Ο σέντερ φορ που έγινε ιερέας στην Ντελαγκράτσια
Ο πνευματικός της Ντελα Γκράτσια που ζήτησε η Ίντερ
Μία από τις πλέον εμβληματικές και σεβάσμιες προσωπικότητες της Σύρου με τεράστιο κοινωνικό, πνευματικό αλλά και αθλητικό έργο είναι ο παπά Πέτρος Πρίντεζης. Απαντες στο νησί και όχι μόνο του αναγνωρίζουν την προσφορά του ως πνευματικό και ιερέα της καθολικής εκκλησίας στην ενορία της Ντέλα Γκράτσιας (Ποσειδωνίας), την απλότητα του βίου του αλλά και την αφοσίωση του στο πρόγραμμα της ιεροσύνης. Γεννημένος το 1943 στην Ντελα Γκράτσια εν μέσω της γερμανικής κατοχής ξεχώριζε πάντα για τις πνευματικές και αθλητικές ανησυχίες του. Σε ηλικία 19 ετών ταξίδεψε στη Ρώμη για να σπουδάσει φιλοσοφία, θεολογία στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο στο Βατικανό που ανέκαθεν θεωρούνταν το καλύτερο και το πιο αυστηρό στο είδος του.
Μέρα με τη μέρα βυθίζονταν σε φιλοσοφικές και θεολογικές αναζητήσεις αλλά τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τον αφιέρωνε στον αθλητισμό. Λάτρευε το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και τον στίβο και οι προπονητές του πανεπιστημίου έμεναν άφωνοι με τις επιδόσεις του: «Ετρεχα τα 100μ. σε 11 δεύτερα, μου άρεσε και το βόλεϊ αλλά λάτρευα το ποδόσφαιρο όπου έπαιζα δεξιά ως κρυφό σέντερ φορ. Στην ομάδα του Πανεπιστημίου ήμουν βασικός. Οι προπονητές κοίταγαν συνέχεια τα παπούτσια μου για να δουν μήπως έχουν από κάτω κάτι που με κάνει να τρέχω», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο παπά Πέτρος.
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΛΑΤΣΙΟ ΚΑΙ ΡΟΜΑ
Στο τοπικό πρωτάθλημα Ρώμης αγωνίστηκε ως αντίπαλος της Λάτσιο και της Ρόμα. Η φήμη του ως ιερέας – ποδοσφαιριστής εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και λέγεται πως η Ιντερ του ζήτησε να δοκιμαστεί. Ηταν η στιγμή για τη μεγάλη απόφαση. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος: «Όταν έφυγα από τη Σύρα για τη Ρώμη είχα ορκιστεί σε όλους πως θα γυρίσω στο νησί ιερέας. Κράτησα τον όρκο μου αφήνοντας πίσω την κοσμική ζωή. Δε μπόρεσα όμως να σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο ακόμα και όταν γύρισα στη Σύρα ως ιερέας. Ποτέ δεν αλλοίωσα το πρόγραμμα της ιεροσύνης αλλά αναζητούσα πάντα την αθλητική ιδιότητα».
Είχε άλλα έξι αδέλφια και όλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο ενώ είναι και μακρινός συγγενής του μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Γιώργου Πρίντεζη.
Ανήσυχο πνεύμα και πάντα δυναμικός στα μηνύματα του ο παπα Πέτρος είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα ντέρμπι των Κυκλάδων σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση της ιεραρχίας στην καθολική εκκλησία μετά τον επεισοδιακό τελικό Κυπέλλου των Κυκλάδων το 1980.
ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
«Ηταν ξεχωριστός αγώνας μεταξύ του Φοίνικα και του Ανω Σύρου. Εβαλα το μοναδικό γκολ που έκρινε την αναμέτρηση και είχε γίνει χαμός. Ο αντίπαλος τερματοφύλακας βλαστήμαγε. Του είχα ζητήσει πολλές φορές να μην βλαστημάει. Το κατάφερα βέβαια αργότερα μετά από πολλές προσπάθειες αλλά εκείνη τη μέρα κάπου σε μια γωνιά του γηπέδου βρίσκονταν και ο Επίσκοπος και είδε όλο τον χαμό. Δεν τον είχα αντιληφθεί. Την επομένη ημέρα με φώναξε και μου ζήτησε να σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο. Πειθάρχησα στις εντολές του αλλά του είπα πως στο εξής θα παίζω μόνο βόλεϊ. Ημουν από τα ιδρυτικά μέλη του τμήματος βόλεϊ του Φοίνικα. Ποτέ δεν σταμάτησα να παίζω βόλεϊ και ποδόσφαιρο για τη γυμναστική μου αλλά τελευταία με πονάνε πολύ τα γόνατα μου»
«Ο ΠΑΟΚ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ»
Είναι φίλαθος του Ολυμπιακού και της Λάτσιο επειδή είναι σύλλογοι με λαϊκές καταβολές αλλά για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρο έχει διαφορετική άποψη: «Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε καλά εφέτος. Πρέπει να δεχόμαστε και τις αποτυχίες. Δε γίνεται να είσαι αιώνιος πρωταθλητής. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να είναι ο πρωταθλητής και έχει πλεονέκτημα στο κύπελλο έναντι της ΑΕΚ που επίσης έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και της αξίζει να πανηγυρίζει. Οι παράγοντες των μεγάλων συλλόγων έχουν ιερό καθήκον και μεγάλες ευθύνες και πρέπει να οδηγήσουν την κοινωνία με αξίες και φερ πλέι».
Ο παπά Πέτρος θεωρεί τον αθλητισμό ως ένα μέσο της εκκλησίας για να διεισδύσει στην πίστη των ανθρώπων: «Στα χρόνια που το χρήμα έχει αλλοιώσει την πίστη οι ιερείς χρειάζεται να μπουν πιο δυνατά μέσα στην κοινωνία. Μέσα στην κρίση όλοι αναρωτιούνται “τι θα πάρω, τι θα δώσω” και αυτό είναι λάθος. Η Εκκλησία δεν πρέπει να είναι αποκομένη από τις μαζικές κοινωνικές εκδηλώσεις που δίνουν ισχυρά και καθαρά μηνύματα και ο αθλητισμός προσφέρει αξίες του διδάσκονται από την εκκλησία».
Πηγή: https://episkopisyrou.gr/o-senter-for-pou-egine-iereas-stin-ntelagkratsia/
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2018