Οι επιπτώσεις του κλίματος στην υγεία μας
Μετά από μια σειρά συναντήσεων αφιερωμένων στο θέμα του περιβάλλοντος, η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών (PAS) και η Ποντιφική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (PASS) θα διοργανώσουν το φθινόπωρο – πιο συγκεκριμένα από τις 2 έως τις 4 του ερχόμενου Νοεμβρίου – μια «πιο ολιστική» εκδήλωση στο Βατικανό.
Το σεμινάριο ή «ομάδα εργασίας» με θέμα «Η υγεία των ανθρώπων και η υγεία του πλανήτη: η δική μας ευθύνη» θα συγκεντρώσει ειδικούς προερχόμενους από διάφορους τομείς γνώσης, από την ιατρική και τη δημόσια υγεία, από την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση και την επισιτιστική ασφάλεια, από τα είδη που απειλούνται με αφανισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι προηγούμενες συναντήσεις, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Ως εκ τούτου, η νέα πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενθάρρυνση «πιο δραστικών ενεργειών» για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών, οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία η χρήση ορυκτών καυσίμων. Η τρίτη και τελευταία ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην εξεύρεση λύσεων και θα κλείσει με μια έκκληση. Οι διάφορες συστάσεις των ειδικών στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν στον Πάπα Φραγκίσκο και σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δελτίο.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, το κείμενο αναφέρει και αυτό της καύσης του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της στερεής βιομάζας η οποία «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της ανθρωπότητας, καθώς γίνεται απειλή για φυσικά συστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή».
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους καλλιεργειών κάθε χρόνο. Η ζημιά για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ήδη εκτιμηθεί σε τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της PAS.
«Η επιβίωσή μας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον ζωντανό κόσμο (βιοποικιλότητα)», συνεχίζει το δελτίο, η οποία περιλαμβάνει τα οικοσυστήματα μέσα στα οποία έχουμε εξελιχθεί και τα οποία κάνουν εφικτή τη ζωή μας», υπογραμμίζει το κείμενο, το οποίο προσθέτει ότι «τα δύο τρίτα του παγκοσμίου πληθυσμού εξαρτάται από τα φυτά για να θεραπευτεί και το υπόλοιπο ένα τρίτο προμηθεύεται ή προμηθευόταν από αυτά, περίπου το ένα τέταρτο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιεί».
Η Αγία Έδρα ανησυχεί επίσης για την όξυνση και την αποξυγόνωση των ωκεανών, οι οποίες υπονομεύουν σοβαρά «τους κοραλλιογενείς υφάλους, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, που παρέχουν τροφή σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους». (pdm)