Οι γυναίκες σε θέση κλειδιά της Εκκλησίας
“Θα είμαστε ανόητοι αν αρνηθούμε τη δυναμικότητα των ”, που πρέπει να εμπλακούν “σήμερα όχι αύριο”, στις “στις διαδικασίες αποφάσεων” που αφορούν την Εκκλησία. Αυτό τα ανάφερε ο Καρδινάλιος Reinhard Marx, Αρχιεπίσκοπος του München και Freising και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Γερμανίας , παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη, στην αίθουσα Τύπου του Βατικανού, πάνω στη 15η Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα: “Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης”. Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι “χωρίς αλλαγή δεν υπάρχει πρόοδος”, και είναι βασικό “να καταλάβουμε την εξέλιξη των καιρών, όπως ήδη έκανε ο Πάπας Ιωάννης 23ος. Από αυτό προκύπτει η πρόσκληση να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου τόσες γυναίκες έχουν αναμειχθεί στην ποιμαντική οργάνωση, ξεπερνώντας κάθε “δισταγμό”, διότι “η υπόθεση είναι επείγουσα”. Η συνάντηση, ως συνήθως εισήχθη από τον Paolo Ruffini, Πρόεδρο του Θεσμού της Αγίας Έδρας για την Επικοινωνία και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την εν ημέρωση , που ανάγγειλε ότι η επιστολή που απευθύνεται προς τους νέους θα έπρεπε να διαβαστεί την Κυριακή και ότι σήμερα το πρωί 44 Συνοδικοί Πατέρες συζήτησαν τόσο σε ότι αφορά τα θέματα που περιέχει όσο και το τελικό Κείμενο της Συνόδου.
Δεν πρέπει να γίνει εκμετάλλευση του θέματος της σεξουαλικότητας
Μεταξύ των τόσων θεμάτων που εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους και η υπόθεση LGBT, πάνω στην οποία παρενέβησαν τόσο ο Καρδινάλιος Reinhard Marx, όσο και ο Σεβασμιότατος Andrew Akea Fuanya, Επίσκοπος της, στο Καμερούν in Camerun, κινούμενοι από τις ερωτήσεις. “Το θέμα της σεξουαλικότητας – είπε ο Σεβασμιότατος – δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης: υπάρχουν lobby που αναζητούν τρόπους να επηρεάσουν”, αλλά η Εκκλησία οφείλει “ναν βρει μια οδός κατανοητή” και “να μη χρησιμοποιήσει λόγια παραπλανητικά”.
Η Σύνοδος δεν θέλει να δώσει έτοιμες απαντήσεις
Ο Επίσκοπος της Mamfe στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στη Σύνοδο δεν αναζητούμε να λύσουμε “τοπικά προβλήματα”, διότι ο καθένας έχει τη δική άποψη και τις δυσκολίες του, αντιμετωπίζουμε τα πάντα συλλογικά , ως “Ενωμένη Εκκλησία”. Εμείς φέρνοντας πρακτικά παραδείγματα , δεν έχουμε το πρόβλημα «των άδειων εκκλησιών»: «οι δικοί μας νέοι έρχονται πάντοτε στη Θεία Λειτουργία» και συμμετέχουν ‘στην τέλεση που διαρκεί τουλάχιστο δύο ώρες”, αλλά όταν βγουν «δεν έχουν μια εργασία, δεν τους φροντίζουν αν είναι άρρωστοι και τελειώνουν στο να αναζητούν «τόπους που να είναι πιο ευτυχείς”. “Οι Ναοί είναι γεμάτοι διότι σε μας οι παραδοσιακές αξίες αντιστοιχούν ακόμη στις αγίες της Εκκλησίας. Ζούμε τις παραδόσεις χωρίς να τις μειώνουμε. Η Εκκλησία πρέπει να μιλά με τρόπο όχι με διφορούμενο τρόπο»
Να βοηθήσουμε τους νέους να γνωρίσουν τον Ιησού
Και στην Πολωνία Ιησού ανάφερε ο Σεβασμιότατος Grzegorz Ryś, Αρχιεπίσκοπος του Łódź και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για το νέο ευαγγελισμό, δεν υπάρχουν άδειοι Ναοί, αλλά οι νέοι δεν γνωρίζουν πάντα τον Ιησού . Ο Σεβασμιότατος που πολύ εκτίμησε την «μέθοδο» και την «διαφορετικότητα» αυτής της Συνόδου διευκρίνισε ότι οι έφηβοι πιστεύουν στις αξίες, αλλά δεν κάνουν πάντοτε μία αληθινή εμπειρία της πίστης”. “Για να ευαγγελιστούμε αληθινά τους νέους δεν χρειάζεται να κάνουμε κριτική , αλλά να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στις οποίες πιστεύουν, για να τους συνοδεύσουμε να στη συνάντηση με τον Ιησού. Και για να κάνουμε αυτό η Εκκλησία πρέπει να είναι ικανή να αλλάξει. Οι διακηρύξεις πρέπει να ερμηνευτούν ως αληθινές πράξεις, διότι οι νέοι περιμένουν μια αυθεντική Εκκλησία”.
Νέοι ταχυμεταφορείς της Καλής Αγγελίας
“Πρέπει να υπερασπίσουμε το παράδοξο μιας Εκκλησίας πάντα νέας”: υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος Toufic Bou Hadir, υπεύθυνος της Arabic Foundation (Μαρωνιτική Εκκλησία) και συντονιστής του “Bureau Patriar calpourla pastorale des Jeunes” στο Λίβανο. “Το να είσαι στην περιφέρεια σημαίνει να ακολουθείς τον Ιησού πάντα και παντού και οι νέοι είναι οι ταχυμεταφορείς της καλής Αγγελίας και πρωτοπόροι του διαθρησκειακού διαλόγου”. Ο Σεβασμιότατος υπογράμμισε την επιθυμία των νέων να είναι πρωταγωνιστές ενός νέου κόσμου”, “πράκτορες του διαλόγου”, και ανάγγειλε μία οικουμενική διεθνή συνάντηση των νέων που θα γίνει στο Λίβανο από τις 22 έως τις 26 Μαρτίου 2019.
+Ν