Οι γιατροί είναι οι υπηρέτες της ζωής από την αρχή μέχρι το τέλος της

Οι γιατροί είναι οι υπηρέτες της ζωής από την αρχή μέχρι το τέλος της

Ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο προς την Διεθνή Ομοσπονδία των Καθολικών Ιατρικών Συλλόγων την οποία εκπροσώπησε μια ομάδα από περίπου 500 άτομα. Υποδεχόμενος τους γιατρούς στη Sala Regia στο Βατικανό, ο Φραγκίσκος τους πρότεινε το παράδειγμα του Ιησού «γιατρού» και του τρόπου προσέγγισής του προς τους ασθενείς για την πλήρη ίασή τους.

Μετά τον χαιρετισμό του καρδιναλίου Peter Turkson, προέδρου της Υπηρεσίας για την Πλήρη Ανάπτυξη του Ανθρώπου, ο Φραγκίσκος πήρε το λόγο και ανέφερε ότι εκτιμά την πράξη της αφιέρωσης που τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Καθολικών Ιατρικών συλλόγων τα οποία παρέστησαν στην ακρόαση, είχαν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν προς την Ιερά Καρδία του Ιησού. Θέλησε να μοιραστεί μαζί τους μερικές απλές σκέψεις, ανέφερε, ξεκινώντας από την παρατήρηση, ότι συχνά οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες παρουσίαζαν τον Ιησού ως «Γιατρό» και  τονίζοντας την προσοχή και την συμπόνια του προς τους πάσχοντες οποιασδήποτε ασθένειας.

Η εγγύτητα του Ιησού προς τους περισσότερο αναγκεμένους και περιθωριοποιημένους

Ο Ιησούς βρισκόταν κοντά στους ασθενείς ή στα άτομα με εδικές ανάγκες «ιδιαίτερα σε εκείνα που εξαιτίας της κατάστασης αυτής ήταν περιφρονημένοι και περιθωριοποιημένοι». Έτσι κατέρριπτε την κρίση που καταδίκαζε τους αρρώστους ως αμαρτωλούς και με την εγγύτητά του εκδήλωνε «την άπειρη αγάπη του Θεού Πατέρα για τα αναγκεμένα παιδιά του».

Επομένως, η φροντίδα των άρρωστων εμφανίζεται ως μια από τις θεμελιώδης διαστάσεις της αποστολής του Χριστού και έτσι αυτή παρέμεινε και στην Εκκλησία. Στα Ευαγγέλια είναι προφανής η ισχυρή σχέση ανάμεσα στο κήρυγμα του Χριστού και στις χειρονομίες θεραπείας που Εκείνος εκτελεί για όσους «βασανίζονται από διάφορες ασθένειες και πόνους, για τους δαιμονισμένους, τους επιληπτικούς και τους παραλυτικούς» (Ματθαίος 4,24).

Θεραπεύω σημαίνει ξεκινώ διάλογο με το άτομο

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει στη συνέχεια «τον τρόπο με τον οποίο ο Ιησούς θεράπευε τους ασθενείς και όσους υπέφεραν». Τους άγγιζε και άφηνε να τον αγγίξουν – λέει ο Φραγκίσκος – ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτό θα ήταν απαγορευτικό». Για εκείνον πράγματι, «θεραπεύω σημαίνει πλησιάζω το άτομο» από το οποίο ζητάει τι θέλει να κάνει γι αυτό.

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο «γιατρός» ρωτά τον πάσχοντα τι περιμένει από εκείνον. Αλλά αυτό φανερώνει την αξία του λόγου και του διαλόγου στη σχέση θεραπείας. Για τον Ιησού, θεραπεύω, σημαίνει ξεκινάω διάλογο για να αναδείξω την επιθυμία του ανθρώπου και τη γλυκιά δύναμη της Αγάπης του Θεού, που λειτουργεί μέσω του Υιού του. Επειδή θεραπεύω σημαίνει ξεκινώ μια πορεία: μια πορεία ανακούφισης, παρηγοριάς, συμφιλίωσης και θεραπείας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου