Ο Σεβασμιότατος Pizzaballa Ο νέος Πατριάρχης των Λατίνων της Ιερουσαλήμ

5

Ο Σεβασμιότατος  Pizzaballa
Ο  νέος Πατριάρχης των Λατίνων της Ιερουσαλήμ

Ο Αποστολικός Τοποτηρητής του Λατινικού Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ, ο Σεβασμιότατος Pierbattista Pizzaballa, ονομάστηκε Πατριάρχης των Λατίνων της Ιερουσαλήμ. Γεννημένος στις 21 Απριλίου 1965 στο Κολωνία al Serio, Μητροπολιτική Επαρχίας του Μπέργκαμο, εκπαιδεύτηκε στο σχολείο της Φραγκισκανικής επαρχίας Cristo Re, στην Μπολόνια, τον Σεπτέμβριο του 1976, και στις 5 Σεπτεμβρίου 1984 ξεκίνησε το δοκίμιό του στο μοναστήρι της La Verna. . Εδώ έκανε το προσωρινούς όρκους του επάγγελμα στις 7 Σεπτεμβρίου 1985, στη Μπολόνια στις 14 Οκτωβρίου 1989 τους τελικούς όρκους του. Μετά τον πρώτο κύκλο φιλοσοφικών – θεολογικών σπουδών, απέκτησε πτυχίο θεολογίας στο Pontifical Athenaeum Antonianum στη Ρώμη. Στις 27 Ιανουαρίου 1990 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 15 Σεπτεμβρίου 1990 ιερέας στον Καθεδρικό Ναό της Μπολόνια από τον Καρδινάλιο Giacomo Biffi.

Η παρουσία στους Αγίους Τόπους
Φτάνοντας στην Κουστωδία των Αγίων Τόπων στις 7 Οκτωβρίου 1990, ο Pizzaballa ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Studium Biblicum Franciscanum στην Ιερουσαλήμ το 1993. Αργότερα ήταν καθηγητής της Βιβλικής Εβραϊκής στη Φραγκισκανή Σχολή Βιβλικών και Αρχαιολογικών Επιστημών στην Ιερουσαλήμ. Ξεκίνησε την υπηρεσία του στην Κουστωδία των Αγίων Τόπων στις 2 Ιουλίου 1999. Στις 9 Μαΐου 2001 διορίστηκε φύλακας του μοναστηριού των Αγίων Συμεών και της Άννας στην Ιερουσαλήμ. Ασχολήθηκε με την ποιμαντική φροντίδα των Εβραόφωνων Καθολικών πιστών, διορίστηκε Πατριάρχης Βικάριος το 2005 έως το 2008. Ο Γενικός Ορισμός του Τάγματος των Μικρών Φραγκισκανών τον εξέλεξε Φύλακα των Αγίων Τόπων και Φύλακα του Όρους Σιών τον Μάιο του 2004, μια θέση που διατήρησε έως τον Απρίλιο του 2016. Στις 24 Ιουνίου 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε Τιτουλάριο Αρχιεπίσκοπο της Verbe και Αποστολικό Τοποτηρητή της χηρεύουσας Πατριαρχικής Έδρας της Ιερουσαλήμ των Λατίνων. Στις 10 Σεπτεμβρίου, στον Καθεδρικό ναό του Μπέργκαμο, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri.

Μια μαρτυρία για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του καθενός
Μεταξύ των βιβλίων του θυμόμαστε “Η δύναμη της καρδιάς” (Edizioni Terra Santa, 2016). Ένα πολύτιμο κείμενο στο οποίο – όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του Romano Prondi – η μαρτυρία εκείνων που, “ακόμη και στα πιο διάσημα περιβάλλοντα (πανεπιστήμια και κοινοβούλια) καθώς και σε εκατοντάδες διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, πιστεύουν στην αμοιβαία κατανόηση και προωθείται η αμοιβαία κατανόηση, η κουλτούρα της ειρήνης και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “. Με την πάροδο των ετών, η Pizzaballa έκανε πολλές εκκλήσεις για προστασία μιας κοινωνίας, της Μέσης Ανατολής, η οποία «ήταν πάντα πολιτιστική και θρησκευτική πολυμορφία». “Σήμερα είμαστε μάρτυρες της άρνησης αναγνώρισης αυτής της ποικιλομορφίας – έχει δηλώσει επανειλημμένα – όπου όλοι έχουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους” Στη μελέτη του Ευαγγελίου την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, η Pizzaballa ενθυμείται ότι «όποιος αγαπά τον Θεό δεν μπορεί να μην αγαπά τον πλησίον του. Όσοι ισχυρίζονται ότι αγαπούν μόνο τον Θεό, εκείνοι που το χρησιμοποιούν για να αποφύγουν να λερώσουν τα χέρια τους στο τέλος δεν αγαπούν κανέναν, ούτε τον Θεό ούτε τον πλησίον, αλλά μόνο τον εαυτό τους. Δεν αρκεί να αγαπάς τον Θεό: θα ήταν πολύ πιο απλό, όλα θα ήταν συγκεντρωμένα και εξασφαλισμένα στη λατρεία, την τήρηση των εντολών και την προσευχή “.

Οι ευχές του Πατριαρχείου
«Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης, η οικογένεια του Λατινικού Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ, Αμμάν, Ναζαρέτ και Κύπρου, ιδίως οι επίσκοποι, πατριαρχικοί βικάριοι, ιερείς, διάκονοι, ιεροσπουδαστές, μοναχοί και μοναχές, αφιερωμένοι άνδρες και γυναίκες, ο λαός του Θεού όλων των ενοριών, καθώς και οι υπεύθυνοι των επισκοπικών θεσμών, συγχαίρουμε τον νέο Πατριάρχη, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία με πολλούς καρπούς – διαβάζουμε στο μήνυμα που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ονομασία του στο Λατινικό Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ – διότι γνωρίζουμε ότι του ανατέθηκαν ασυνήθιστες μεγάλες ευθύνες μέσα στις τρέχουσες ασυνήθιστες συνθήκες. Είθε ο Μακαριότατος να έχει υγεία και αφθονία ευλογιών από τον Θεό να συνεχίσει να υπηρετεί την τοπική μας Εκκλησία, προωθώντας την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση ».

Πάντα στο όνομα του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτήν την ονομασία – ο Giuseppe Caffulli, διευθυντής των Εκδόσεων για τους Αγίους Τόπους είπε στο Vatican News – είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία του στην Ιερουσαλήμ θα βοηθήσει περαιτέρω ολόκληρη την Εκκλησία των Αγίων Τόπων, να περπατήσει ενωμένη γύρω από τον ποιμένα της. Το έργο του στην Ιερουσαλήμ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Λατινική Εκκλησία, αλλά και για την οικουμενική προσπάθεια το διαθρησκευτικό διάλογο “. Στο τεύχος Μαΐου-Ιουνίου του περιοδικού Terrasanta, ο Pizzaballa είχε δηλώσει ότι η περιοχή δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερική βοήθεια. «Η οικονομική υποστήριξη της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας και της παράδοσης της Καθολικής Εκκλησίας. Αλλά η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ – προειδοποίησε – πρέπει να σχεδιάσει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης. Είναι μια αλλαγή νοοτροπίας πολύ σημαντική».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου