Ο θαυματουργός Σταυρός έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, αλλά υπάρχει ελπίδα

Ο θαυματουργός Σταυρός έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, αλλά υπάρχει ελπίδα

Ο αρχαίος Σταυρός μεταφέρθηκε στο Βατικανό για την συνάντηση προσευχής με τον Πάπα Φραγκίσκο, την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020.
Μεταφέρθηκε από την Εκκλησία San Marcello al Corso, για να τοποθετηθεί στη συνέχεια, στην αυλή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Ο Σταυρός παρέμεινε στη βροχή καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαιρετικής στιγμής προσευχής, η οποία είχε προγραμματιστεί από τον Άγιο Πατέρα για την πανδημία που έχει πλήξει τον κόσμο. Σχεδόν δύο ώρες χωρίς καμία προστασία.

Η βροχή που έπεφτε κατέστρεψε τον Σταυρό
Το νερό που έπεφτε διόγκωσε το ξύλο του Σταυρού, ένα ξύλινο γλυπτό του 1400. Ο γύψος σε διάφορα σημεία φούσκωσε, καθώς και τμήματα της ελαφριάς αρχαίας επιχρωμίωσής του. Ακόμα και η τέμπερα που χρησιμοποιήθηκε από τον ανώνυμο καλλιτέχνη για τη σχεδίαση του αίματος που ρέει από τα πλευρά, σε ορισμένα τμήματα έχει χάσει την ένταση του χρώματός της. Η ξύλινη επιφάνεια του τμήματος των μαλλιών έχει αποκτήσει μια κυματοειδής όψη και ορισμένες λεπτομέρειες από τους βραχίονες έχουν καταστραφεί.
Οι ειδικοί αποκατάστασης έργων τέχνης των Μουσείων του Βατικανού παρενέβησαν για την αναγκαία και επείγουσα εργασία της αποκατάστασης του πολύτιμου Σταυρού. Οι πιστοί που τιμούν τον Σταυρό ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «Θαυματουργός» εκφράζουν την σύγχυση και την δυσαρέσκειά τους, διότι δύο εξαιρετικά γεγονότα αποδίδονται σε αυτόν.

Τα δύο θαυματουργά γεγονότα
Το πρώτο θαύμα χρονολογείται από τη νύχτα της 23ης Μαΐου του 1519, κατά τη διάρκεια της οποίας μια πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία. Το επόμενο πρωί, όταν οι πιστοί πήγαν να επισκεφθούν το ολοκαύτωμα, βρήκαν ανάμεσα στις στάχτες που ακόμη έκαιγαν, τον σταυρό – σημειώστε από ξύλο – ο οποίος είχε παραμείνει ως εκ θαύματος ανέπαφος.
Το δεύτερο συνέβη το 1522.

Η Ρώμη είχε πληγεί από μια σοβαρή επιδημία πανώλης.
Οι Ρωμαίοι, ενθυμούμενοι το θαύμα του 1519, αποφάσισαν να μεταφέρουν σε πομπή τον σταυρό από την εκκλησία San Marcello έως τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Από την εκκλησία ξεκίνησε μια πανηγυρική πομπή στην οποία έλαβαν μέρος ο κλήρος, οι μοναχοί, οι ευγενείς, οι ιππότες, άντρες και γυναίκες του λαού.
Όλος ο ρωμαϊκός πληθυσμός πορευόταν ακολουθώντας τον διάσημο Σταυρό. Η πομπή ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και διήρκεσε 16 ημέρες, έως τις 20 Αυγούστου του 1522. Από όπου περνούσαν, η πανώλη έδειχνε σημάδια σαφούς υποχώρησης, και επομένως κάθε γειτονιά προσπαθούσε να κρατήσει τον σταυρό όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο τέλος, όταν επέστρεψε στην εκκλησία San Marcello, η πανώλη είχε σταματήσει ολοσχερώς: στη Ρώμη, για ακόμη μια φορά, έληξε στις 20. Όταν την Παρασκευή 27, συνδέθηκα για να παρακολουθήσω την προσευχή με τον Πάπα Φραγκίσκο και είδα τον Σταυρό κάτω από τη βροχή, σκέφτηκα ότι θα τον είχαν επικαλύψει με κάποια προστατευτική κρέμα στεγανοποίησης. Για παράδειγμα, κάποιου είδους κεριού που θα τον προστάτευε από τις κακές καιρικές συνθήκες. Δεν είμαι ειδικός για το θέμα, και για όποιον ίσως είναι, αυτή η σκέψη θα μπορούσε να φανεί αφελής. Υπήρξε όμως, η μόνη εξήγηση που κατάφερα να δώσω στον εαυτό μου. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ένας Σταυρός μιας τέτοιας αξίας, μπορούσε να έχει αφεθεί κάτω από τη βροχή χωρίς τη δέουσα προσοχή.

Τα δεινά του Χριστού αγγίζουν τις καρδιές
Όταν στη συνέχεια έμαθα τα νέα αναφορικά με τη ζημιά, έμεινα άναυδη! Μετά από μια σειρά θλιβερών σκέψεων γι αυτό που συνέβη, μου ήρθε και μία που με ενθάρρυνε. Όλοι έχουμε μέσα στα μάτια μας και στην καρδιά μας την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού κάτω από τη βροχή, που υποφέρει. Αυτό το ζωγραφισμένο αίμα φάνηκε ζωντανό κάτω από τη βροχή που έπεφτε. Θύμισε σε όλους μας, πιστούς και μη πιστούς, το Πάθος που εκείνη τη στιγμή φαινόταν να λαβαίνει χώρα εκ νέου. Είναι σαν, μέσα από αυτή τη θυσία που προκάλεσαν ανεύθυνοι άνθρωποι, Εκείνος να προσφέρθηκε για ακόμη μια φορά, για εμάς, από αγάπη, για τις πλέον σκληρές καρδιές.

Γνωρίζουμε ότι ο Κύριος είναι Δάσκαλος, όπως επίσης και ότι χρησιμοποιεί τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας προκειμένου να μεταστρέψει τα πάντα σε Καλό. Ακόμη και τώρα. Και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σοβαρή ανθρώπινη ανεπάρκεια για να κάνει να επιστρέψουν πίσω σε αυτόν, οι ψυχές. Αυτός ο Εσταυρωμένος Χριστός, ίσως χωρίς τη βροχή να πέφτει επάνω του, να μην άγγιζε με την ίδια δύναμη εκείνους που τον έβλεπαν. Και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από εκείνους που εντυπωσιάστηκαν από όλο αυτό. Σύμφωνα με τα δεδομένα, περίπου 17 εκατομμύρια ήταν οι τηλεθεατές, μέσω τηλεόρασης και web σύνδεσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην προσευχή με την ευλογία Urbi et Orbi του Πάπα Φραγκίσκου.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε να φανταστούμε, πώς και τι Εκείνος έκανε να λειτουργήσει σε όσους τον είδαν έτσι, εσταυρωμένο, βρεγμένο, να υποφέρει. Και αυτό με παρηγορεί. Εύχομαι επίσης, τα εξειδικευμένα και ικανά χέρια να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το μεγαλείο, όπου ορισμένοι επέφεραν σοβαρή ζημιά.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη