Ένας χριστιανός ζει «έντονα» την πορεία προς τη συνάντηση με τον Θεό. Δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στην ομιλία του κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του «Domus Sanctae Marthae» στο Βατικανό, κατά τη διάρκεια της οποίας επικεντρώθηκε στο Πρώτο Ανάγνωσμα από το Βιβλίο του Έσδρα, που διηγείται τη στιγμή κατά την οποία ο βασιλιάς της Περσίας, ο Κύρος, βάζει τέλος στην εξορία της Βαβυλώνας και επιτρέπει στους Εβραίους να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ.
Αν ένας βαπτισμένος δεν τείνει προς τη συνάντηση με τον Θεό και προς την παρηγοριά που αυτή η συνάντηση με τον Κύριο προκαλεί, τότε είναι «κλεισμένος», «βρίσκεται μέσα στην αποθήκη της ζωής», είπε ο Ποντίφικας, ο οποίος προειδοποίησε ότι οφείλουμε να ξέρουμε «να αναγνωρίζουμε» την παρηγοριά. Υπάρχουν πράγματι «ψευδοπροφήτες». Η παρηγοριά που προσφέρουν είναι μόνο φαινομενική και έτσι εξαπατά, εξήγησε ο Φραγκίσκος του οποίου τα λόγια δημοσιεύθηκαν από το Radio Vaticana.
Η παρηγοριά του Κυρίου – ένα σημαντικό θέμα στις Πνευματικές ασκήσεις του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα – αντίθετα, συνέχισε ο Ποντίφικας, «μας αγγίζει εσωτερικά», δηλαδή «μας συγκινεί» και «αυξάνει την φιλανθρωπία μας, την πίστη μας, την ελπίδα μας και μας κάνει να κλαίμε για τις αμαρτίες μας».
Η αληθινή παρηγοριά δεν αποτελεί «μια διασκέδαση» – ακόμη κι αν χρειαζόμαστε αυτό το «αγαθό», παραδέχθηκε ο Πάπας -, αλλά «ανυψώνει την ψυχή μας στα πράγματα του Ουρανού, στα πράγματα του Θεού και επίσης, ηρεμεί την ψυχή με την ειρήνη του Κυρίου», πράγματι «σε συνεπαίρνει και η ίδια η παρουσία του Θεού σε κάνει να αισθάνεσαι και να αναγνωρίζεις: Αυτός είναι ο Κύριος».
Η αληθινή παρηγοριά είναι ισχυρή και ακόμη κι αν δεν διατηρείται «τόσο ισχυρή», αφήνει παρόλα αυτά «τα ίχνη της», είπε ο Πάπας, που γι αυτό κάλεσε τους βαπτισμένους και τους παρόντες να «αναμένουν την παρηγοριά, να αναγνωρίζουν την παρηγοριά και να διατηρούν την παρηγοριά», η οποία όταν περάσει αφήνει την ειρήνη, η οποία αποτελεί «το τελευταίο επίπεδο της παρηγοριάς».
Αυτό είχε κάνει ο εβραϊκός λαός, ο οποίος διατήρησε την ανάμνηση της απελευθέρωσής του και του περάσματος του Κυρίου που «επισκέφθηκε το λαό του και τον οδήγησε πίσω στην Ιερουσαλήμ».
«Κάθε απελευθέρωση, κάθε λυτρωτική ενέργεια του Θεού, είναι μια επίσκεψη», εξήγησε ο Φραγκίσκος. Και όταν μας επισκέπτεται, «μας δίνει τη χαρά», «μας φέρει σε μια κατάσταση παρηγοριάς». Αυτό δεν αποτελεί ένα γεγονός του παρελθόντος, όπως η απελευθέρωση του εβραϊκού λαού, αλλά «μια κατάσταση στην πνευματική ζωή κάθε χριστιανού».
Γι αυτό, ο Πάπας προέτρεψε όλους να «αναμένουμε» αυτή την επίσκεψη του Κυρίου σε «καθένα από εμάς». Και ο Κύριος «θα μας κάνει να αισθανθούμε την παρουσία του», θα μας παρηγορήσει και θα μας γεμίσει «με χαρά».
Μετάφραση: ρφ