Οι ήρωες Μοναχοί Καπουτσίνοι του Τάγματος του αγ. Φραγκίσκου

Οι ήρωες Μοναχοί Καπουτσίνοι του Τάγματος του αγ. Φραγκίσκου

καπουτσινοι_1ή_2.JPG

Ο πατήρ Αντονίνο Da Pettineo και ο πατήρ Άγγελο, Ιταλοί Καθολικοί Ιερείς, με θάρρος έσωσαν 2.500 Χριστιανούς Χανιώτες και άλλους 3000 στο Ηράκλειο Κρήτης, από την σφαγή, όταν ο Τούρκικος Στρατός θέλησε να μπει στον προαύλιο χώρο στη Μονή και στην Καθολική Εκκλησία στην οδό Χάληδων 46 στα Χανιά.
Με το σώμα τους έκλεισαν την είσοδο της στοάς λέγοντας στο τούρκο αξιωματικό ότι πρώτα θα περάσει πάνω από το πτώμα τους. Ήταν Μάης στα 1896.

καπουτσινοι2ή_2.JPG

Στο μεταξύ είχαν ειδοποιήσει τους Γάλλους που ήταν με τα πλοία τους στο λιμάνι των Χανίων. Ο Γάλλος Αξιωματικός Ερρίκος De Viallar, ανιψιός της Αγίας Αιμιλίας De Viallar, κατέφθασε με Γάλλους πεζοναύτες και τους απείλησε ότι αν δεν φύγουν θα γινόταν μάχη. Οι Τούρκοι έφυγαν δίχως άλλη προειδοποίηση και έτσι σώθηκαν άνδρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά που από μέρες έμεναν μέσα στην Μονή, στον κήπο και στην Εκκλησία.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Μητροπολίτης Χανίων Νικηφόρος και ο Σφακίων Ευμένιος.
Ο Δήμος Ηρακλείου προς τιμήν του π. Αντονίνο έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου, κοντά στην Καθολική Εκκλησία.

Κείμενο και φωτογραφίες: Αιμίλιος Δασύρας

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου