Οι επίσκοποι ανησυχούν για την παρουσία τζιχαδιστών του Is

Οι επίσκοποι ανησυχούν για την παρουσία τζιχαδιστών του Is

Οι επίσκοποι του Νοτίου Κίβου προειδοποιούν για την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχεία της Κεντρικής Αφρικής μεταξύ των ένοπλων ομάδων που μαίνονται στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Τακτικής Περιφερειακής Επισκοπικής Συνέλευσης του Μπουκάβου η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, καταγγέλλεται η εμμονή και ο πολλαπλασιασμός των ένοπλων ομάδων και των συμμοριών εγκληματιών που διαπράττουν σφαγές, επιθέσεις, απαγωγές και λεηλασίες, προκαλώντας μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. «Αυτές οι καταστάσεις εκδηλώνουν την παρακμή του Κράτους» υπογραμμίζει το μήνυμα.

Οι περισσότερο πληγέντες πληθυσμοί είναι αυτοί των Beniκαι Butembo, όπου πολλές σφαγές αποδίδονται στο Adf-Nalu, μια ομάδα ουγκαντικής προέλευσης που φέρει χαρακτηριστικά οργάνωσης τζιχάντ. Αυτή η ομάδα, ή κάποιο από τα μέλη της, θα μπορούσε να δώσει ζωή στο πλέον μυστηριώδες ισλαμικό κράτος στην επαρχεία της Κεντρικής Αφρικής που πρόσφατα, έχει αρχίσει να διεκδικεί τις επιθέσεις της μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Άλλες βιαιότητες διαπράττονται από πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες που υπάρχουν στις περιοχές Uvira, Fiziκαι Mwenga, για την κατοχή γης ή για θέματα ηγεσίας των παραδοσιακών τοπικών ηγετών με επακόλουθο την τόνωση του φυλετισμού και των εθνικών διαιρέσεων.

Οικονομική εξαθλίωση

Η έλλειψη ασφάλειας και Κράτους αποδυναμώνει μια ήδη αποδιοργανωμένη οικονομία που εκτίθεται στις καταστροφές της εσωτερική και εξωτερική εκμετάλλευσης: τα ορυκτά λεηλατούνται, η τοπική γεωργία έχει εγκαταλειφθεί υπέρ των επιδοτούμενων ξένων προϊόντων, η τοπική επιχειρηματικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η είσπραξη φόρων παραμένει στα χέρια των κρατικών φορέων οι οποίοι συχνά τους εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος.

Έκκληση προς το Κράτος και την αποστολή του

Οι επίσκοποι ζητούν από τις κεντρικές αρχές να «αναλάβουν τη διαχείριση της κρατικής κυριαρχίας: της εξασφάλισης της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, της προσωπικής ασφάλειας καθώς και της περιουσίας και της προαγωγής της ευημερίας του πληθυσμού». «Να διασφαλίσουν την προστασία των φυσικών πόρων. Πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτους, να φροντίσουν ώστε να παραμένουν διασφαλισμένα και εγγυημένα τα εθνικά συμφέροντα και ο σεβασμός για το περιβάλλον». –  Να τονωθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό». «Να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς της ελίτ μέσω επαρκούς μισθολογικής πολιτικής για τους κρατικούς υπαλλήλους».  «Να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος, διοργανώνοντας χωρίς καθυστέρηση, τοπικές εκλογές μέσα από την κινητοποίηση για δέσμευση των πολιτών, ως εκλογέων ή υποψηφίων». (Πρακτορείο Fides)

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου