Οι επίσκοποι ζητούν από την κυβέρνηση το άνοιγμα στην ανθρωπιστική βοήθεια

Οι επίσκοποι ζητούν από την κυβέρνηση το άνοιγμα στην ανθρωπιστική βοήθεια

“Ακούστε την κραυγή του λαού, αφήστε να μπει στη Χώρα και να διανεμηθεί με ειρήνη η ανθρωπιστική βοήθεια!”. Αυτή είναι η εγκάρδια πρόσκληση των Ιεραρχών της Βενεζουέλας  προς την κυβέρνηση, ώστε να διευκολύνει  την είσοδο  και τη διανομή  της βοήθειας , αποφεύγοντας  κάθε είδος  καταπιεστικής βίας. Η δέσμευση της Caritas έχει επιβεβαιωθεί εκ νέου. Απευθυνθείτε στις ένοπλες δυνάμεις για να σταθούν στην πλευρά των ανθρώπων που υποφέρουν.

Η γενική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης οδήγησε τη Χώρα σε ακραίες καταστάσεις, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και της υγείας. Η Εκκλησία, (ο Πάπας, η Αγία Έδρα, η τοπική Σύνοδος της Ιεραρχίας, οι μοναχοί και το συμβούλιο των λαϊκών), συχνά ζήτησαν τη δυνατότητα ανοίγματος ενός ανθρωπιστικού καναλιού. Η απάντηση ήταν πάντα ένα ηχηρό "όχι".

Επί του παρόντος, η Εθνοσυνέλευση, με νόμιμη εκπροσώπηση του λαού της Βενεζουέλας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή  τη βοήθεια μαζί με διάφορες αδελφές χώρες και έθνη. (Όπως θα θυμόμαστε, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι ο αναπληρωτής Juan Guaidò, ο οποίος ανέλαβε την προσωρινή προεδρία της Χώρας, μετά την επανεκλογή του Maduro στις προεδρικές εκλογές, που θεωρήθηκε παράνομη στη Βενεζουέλα και σε πολλές άλλες χώρες.

Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια

Το καθεστώς είναι υποχρεωμένο να ικανοποιεί τις ανάγκες του πληθυσμού και να διευκολύνει την είσοδο και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφεύγοντας κάθε είδους βίας. Το να ζητάς και να λαμβάνεις βοήθεια δεν είναι προδοσία της πατρίδας. Μάλλον, είναι ένα ηθικό καθήκον που μας απασχολεί όλους, δεδομένων των δραματικών ελλείψεων και των επειγόντων αναγκών που δημιουργήθηκαν στο λαό της Βενεζουέλας

Η ανθρωπιστική βοήθεια συντονισμένη από διεθνή πρωτόκολλα  και όχι από πολιτικά συμφέροντα

Επαναλαμβάνουμε όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο τύπου της Caritas της Βενεζουέλας στις 4 Φεβρουαρίου 2019. Η δυνατότητα ανθρωπιστικής βοήθειας έχει προκαλέσει πολλές προσδοκίες, λόγω των μεγάλων αναγκών του λαού σε τρόφιμα και σε υγειονομικό υλικό. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η βοήθεια καθοδηγείται από διεθνώς αποδεκτά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση καταστάσεων σοβαρής κρίσης. Δεν επιδιώκονται πολιτικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Δεν επιλύουν όλα τα προβλήματα του πληθυσμού. Η ενίσχυση αποτελείται κυρίως από βοήθεια έκτακτης ανάγκης, απαραίτητα είδη για τα παιδιά και ηλικιωμένους με διατροφικές ελλείψεις και ιατρικές προμήθειες, κυρίως θεραπευτικές. Είναι πρόσκαιρη βοήθεια. Είναι πάντοτε συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος με τα μέσα που διαθέτει.

Η δέσμευση της Caritas

Στην παρούσα ανθρωπιστική κρίση, η Caritas ανανεώνει τη δέσμευσή της να συμμετέχει, μαζί με άλλους οργανισμούς, στη λήψη και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμβάλλοντας με την εμπειρία και τις ικανότητές της. Η Caritas θα συμμετάσχει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης με τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών βοηθημάτων. Το γεγονός ότι το ποιμαντικό  γραφείο της Εκκλησίας, μέσω της Caritas, σε εθνικό, επαρχιακό και ενοριακό επίπεδο, έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια ένα σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο  προς όφελος των ατόμων που χρήζουν άμεσης προσοχής, μέσα από διαφορετικά προγράμματα διατροφής, της υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαχείρισης κινδύνων, περιβαλλοντικής φροντίδας και ιδιαίτερης προσοχής σε ειδικές περιπτώσεις  φυσικών καταστροφών.

Οι ένοπλες δυνάμεις να τεθούν με το μέρος του λαού που υποφέρει

Καλούμε τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων στους οποίους ανήκουν. Ο όρκος που δίνουν να τηρήσουν το Σύνταγμα. Είναι μέλη  του λαού και οφείλουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού και την αξιοπρέπειά του. Δε χρειάζεται να υπακούσουν στις εντολές που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τη ζωή και την ασφάλεια του πληθυσμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο και τη διανομή διεθνών ενισχύσεων.

Είμαστε εναντίον όλων των μορφών βίας

Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν πρέπει να δημιουργείται καμία βία ή χειραγώγηση μεταξύ των πολιτών. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα ωφελήσει πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις, και θα  είναι μια άσκηση  αλληλεγγύης προς το λαό, διατηρώντας παράλληλα υψηλή αξιοπρέπεια και ελπίδα, με μόνο σκοπό  να βελτιωθεί  η  κατάσταση της ανησυχίας και της ανασφάλειας που αυτή τη στιγμή επικρατεί στη Χώρα.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου