Οι δύο προσευχές του Πάπα επίκληση για το «τέλος της πανδημίας»

Οι δύο προσευχές του Πάπα επίκληση για το «τέλος της πανδημίας»

Ο Φραγκίσκος βγήκε από το Βατικανό και τίμησε την Salus populi Romani στην Santa Maria Maggiore. Στη συνέχεια, στο San Marcello al Corso, προσευχήθηκε μπροστά στον εσταυρωμένο που έσωσε τη Ρώμη από την πανούκλα.
Με προσευχή ενώπιον της Maria Salus populi Romani, και μπροστά στον ξύλινο σταυρό που προστάτευσε τη Ρώμη από τη «μεγάλη πανώλη» τον 16ο αι. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάπας Φραγκίσκος αυτή την τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής, βγαίνοντας από το Βατικανό, θέλησε να τονίσει την εγγύτητά του προς εκείνους που υποφέρουν, ζητώντας την ιδιαίτερη προστασία της Παναγίας που απεικονίζεται στην εικόνα που σώζεται στην βασιλική Santa Maria Maggiore, κατά την πρώτη στάση από τις δύο επισκέψεις του στη Ρώμη.

Σήμερα το απόγευμα, λίγο μετά τις 16:00, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε το Βατικανό – μας ενημερώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού Matteo Bruni – και πήγε να επισκεφτεί ιδιωτικά, τη Βασιλική Santa Maria Maggiore, για να απευθύνει προσευχή προς την Παναγία, Salus populi Romani, της οποίας η εικόνα φυλάσσεται και τιμάται εκεί. Στη συνέχεια, διαμέσου της Οδού Via del Corso, μετέβη με τα πόδια, σαν σε προσκύνημα, στην εκκλησία San Marcello al Corso, όπου βρίσκεται ο θαυματουργός Σταυρός που το 1522 μετεφέρθη σε πομπή στις γειτονιές της πόλης για την λήξη της «Μεγάλης Πανώλης» στη Ρώμη. Με την προσευχή του, ο Άγιος Πατέρας επικαλέστηκε το τέλος της πανδημίας που πλήττει την Ιταλία και τον κόσμο, επικαλούμενος την ίαση των πολλών αρρώστων, ενθυμούμενος τα πολλά θύματα αυτών των ημερών, και ζήτησε την παρηγοριά για τους οικείους τους και τους φίλους τους . Ο σκοπός της προσευχής του αφορά και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, και όλους εκείνους που αυτές τις ημέρες, με την εργασία τους, εγγυώνται τη λειτουργία της κοινωνίας.

Η ιδιαίτερη αφοσίωση του Ποντίφικα για την Salus populi Romani είναι γνωστή: ο Φραγκίσκος πηγαίνει εκεί, όχι μόνο με την ευκαιρία των σπουδαίων Μαριανών εορτών, αλλά επιθυμεί να κάνει στάση εκεί για προσευχή και πριν αναχωρήσει για διεθνή ταξίδια, και εκεί επιστρέφει αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, για να εκφράσει την ευχαριστία του. Το 593, ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ την είχε μεταφέρει με πομπή για να σταματήσει η πανώλη, και το 1837 ο Γρηγόριος 16ος την επικαλέστηκε για τον τερματισμό της επιδημίας της χολέρας.

Πολύ σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις στιγμές που βιώνουμε, ήταν και η δεύτερη στάση αυτής της κυριακάτικης εξόδου του: στην εκκλησία San Marcello al Corso, όπου φυλάσσεται ένας αρχαίος σταυρός που χρονολογείται από τον 15ο αι., θεωρείται από τους μελετητές ως ο πλέον ρεαλιστικός της Ρώμης, ο οποίος σώθηκε από μια φωτιά και έσωσε την πόλη από την πανώλη. Αυτός ο σταυρός, ο οποίος αγκαλιάστηκε από τον Άγιος Ιωάννη Παύλο Β΄, σηματοδότησε την κορύφωση της Παγκόσμιας Ημέρας Συγχώρεσης κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου 2000. Οι πολλές παραδόσεις των θαυμάτων που αποδίδονται στον «SS. Crocifisso» ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου του 1519 όταν μια πυρκαγιά, τη νύχτα, κατέστρεψε ολοσχερώς την εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Πάπα Marcello. Το επόμενο πρωί, όλο το κτίριο είχε γίνει ερείπιο, αλλά ανάμεσα από τα ερείπια ο σταυρός του κύριου ιερού εμφανίστηκε άθικτος ενώ στα πόδια του έκαιγε ακόμη ένα μικρό καντήλι. Αυτή η εικόνα εντυπωσίασε πολύ τους πιστούς, ωθώντας ορισμένους από αυτούς να συγκεντρώνονται εκεί κάθε Παρασκευή απόγευμα για να προσευχηθούν. Στις 8 Οκτωβρίου 1519, ο Πάπας Λέων 10ος διέταξε την ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

Τρία χρόνια μετά την πυρκαγιά, η Ρώμη επλήγη από την «Μεγάλη Πανώλη». Ο λαός μετέφερε τον σταυρό σε πομπή, καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμη και τις απαγορεύσεις των αρχών, που όπως είναι κατανοητό ανησυχούσαν για τη διάδοση της μόλυνσης. Ο σταυρός πάρθηκε από την εκκλησία και μεταφέρθηκε στους δρόμους της Ρώμης προς τη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η πομπή διήρκεσε 16 ημέρες: από τις 4 έως τις 20 Αυγούστου 1522. Κατά τη διάρκεια αυτή, η πανώλη εμφάνισε σημάδια υποχώρησης και επομένως κάθε γειτονιά προσπαθούσε να κρατήσει τον σταυρό όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο τέλος, κατά την επιστροφή του στην εκκλησία, η πανώλη σταμάτησε εντελώς. Από το 1600, η πομπή από την εκκλησία San Marcello έως τη βασιλική του Αγίου Πέτρου έγινε παράδοση κατά τη διάρκεια του Αγίου Έτους. Στο πίσω μέρος του σταυρού είναι χαραγμένα τα ονόματα των διαφόρων Ποντίφικων και τα έτη κήρυξης των Ιωβηλαίων.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του Ηγουμένου των Ιησουιτών Pierre Salembier τ.Ι.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, Καθώς συγκεντρωθήκατε για να τελέσετε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των Ιησουιτών συντρόφων μας, των πατέρων Δημήτρη Δαλέζιου, Μιχάλη Ρούσσου και