Οι Επίσκοποι να υπερασπίζονται τους πιστούς από εκείνους που τους αποπροσανατολίζουν

Οι Επίσκοποι να υπερασπίζονται τους πιστούς από εκείνους που τους αποπροσανατολίζουν

«Να διαφυλάσσομε την πίστη και να στηριζόμαστε  στην πίστη»: ήταν το θέμα που ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε  την ομιλία του   προχθές το πρωί στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας.   Το θέμα αυτό το βάσισε στο πρώτο ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας που αναφερόταν  σε στιγμές δυσκολίες που αντιμετώπισε η πρώτη κοινότητα της Αντιοχείας.

Ο Επίσκοπος να αγρυπνά- λέει ο Πάπας – είναι αυτός που  αγρυπνεί και επισκοπεί – είναι ο φύλακας που «ξέρει να προσέχει και να προφυλάσσει το ποίμνιο από τους λύκους που το πλησιάζουν» Η ζωή του Επισκόπου  « είναι αναμειγμένη με τη ζωή των προβάτων»  Αλλά ο Επίσκοπος  κάνει κάτι παραπάνω, ως ποιμένας κάνει το  φύλακα, είναι μια όμορφη έκφραση για να περιγράψει κάποιος την αποστολή του Επισκόπου» και εξηγεί ο Άγιος Πατέρας: 

Τα να είναι κάποιος φύλακας σημαίνει  να αναμειγνύεται στη ζωή του ποιμνίου: Ο Ιησούς διακρίνει καλά τον αληθινό βοσκό από τον μισθωτό, από αυτόν που κινείται από  την αμοιβή  και   δεν τον  ενδιαφέρει αν πλησιάζει ο λύκος  και κατασπαράσσει κάποιο πρόβατο. Ενώ ο αληθινός ποιμένας  που κάνει τον φύλακα και αναμειγνύεται στη ζωή των προβάτων, υπερασπίζεται  κάθε ένα από τα πρόβατα, στηρίζει  και προστατεύει το καθένα  και αν κάποιο χαθεί , πάει σε αναζήτησή του  και όταν το βρει το φέρνει στους ώμους του πίσω. Τόσα αγαπά τα πρόβατα του που δεν αφήνει κανένα να χαθεί.

Ο Επίσκοπος είναι κοντά στο λαό του.

Ο καλός Επίσκοπος  γνωρίζει τα ονόματα όλων των προβάτων του  και  βρίσκεται πάντα κοντά στο ποίμνιο του.

Το Άγιο Πνεύμα έδωσε στο χριστιανικό λαό την πνοή , την ικανότητα να βλέπει που υπάρχει ένας αληθινός Επίσκοπος:

Πόσες φορές έχουμε ακούσει:  Ω αυτός ο Επίσκοπος!  Είναι καλός, αλλά δεν φροντίζει τόσο πολύ για μας, είναι πάντα απασχολημένος»,  Ω «αυτός ο Επίσκοπος  ανακατεύεται  στις υποθέσεις, είναι ένας επιχειρηματίας  και αυτό δεν είναι σωστό». Ω αυτός ο Επίσκοπος  ασχολείται με πράγματα  που δεν συνάδουν με την αποστολή του». Ω αυτός ο Επίσκπος είναι πάντα με τη  βαλίτζα στο χέρι, όλο γυρίζει  παντού. Ο λαός του Θεού γνωρίζει πότε ένας ποιμένας είναι αληθινός ποιμένας, πότε ο ποιμένας είναι κοντά στα πρόβατα του  πότε ο ποιμένας ξέρει να κάνει το φύλακα  και δίνει τη ζωή του για το ποίμνιό του.

Να μη λείψει η φύλαξη από τους ποιμένες

Αυτή πρέπει να είναι η ζωή ενός Επισκόπου και έτσι ο θάνατός του και ο Πάπας Φραγκίσκος  αναφέρει  το παράδειγμα ενός Επισκόπου  που πέθανε  σε ένα μικρό χωριό  αγροτών περιτριγυρισμένος από  τους χριστιανούς που του έπαιζαν απαλή μουσική και να πεθάνει εν ειρήνη. Και ολοκληρώνει ο Ποντίφικας:

Ας προσευχηθούμε στον Κύριο ώστε πάντα να δίνει στο λαό του  καλούς ποιμένες, ποτέ η Εκκλησία να μη στερηθεί  τη φύλαξη των ποιμένων:  δεν μπορούμε να πάμε εμπρός χωρίς αυτούς. Να είναι τέτοιοι άνθρωποι, εργάτες, κοντά στο λαό του Θεού, ας το πούμε με μία λέξη» άνθρωποι που να ξέρουν να κάνουν τον φύλακα.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου