Ο πρώτος χριστιανικός βωμός ήταν αυτός του Σταυρού

Ο πρώτος χριστιανικός βωμός ήταν αυτός του Σταυρού

Κατά τη γενική ακρόαση, ο Πάπα Φραγκίσκος συνεχίζει τις κατηχήσεις που είναι αφιερωμένες στη Θεία Λειτουργία, εστιάζοντας στην Ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία. Λόγω του κρύου, η συνάντηση της Τετάρτης πραγματοποιείται στην αίθουσα Paolo VI, με μια ομάδα πιστών στην Βασιλική του Βατικανού

«Όταν πλησιάζουμε στο βωμό για να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία, η μνήμη μας πηγαίνει στο βωμό του Σταυρού, όπου έγινε η πρώτη θυσία». Κατά τη γενική ακρόαση, ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά για την Ευχαριστιακή Λειτουργία και ειδικότερα για την παρουσίαση των δώρων, συνεχίζοντας τις κατηχήσεις που είναι αφιερωμένες στη Θεία Λειτουργία. Η παραδοσιακή συνάντηση της Τετάρτης, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ποντίφικας, πραγματοποιείται για αυτή τη φορά με έναν διαφορετικό τρόπο, εξαιτίας του τσουχτερού κρύου που έχει πλήξει τη Ρώμη αυτές τις ημέρες: η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα Paolo VI ενώ ορισμένοι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί στη Βασιλική του Βατικανού, παρακολούθησαν τα πάντα μέσω μιας μεγάλης οθόνης.

Ο πρώτος βωμός είναι εκείνος του Σταυρού

Η προετοιμασία των δώρων «αποτελεί το πρώτο μέρος της ευχαριστιακής Λειτουργίας» και είναι σημαδιακό και σημαντικό να φέρουν οι πιστοί «τον άρτο και τον οίνο» στον ιερέα, καθώς «η πνευματική προσφορά της Εκκλησίας τους συγκεντρώνει για την Ευχαριστία». «Το επίκεντρο της Θείας Λειτουργίας», επομένως, «είναι ο βωμός, και ο βωμός είναι ο Χριστός». Ο Πάπας Bergoglio διευκρινίζει ότι «η ζωή των πιστών, τα βάσανά τους, η προσευχή τους, η εργασία τους, ενώνονται με αυτά του Χριστού και με τη συνολική του προσφορά, και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν μια νέα αξία».

Ο Κύριος δίνει τόσα πολλά και ζητά τόσο λίγα

Ο άρτος και ο οίνος αντιπροσωπεύουν την προσφορά της ίδιας της ζωής, «η οποία μετασχηματίζεται από το Άγιο Πνεύμα στη θυσία του Χριστού και γίνεται μαζί του μια μοναδική πνευματική ευχαριστιακή προσφορά προς τον Πατέρα». Ο Κύριος «μας δίνει τόσα πολλά», προσθέτει ο Πάπας Φραγκίσκος και «μας ζητά τόσο λίγα»: «μας ζητά, κατά την καθημερινή ζωή μας, να έχουμε καλή θέληση. Μας ζητά ανοιχτή καρδιά, μας ζητά να επιθυμούμε να γινόμαστε καλύτεροι».

Η πνευματικότητα της προσφοράς του εαυτού μας

Ειδικά σε αυτή την εποχή της Σαρακοστής, ο Ποντίφικας ελπίζει ότι όλοι οι μαθητές του Χριστού θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν «την πνευματικότητα της προσφοράς του εαυτού τους», την οποία μας διδάσκει «αυτή η στιγμή της Θείας Λειτουργίας». Με «την καρδιά ανοιχτή μπροστά στη δύναμη του Θεού» είναι δυνατόν να βρούμε το νόημα των ημερών μας, να βιώσουμε πλήρως «τις σχέσεις με τους άλλους, τα πράγματα που κάνουμε, τα βάσανα που αντιμετωπίζουμε, βοηθώντας μας να οικοδομήσουμε τη γήινη πόλη υπό το φως του Ευαγγελίου».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου