Ο Θεός μετανιώνει;

Ο Θεός μετανιώνει;

Ο_ΘΕΟΣ_ΜΕΤΑΝΙΩΝΕΙ_2.jpg

Λέει η Γραφή: «Ο Θεός μετάνιωσε που δημιούργησε τον άνθρωπο και λυπήθηκε η καρδιά του» (Γεν. 6,6).
Ο Θεός μετανιώνει; Είναι σα να βάζουμε στον Θεό ανθρώπινες αδυναμίες! Άλλο όμως είναι το νόημα αυτών των λέξεων! Ο Θεός «μετάνιωσε» όχι γιατί υπέπεσε σε κάποιο λάθος, αλλά διότι θέλει να μας δείξει το μέγεθος της αμαρτίας που διέπραξε ο άνθρωπος. Ο Θεός, γνώριζε εξαρχής ότι οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί και παραβάτες – του νόμου -, αλλά μέσα στην καλοσύνη του, ήθελε να μεταστραφούν με τη δύναμη των εντολών που είχαν χαραχθεί στην καρδιά τους.
Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της φράσης: «Θα εξαφανίσω απ’ την επιφάνεια της Γης τους ανθρώπους που δημιούργησα» (Γεν. 6,7).
Ο Θεός, δε μετανιώνει γιατί έκανε κάποιο λάθος, αλλά διαπιστώνει ότι με τη διαγωγή του, ο άνθρωπος, οδηγείται στο τίποτα και μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστραφεί η ψυχή του και θα εξαφανιστεί τελείως. Ο σκοπός του Πλάστη, δεν είναι να περιορίσει την ελευθερία του πλάσματος, αλλά βλέπει ότι το κακό πολλαπλασιάζεται και ο άνθρωπος χάνει τον δρόμο του. Συμβολικά και αλληγορικά, ο Θεός « μετάνιωσε» γιατί έστειλε αγάπη στο πλάσμα και εκείνο την απέρριψε!
Πρακτικά, ο κακός παραμένει στη Γη, ενώ ο καλός είναι περαστικός, πρέπει να επιστρέψει στον Θεό. Ο Θεός επιθυμεί να αποστρέψει τον άνθρωπο από τα γήινα, αν προσκολλάται σ’ αυτά.
Με την καταστροφή της Γης δεν εννοεί ότι αυτό το στοιχείο, το τόσο ωραίο, θα καταλήξει στο μηδέν. Αλλά ότι τα αμαρτήματα των ανθρώπων υπερπληθύνθηκαν. Η Γη όμως παραμένει όπως ο Θεός την έπλασε και δείχνει με τα λόγια του ψαλμού: «Όλη η Γη σε προσκυνεί και σε δοξάζει (Ψλ. 65,4)».
Ο Θεός δεν έκανε λάθος που έπλασε τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος έκανε λάθος προορισμό και θεώρησε ότι είναι ο ίδιος Θεός.

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου