Ο σεβασμός στις θρησκείες αποτελεί πυλώνα αδελφοσύνης
«Θα επιθυμούσα να επισημάνω και να σχολιάσω μια σειρά ανησυχητικών καταστάσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την θρησκευτική ελευθερία». Με αυτά τα λόγια, ο αρχιεπίσκοπος Paul Richard Gallagher, υπουργός για τις Σχέσεις με τα Κράτη, παρουσίασε την εισήγησή του στο Virtual 2020 Ministerial to Advance Religious Freedom, την ετήσια σύνοδο κορυφής σε υπουργικό επίπεδο – που έλαβε χώρα την Δευτέρα 16 μέσω τηλεδιάσκεψης – σχετικά με την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην οποία το Υπουργείο του Κράτους συμμετείχε τακτικά, τα τελευταία χρόνια.
Αναλύοντας την υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την επιδημία Covid-19 και τα σχετικά μέτρα που κάθε κράτος έχει θεσπίσει για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού, ο αρχιεπίσκοπος Gallagher επανέλαβε πώς, με πλήρη σεβασμό τους, αυτά τα μέτρα περιορίζουν τις θρησκευτικές δραστηριότητες.
«Από αυτή την άποψη, οι πολιτικές αρχές οφείλουν να γνωρίζουν τις σοβαρές συνέπειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους πρωτόκολλα για τις θρησκευτικές κοινότητες ή τα πιστεύω που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο χάρη στην ενεργή υποστήριξή τους τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στην ηθική υποστήριξή τους, στα μηνύματά τους αναφορικά με την αλληλεγγύη και την ελπίδα», δήλωσε ο υπουργός για τις Σχέσεις με τα Κράτη ο οποίος στη συνέχεια, τόνισε τις επιπτώσεις στις θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των θρησκευτικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα από Καθολικής άποψης. «Η πρόσβαση στα μυστήρια είναι “μια απαραίτητη υπηρεσία” είπε ο σεβασμιότατος Gallagher.
Επικεντρώνοντας την προσοχή πέρα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19, ο αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στη συνέχεια, τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους τίθεται σε κίνδυνο η θρησκευτική ελευθερία: από τις φρικτές επιθέσεις εξτρεμιστών έως την εξάπλωση του λαϊκισμού «που συχνά εκδηλώνεται μέσα από ορισμένες μορφές εθνικισμού που στοχεύουν να θεωρήσουν τους «outsider» όχι μόνο ως «οι άλλοι» αλλά συχνά ω «οι εχθροί», περνώντας όπως ήδη αναφέρθηκε στο παρελθόν, μέσω ενός πραγματικού ιδεολογικού αποικισμού.
Ο αρχιεπίσκοπος Gallagher στη συνέχεια, υπέβαλε κάποιες προτάσεις για την προώθηση και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, «δύο παράλληλους δρόμους». Εστιάζοντας στην πνευματική και ηθική διάσταση του ατόμου, απολύτως μη «δευτερεύουσας αναφορικά με την ύπαρξή μας επάνω στη γη», επικαλέστηκε και υπερασπίστηκε «την ανάγκη του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού» και του θεμελιώδους δικαιώματος, που βασίζεται στην εσωτερική διάσταση του ατόμου, της θρησκευτικής ελευθερίας, που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο χειραγώγησης με κανέναν τρόπο. Μόνο με ειλικρινή και αυθεντικό διάλογο, υπενθύμισε ο αρχιεπίσκοπος Gallagher, μπορούμε να οικοδομήσουμε την αδελφοσύνη και τις κοινωνικές φιλίες, που είναι απαραίτητες για την ειρηνική συνύπαρξη μέσα στις πλουραλιστικές κοινωνίες μας.
Ο υπουργός για τις Σχέσεις με τα Κράτη ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου Fratelli tutti. «Ως χριστιανοί, ζητάμε από τις χώρες όπου αποτελούμε μειονότητα, η ελευθερία να είναι εγγυημένη για εμάς, όπως ακριβώς θα πρέπει να το υποστηρίζουμε κι εμείς για εκείνους που δεν είναι χριστιανοί, εκεί όπου αποτελούν μειονότητα. Υπάρχει ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε στην πορεία της αδελφοσύνης και της ειρήνης: είναι η θρησκευτική ελευθερία για τους πιστούς όλων των θρησκειών».
Θα ήταν «θαυμάσιο», είπε, «εάν και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούσαν να πουν τα ίδια εμπνευσμένα λόγια… Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που θα πρέπει θα ληφθεί υπόψη».
Μετάφραση: ρφ