στους νέους του κόσμου καλώντας τους να ζήσουν το Ευαγγέλιο σήμερα, γιατί οι νέοι δεν είναι το «αύριο», ε; Όχι, είναι το «σήμερα» για το «αύριο». Δεν είναι το «μεταξύ», αλλά είναι το σήμερα, το τώρα της Εκκλησίας και του κόσμου. Και έκανα έκκληση προς τους υπεύθυνους ενήλικες, ώστε οι νέες γενιές να μην στερούνται εκπαίδευσης, εργασίας, κοινότητας και οικογένειας. Και αυτό αποτελεί το κλειδί για τον κόσμο τώρα, επειδή όλα αυτά λείπουν. Εκπαίδευση, δηλαδή επιμόρφωση. Εργασία: πόσοι πολλοί νέοι χωρίς… Κοινότητα: για να νιώθουν ευπρόσδεκτοι, στην οικογένεια, στην κοινωνία.
Άγιος Ιωάννης Μπόσκο: ένας άξιος ιερέας
Κατά τον χαιρετισμό στα ιταλικά, τέλος, αναφέρθηκε στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Μπόσκο, η εορτή του οποίου είναι αύριο. «Ο δον Μπόσκο – υπογραμμίζει ο Ποντίφικας – ήταν σε θέση να κάνει την αγκαλιά του Θεού αισθητή σε όλους τους νέους ανθρώπους που συναντούσε, προσφέροντάς τους ελπίδα, σπίτι, μέλλον. Η μαρτυρία του βοηθά όλους εμάς να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύουμε τις νέες γενιές στις αυθεντικές ανθρώπινες και πνευματικές αξίες».
Μετάφραση:ρφ