Οι ευχαριστίες του Πάπα προς τις αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας

Οι ευχαριστίες του Πάπα προς τις αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας

Διπλή ακρόαση σήμερα το πρωί στο Βατικανό για τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών τις οποίες επισκέφθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος μεταξύ 5 και 7 Μαΐου, την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία.

Σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, μετά το 29ο αποστολικό ταξίδι που τον οδήγησε στην Βουλγαρία και στην Βόρεια Μακεδονία, ο Φραγκίσκος δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Με ένα ανακοινωθέν προς τους δημοσιογράφους, ο «προσωρινός» Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού κάνει γνωστό ότι ο Πάπας ευχαρίστησε πρώτα την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας,  όπου έγινε δεκτός με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, για την σπουδαία υποδοχή που του επεφύλαξαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα. Ο Alessandro Gisotti αναφέρει το πόσο πολύ συγκινήθηκε ο Πάπας από τους υπερήλικες της χώρας, από την φροντίδα που λαμβάνουν από την βουλγαρική κοινωνία. Αυτό – παρατήρησε – αποτελεί σημάδι ευλάβειας για την παράδοση η οποία, όπως δήλωσε, δεν αποτελεί «διαφύλαξη της στάχτης αλλά προστασία της φωτιάς», αναφέροντας μια φράση του Gustav Mahlev από τον χθεσινό L’ Osservatore Romano.

Επίσης ο Πάπας συγκινήθηκε και με τα 245 παιδιά που έλαβαν την Πρώτη Κοινωνία στο Rakovski. Τέλος, χαιρετώντας με ιδιαίτερη αγάπη τον Μητροπολίτη Αντώνιο, εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για τον Πατριάρχη Νεόφυτο τον οποίο ο Άγιος Πατέρας χαρακτήρισε ως άνθρωπο της πίστης, ευγενή άνθρωπο, άνθρωπο με βάθος.

Στη συνέχεια δέχθηκε την αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Μακεδονία – την οποία ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε στις 7 Μαΐου -. Ο Πάπας ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αρχές και ο λαός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, θυμίζοντας ιδιαίτερα τη Θεία Λειτουργία στα Σκόπια και την επίσκεψη στο μνημείο της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας. Ο Άγιος Πατέρας είπε επίσης ότι τον άγγιξε πολύ η συνάντηση που είχε με τους νέους διαφόρων θρησκειών, ένα σημαντικό σημάδι αδελφοσύνης. Ο λαός σας, κατέληξε, ιστορικά αποτελεί την πύλη εισόδου του χριστιανισμού στην Ευρώπη και αυτό είναι πολύ σπουδαίο.

Ο εορτασμός των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Η 24η Μαΐου για την Βουλγαρία είναι εθνική εορτή: είναι η Ημέρα σλαβικού Πολιτισμού και σλαβικής Γραφής η οποία συμπίπτει με την εορτή, την πλέον μεγάλη της σλαβο-ορθόδοξης κοινότητας, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των αδελφιών από τη Θεσσαλονίκη, μελετητών, θεολόγων και γλωσσολόγων, οι οποίοι στις αρχές του 9ου αιώνα, ευαγγέλισαν τους λαούς της Πανονίας και της Μοραβίας, δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο και μετέφρασαν σε αυτή τη γλώσσα τις Γραφές και τα κείμενα της λατινικής λειτουργικής. Στη Ρώμη και οι δύο έφεραν στον Ποντίφικα λείψανα του Πάπα Κλήμη Α΄, ο οποίος πέθανε στην Κριμαία το ’97 και τιμήθηκε ως άγιος. Ο Νικόλαος Α΄ χειροτόνησε ιερέα τον Μεθόδιο και ενέκρινε τη μετάφραση της Βίβλου στα Σλαβικά, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάγνωση των κειμένων θα προηγείται εκείνων που είναι γραμμένα στα λατινικά. Η αγιοποίηση των σλάβων αποστόλων ως προστάτες της Ευρώπης το 1980 οφείλεται στον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου