ΟΙ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

ΟΙ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

Οι ρίζες του χριστιανισμού στην Κεντρική Ασία έχουν τη σφραγίδα των φραγκισκανών μοναχών, σύμφωνα με τον π. Lorenzo Turchi, καθηγητή στο ποντιφικό πανεπιστήμιο Antonianum της Ρώμης. Στο Μεσαίωνα αρκετοί Φραγκισκανοί ιεραπόστολοι, με κίνδυνο της ζωής τους, ακολούθησαν τα εμπορικά καραβάνια που διέσχιζαν την περιοχή με σκοπό να μεταδώσουν το Ευαγγέλιο και να γίνουν κήρυκες ειρήνης.
Οι έρευνες του π. Turchi επικεντρώθηκαν κυρίως στα ταξίδια των π. Giovanni da Plan del Carpine και Willliam of Rubruck στην απέραντη Μογγολική Αυτοκρατορία του Τζέκις Χαν και των διαδόχων του.
Η σύγχρονη καθολική παρουσία στις περιοχές αυτές είναι περίπου 118.000 πιστοί, κυρίως στο Καζακστάν ( 70 ενορίες – 112.000 πιστοί ). Επίσης στο Κιργιστάν ( 3 ενορίες – 1000 πιστοί ), στο Τατζικιστάν ( 2 ενορίες – 220 ), στο Ουζμπεκιστάν ( 5 ενορίες – 3.000 ) στο Τουρκμενιστάν ( μια κοινότητα με 200 πιστούς ). Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει τοπική κοινότητα ή εκκλησίες, οι πιστοί είναι προσωπικό ξένων χωρών.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από πρακτορείο Fides

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου