Οι μετανάστες του Μαρόκου περιμένουν τον Πάπα Φραγκίσκο

Οι μετανάστες του Μαρόκου περιμένουν τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Σεβασμιότατος Santiago Angrelo Martinez, Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησιαστικής Επαρχίας του Tangeri, που συμπεριλαμβάνει όλο το βόρειο Μαρόκο και που αριθμεί τρεις χιλιάδες βαπτισμένους,  σε ένα σύνολο περισσοτέρων από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκων, έχει στην καρδιά του  μία επιθυμία: η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου  στη Χώρα, που προβλέπεται για τις 30 και 31 Μαρτίου 2019 , να μπορέσει να  πλησιάσει και  όλους εκείνους  που βιώνουν μια δραματική κατάσταση , που είναι χιλιάδες άνθρωποι από το Μαρόκο αλλά και από  άλλα γειτονικά έθνη που μεταναστεύουν ή αναχωρούν για την Ευρώπη για μια καλύτερη τύχη.

Οι μετανάστες περιμένουν τον Πάπα με ελπίδα και χαρά.

“Αυτό που έχω μέσα στην καρδιά μου, δηλώνει ο Σεβασμιότατος  Santiago Angrelo Martinez– είναι αυτοί οι άνδρες και γυναίκες  που δεν έχουν καμία δυνατότητα για το μέλλον, διότι όλοι δρόμοι γι’ αυτούς είναι κλειστοί. Ελπίζω ότι ο Άγιος Πατέρας, όταν θα είναι εδώ, θα μπορέσει να κάνει αναφορά σε όλους αυτούς. Αυτοί οι μετανάστες περιμένουν με αγωνία αυτή την επίσκεψη  του Πάπα Φραγκίσκου”. Όλες τις εβδομάδες, συμπληρώνει συγκινημένος ο Ιεράρχης, είμαστε αναγκασμένοι να μετρούμε του νεκρούς  μεταξύ της γενικής αδιαφορίας  της πολιτικής και του κόσμου: “Ο λόγος του Πάπα είναι ένας λόγος απαραίτητος  και αυτό το γνωρίζουν καλά οι μετανάστες. Αυτές της μέρες όμως δεν θα μπορέσουν  να τον συναντήσουν, διότι στερούνται  τα απαραίτητα ντοκουμέντα,  αλλά είμαι βέβαιος  ότι ο Άγιος Πατέρας θα βρει τον τρόπο να σταθεί κοντά τους”.

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μαζί για την ειρήνη

Οι σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων  στο Μαρόκο θα είναι σίγουρα  ένα άλλο κεντρικό θέμα  αυτού του ταξιδιού. Στο Tangeri, η εμπειρία είναι θετική, πέραν από την ανεκτικότητα  και του αμοιβαίου σεβασμού. Ο Σεβασμιότατος  Martinez έχει άμεση εμπειρία: “Από μέρους μας υπάρχει μια καλή θέληση, μια αληθινή συνεργασία. Στον κόσμο όμως δημιουργήθηκε  κάποια αμοιβαία δυσπιστία που πρέπει να σταματήσει με την οικοδόμηση της απαραίτητης ειρήνης. Στην περίπτωση αυτή η Εκκλησία του Μαρόκου  είναι ένα θετικό παράδειγμα”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  θα βρεθεί ενώπιον μιας Χώρας που δείχνει  ανεκτικότητα  στις μειονότητες  και στην Εκκλησία, εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος  του Tangeri, και συνεχίζει: “Το Μαρόκο είναι ένα έθνος  με πολύμορφη οικονομική ανάπτυξη. Σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε αρκετά, αλλά αυτή η ανάπτυξη δεν φθάνει  να σταματήσει  εκείνους  που ονειρεύονται  μια πιο αξιοπρεπή ζωή”.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου