Οι Αρχηγοί των Θρησκειών του Βελγίου στον Υπουργό Δικαιοσύνης

Οι Αρχηγοί των Θρησκειών του Βελγίου στον Υπουργό Δικαιοσύνης

Την 4η Μαΐου 2020, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Koen Geens εκάλεσε στο Γραφείο του για συζήτηση τους Αρχηγούς των Αναγνωρισμένων Θρησκειών.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Βελγίου: “Ως αρμόδιος Υπουργός Θρησκευμάτων, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των θρησκευτικών ηγετών, να συναντηθούν για να συζητήσουν το πως θα επιστρέψη στην κανονικότητα η θρησκευτική-λειτουργική ζωή εν μέσω της κρίσεως του κορωνοιού. Οι εκπρόσωποι των τριών μονοθειστικών θρησκειών του Βελγίου επιμένουν στο άνοιγμα των εκκλησιών και τόπων προσευχής για την εξάσκηση της λατρείας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπήθηκε στην συνάντηση αυτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ο οποίος ως Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζεται ως το Αντιπροσωπευτικό Όργανο ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βελγίω.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους Εκπροσώπους των έξι Αναγνωρισμένων Θρησκειών (Ρωμαιοκαθολικών, Προτεσταντών, Αγγλικανών, Ορθοδόξων, Ιουδαίων και Μουσουλμάνων) για την συνεργασία τους στην εφαρμογή των επιβληθέντων μέτρων από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Κυβερνήσεως του Βελγίου. Υπογράμμισε επίσης το πόσο δύσκολη είναι η διαχείρηση αυτής της κρίσης, ιδίως με την σημερινή πολιτική κατάσταση του Βελγίου.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Επομένως οι Εκκλησίες και οι τόποι λατρείας δύνανται – υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των κανόνων ασφαλείας – να παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Στις εκκλησίες από τις οποίες μεταδίδεται η λατρεία διά των υπαρχόντων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπεται η συμμετοχή έως και δέκα ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του ιερέως και των τεχνικών της αναμετάδοσης). Οι βαπτίσεις επιτρέπονται με την παρουσία μόνο του ιερέως, του βαπτιζομένου, του αναδόχου και των γονέων του. Για τους γάμους, επιτρέπεται η παρουσία μόνο του ιερέως, των μελλονύμφων και του κουμπάρου. Οι κηδείες επιτρέπονται με την παρουσία μόνο 15 ατόμων.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν σκοπεύει να προβή στην χαλάρωση των προηγουμένων ληφθέντων μέτρων, παρά μόνο με αξιολόγηση της καταστάσεως κάθε δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η επαναλειτουργία της λατρείας (πιθανώς με περιορισμούς) δεν προβλέπεται παρά μόνον κατά το τέλος του μηνός Μαίου, αρχές του Ιουνίου. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την ευνοική εξέλιξη της κρίσεως του κορωνοιού. Ο Υπουργός Koen Geens και οι Αρχηγοί των Θρησκειών θα συνεχίσουν την συνεργασία τους, ώστε η έπαναλειτουργία της λατρείας να αρχίση το συντομώτερο δυνατόν. Παρ’ όλο ότι τούτο μπορεί να γίνη σε διάφορες φάσεις και με σεβασμό στα απαραίτητα μέτρα.

Οι Εκπρόσωποι των Θρησκειών παρεκάλεσαν τον Υπουργό να διασφαλίση, ώστε τα υπουργικά Διατάγματα για τις Θρησκείες να μην υπάγονται στην κατηγορία των κοινωνικοπολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά να αναφέρονται ξεχωριστά σαν ιδιαίτερη πτυχή της κοινωνίας.
Οι Αρχηγοί των Θρησκειών αποφάσισαν να στείλουν κοινό Ανακοινωθέν προς όλους τους πολίτες του Βελγίου. Ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον Υπουργό Koen Geens για την καλωσύνη του και την διασφάλιση καλοπροαιρέτου διαλόγου μεταξύ των Πολιτικών και των Θρησκευτικών Αρχών της χώρας”.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου