Οι μεγάλες Θρησκείες μιλούν σε όλους
Κάθε μια από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου έχει στις αρχές της μια προδιάθεση για διάλογο με την άλλη, η οποία μπορεί να ανακαλυφθεί μέσω της γνώσης των βασικών προϋποθέσεων των βάσεων και των διαφόρων τυπικών. Από αυτήν την παρατήρηση γεννήθηκε το διαδικτυακό μάθημα “Θρησκεία από μέσα”, που προωθήθηκε από τη Σχολή Θεολογίας του Λουγκάνο και το οποίο θα δει την παρέμβαση εκπροσώπων του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ, του Βουδισμού και του Ινδουισμού.
Σε κάθε θρησκεία υπάρχει ένα στοιχείο ανοίγματος
«Ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι δυνατός αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου επιδιώκουν το άνοιγμα σε έναν ιερό χώρο και, σε σχέση με αυτό, με τον άλλο άνθρωπο», εξηγεί ο Adriano Fabris, καθηγητής Ηθικής, στο πρακτορείο Vatican news στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και διευθυντής του Ινστιτούτου Re.te (θρησκείες και θεολογία) στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνο. «Η καινοτομία αυτού του μαθήματος», υπογραμμίζει, «είναι ότι πέντε εκπρόσωποι των παγκόσμιων θρησκειών δείχνουν, εκθέτοντας τα κριτήρια, τις θεμελιώδεις αρχές και τις πρακτικές των θρησκειών τους, ότι κάθε θρησκεία είναι ένα στοιχείο διαφάνειας και περιέχει μέσα του τις αρχές της αγάπης, σεβασμός στον γείτονα που προέρχεται από τη θεμελιώδη σχέση με το θείο ».
Τα διαδικτυακά μαθήματα είναι ανοιχτά σε όλους
Το μάθημα, δωρεάν, θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και είναι συγκρίσιμο με ένα πανεπιστήμιο Master. Ο στόχος είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, μέσω της μορφής MOOS – μαζικό ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα – το οποίο παρέχει δωρεάν και ανοιχτή πηγή εξ αποστάσεως μάθηση. «Το μάθημα απευθύνεται σε όλους. Έχει αυτή τη φιλοδοξία , επιβεβαιώνει ο καθηγητής Fabris, δημιουργός του μαθήματος. «Είναι ένας σοβαρός δρόμος, με υποστήριξη, ενός φόρουμ, εκπαιδευτικών που βοηθούν, ζωντανεύουν και απαντούν στις ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν σχετικά με το θέμα, αλλά δεν είναι ένα μάθημα με ακαδημαϊκή μορφή με την παραδοσιακή έννοια. Για το λόγο αυτό, στην πραγματικότητα, απευθύνεται σε όλους, που ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο των διαφόρων θρησκειών και να γνωρίσουν τους άλλους καλύτερα, ακόμη και τους ίδιους και τη δική τους παράδοση.
Ο ρόλος της πανδημίας
Καθοριστική για την ανάπτυξη της ιδέας για αυτό το μάθημα ήταν το παγκόσμιο πλαίσιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. «Οι παρεμβάσεις του Αγίου Πατέρα από αυτήν την άποψη μας έχουν παρακινήσει να επανεξετάσουμε τη δραστηριότητά μας στην πανδημία που πραγματικά αποτελούσαν ένα σημαντικό και βαθύ ερέθισμα», εξηγεί ο Fabris. «Πρέπει, ως Χριστιανοί, να ανταποκριθούμε στην κατάσταση της εποχής μας και εμείς ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με την πολιτιστική σφαίρα και σε αυτήν την αποστολή διαθρησκευτικού διαλόγου προσπαθήσαμε να το κάνουμε. Το θεμελιώδες μονοπάτι μας προσφέρεται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για αυτές τις πλατφόρμες, τις οποίες είμαστε όλοι αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε », καταλήγει.
Το πρόγραμμα μαθημάτων
Οι ομιλητές θα είναι ο π. Ρενέ Ρουξ, πρύτανης της σχολής θεολογίας για τον Χριστιανισμό του Λουγκάνο, ο Ραβίνος Ephraim Meir, Ομότιμος Καθηγητής Εβραϊκής Φιλοσοφίας στο Ισραηλινό Πανεπιστήμιο του Bar-Ilan, Ο ιμάμης Yahya Sergio Yahe Pallavicini, πρόεδρος του ιταλικού Coreis, εμπειρογνώμονας βουδισμού Seung Chul Kim του ιαπωνικού πανεπιστημίου Nanzan και ο Hindu Svamini Hamsananda Giri, της ιταλικής ένωσης ινδουιστών. Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου και μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο: undefined.
+Ν