«Ο σταυρός, δεν αποτελεί ένα στολίδι αλλά μια υπενθύμιση της αγάπης του Ιησού»

«Ο σταυρός, δεν αποτελεί ένα στολίδι αλλά μια υπενθύμιση της αγάπης του Ιησού»


Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου πριν από το σημερινό Angelus, 12 Μαρτίου 2017.

***

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο αυτής της δεύτερης εβδομάδας της Σαρακοστής μας παρουσιάζει την ιστορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (βλ. Μτ. 17, 1-9). Αφού πήρε ξεχωριστά τρεις από τους αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, Εκείνος ανέβηκε μαζί τους σε ένα ψηλό βουνό, και εκεί συνέβη αυτό το μοναδικό φαινόμενο: το πρόσωπο του Ιησού «έλαμψε όπως ο ήλιος και τα ενδύματά του έγιναν ολόλευκα όπως το φως» (v. 2). Με αυτόν τον τρόπο ο Κύριος έκανε να λάμψει στον ίδιο εκείνη η θεία δόξα που θα  μπορούσε κάποιος να λάβει με την πίστη στο κήρυγμά του και στις θαυματουργικές πράξεις του.

Και κατά την μεταμόρφωση τον συνοδεύει, επάνω στο βουνό, η εμφάνιση του Μωυσή και του Ηλία, «οι οποίοι συζητούν μαζί του» (v. 3).

Η «λαμπρότητα» που χαρακτηρίζει αυτό το εξαιρετικό γεγονός συμβολίζει το σκοπό: φωτίζει το μυαλό και την καρδιά των μαθητών έτσι ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν με σαφήνεια ποιος είναι ο Δάσκαλός τους. Μια λάμψη φωτός που ανοίγει ξαφνικά το μυστήριο του Ιησού και φωτίζει ολόκληρη την προσωπικότητά του και ολόκληρη την ιστορία του.

Τώρα πια αποφασιστικά ξεκίνησε για την Ιερουσαλήμ, όπου θα πρέπει να υποστεί την καταδίκη σε θάνατο δια της σταυρώσεως, ο Ιησούς επιθυμεί να προετοιμάσει τους δικούς του γι αυτό το σκάνδαλο – το σκάνδαλο του σταυρού -, γι αυτό το υπερβολικά ισχυρό σκάνδαλο για την πίστη τους και ταυτόχρονα, να προαναγγείλει την ανάστασή του, δείχνοντας σε όλους ότι είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού. Και ο Ιησούς τους προετοιμάζει γι αυτή τη θλιβερή και γεμάτη πόνο στιγμή.
Πράγματι, ο Ιησούς επιδεικνύει έναν Μεσσία διαφορετικό από αυτόν που ανέμεναν, από αυτόν που είχαν φανταστεί ως Μεσσία, όπως ήταν ο Μεσσίας: όχι ένας ισχυρός και ένδοξος βασιλιάς, αλλά ένας ταπεινός και άοπλος υπηρέτης, όχι ένας πάμπλουτος ευγενής, σημάδι ευλογίας, αλλά ένας άνθρωπος φτωχός που δεν έχει πού την κεφαλήν κλείνει, όχι ένας πατριάρχης με πολυάριθμους απογόνους, αλλά ένας εργένης δίχως σπίτι και δίχως φωλιά.
Είναι πραγματικά μια αποκάλυψη του Θεού ανεστραμμένη, και το πιο περίπλοκο σημάδι από όλη αυτή την σκανδαλώδη αντιστροφή είναι ο σταυρός. Αλλά ακριβώς δια μέσου του σταυρού ο Ιησούς θα φτάσει στην ένδοξη ανάσταση, που θα είναι τελική, όχι όπως αυτή η μεταμόρφωση που διήρκεσε για ένα λεπτό, για μια στιγμή.

Ο Ιησούς μεταμορφωμένος πάνω στο όρος Θαβώρ θέλησε να δείξει στους μαθητές του τη δόξα του, όχι για να τον εμποδίσουν να περάσει δια μέσω του σταυρού, αλλά για να τους δείξει που φέρει ο σταυρός. Όποιος πεθαίνει με τον Χριστό, με τον Χριστό θα αναστηθεί. Και ο σταυρός είναι η πόρτα της ανάστασης. Όποιος αγωνίζεται μαζί με Εκείνον, μαζί Του θα θριαμβεύσει. Αυτό είναι το μήνυμα της ελπίδας που ο σταυρός του Ιησού περιέχει, παροτρύνοντας στην ισχύ της ύπαρξής μας.
Ο χριστιανικός Σταυρός δεν αποτελεί ένα οικιακό μικροέπιπλο ούτε ένα στολίδι για να το φοράμε, αλλά ο χριστιανικός σταυρός είναι μια υπενθύμιση αγάπης με την οποία ο Ιησούς θυσιάστηκε για να σώσει την ανθρωπότητα από το κακό και από την αμαρτία. Αυτό το διάστημα της Σαρακοστής, ας αναλογιστούμε ευλαβικά την εικόνα του εσταυρωμένου, ο Ιησούς πάνω στο σταυρό: αυτό είναι το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, είναι το έμβλημα του Ιησού, που πέθανε και αναστήθηκε για εμάς.
Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο Σταυρός θα σηματοδοτεί τα στάδια της σαρακοστιανής πορείας  μας για να κατανοήσουμε όλο και πιο πλήρως τη σοβαρότητα της αμαρτίας και την αξία της θυσίας με την οποία ο Λυτρωτής έσωσε όλους εμάς.

Η Αγία Παρθένος ήταν σε θέση να οραματίζεται τη δόξα του Ιησού που κρυβόταν μέσα στην ανθρώπινη υπόστασή του. Μας βοηθά να βρισκόμαστε μαζί Του κατά τη σιωπηλή προσευχή, να αφήσουμε τον εαυτό μας να φωτιστεί από την παρουσία του, για να φέρουμε στην καρδιά μας, μέσα από τις πιο σκοτεινές νύχτες, μια αντανάκλαση της δόξας του.

Μετάφραση :ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 20-21.4.2024

Οικισμός Ενορία  20 -21 Απριλίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 20/4 Σάββατο    18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 19 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου