Ο προφήτης είναι πάντα ένας άνθρωπος ελπίδας

Ο προφήτης είναι πάντα ένας άνθρωπος ελπίδας

Ο αληθινός προφήτης είναι σε θέση να κλαίει για τους ανθρώπους που δεν τον ακούνε. Στην πρωινή θεία λειτουργία στον Οίκο santa Marta, ο Πάπας μιλά για τον Άγιο Στέφανο και λέει ότι για την Εκκλησία «χρειάζεται όλοι εμείς να είμαστε προφήτες», για να ενισχύσουμε το γεγονός ότι ανήκουμε στον Θεό.

«Απερίτμητοι στην καρδιά και στα αυτιά. Εσείς πάντα αντιτίθεστε κατά τουΑγίου Πνεύματος. Δεν είστε σύμφωνοι με τη ζωή που προέρχεται από τις ρίζες σας». Ο Στέφανος, ο πρώτος μάρτυρας της Εκκλησίας, κατηγορούσε τον λαό, τους πρεσβύτερους και τους γραμματείς οι οποίοι τον έσυραν στο δικαστήριο. Οι καρδιές τους ήταν κλειστές, δεν ήθελαν να τον ακούσουν και δεν θυμούνταν πλέον την ιστορία του Ισραήλ. Ο Πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει την ιστορία που η σημερινή θεία λειτουργία προτείνει στο Πρώτο Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων.

Η δίωξη εξαιτίας της αλήθειας

Και όπως οι προφήτες είχαν διωχθεί από τους πατέρες τους, έτσι και αυτοί οι πρεσβύτεροι και οι γραμματείς «εξοργισμένοι στην καρδιά» ρίχθηκαν όλοι μαζί εναντίον του Στέφανου, «τον έσυραν έξω από την πόλη και άρχισαν να τον λιθοβολούν». Και ο Πάπας σχολιάζει: «Όταν ο προφήτης φτάνει στην αλήθεια και αγγίζει την καρδιά, η καρδιά ανοίγεται ή η καρδιά γίνεται ακόμη πιο σκληρή και ξεσπά το μίσος και οι διώξεις». «Έτσι τελείωσε η ζωή ενός προφήτη».

Ο αληθινός προφήτης κλαίει για τον λαό

Τη δυσάρεστη αλήθεια πολλές φορές δεν είναι ευχάριστο να την ακούμε και ο Φραγκίσκος λέει ότι «οι προφήτες, πάντα, αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα δίωξης επειδή έλεγαν την αλήθεια».

Αλλά πώς μπορώ να εξακριβώσω ότι ένας προφήτης όταν μιλάει δυνατά λέει την αλήθεια; Αυτό συμβαίνει όταν αυτός ο προφήτης είναι σε θέση όχι μόνο να λέει, αλλά να κλαίει για τον λαό ο οποίος έχει εγκαταλείψει την αλήθεια. Και ο Ιησούς από τη μια πλευρά λέει για παράδειγμα,επιπλήττει με αυτά τα σκληρά λόγια, «γενιά διεστραμμένη και μοιχαλίδα».Από την άλλη πλευρά έκλαψε για την Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η δοκιμασία. Ένας αληθινός προφήτης είναι εκείνος που είναι σε θέση να κλαίει για τον λαό του και επίσης να λέει με έντονο τρόπο πράγματα όταν πρέπει να τα πει. Δεν είναι χλιαρός, πάντα έτσι είναι: ευθύς.

Όχι μόνο να επιπλήττουμε αλλά να δίνουμε χώρο στην ελπίδα

Αλλά ο αληθινός προφήτης δεν είναι ένας «προφήτης της καταστροφής» – λέει συγκεκριμένα ο Φραγκίσκος – ο αληθινός προφήτης είναι ένας προφήτης ελπίδας:

Ανοίγουμε τις πόρτες, αποκαθιστούμε τις ρίζες, αποκαθιστούμε την ιδιοκτησία του λαού του Θεού για να προχωρήσουμε. Δεν είναι ένας κριτής γραφείου… Όχι, είναι ένας άνθρωπος ελπίδας. Επιπλήττει όταν αυτό είναι απαραίτητο και ανοίγει τις πόρτες κοιτάζοντας τον ορίζοντα της ελπίδας. Αλλά, ο αληθινός προφήτης αν κάνει καλά τη δουλειά του βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Η Εκκλησία χρειάζεται την υπηρεσία της προφητείας

Έτσι ο Στέφανος πεθαίνει κάτω από το βλέμμα του Σαούλ, για να είναι συνεπής με την αλήθεια.Και ο Πάπας αναφέρει μια πρόταση ενός από τους πρώτους πατέρες της Εκκλησίας: «Το αίμα των μαρτύρων είναι σπόρος χριστιανών».

Η Εκκλησία χρειάζεται προφήτες. Θα πω ακόμη: ότι χρειάζεται όλοι εμείς να είμαστε προφήτες. Όχι κριτές, αυτό είναι κάτι άλλο. Ένα πράγμα είναι πάντα ο κριτής δικαστής στον οποίο δεν αρέσει τίποτα, τίποτα δεν του αρέσει: «Όχι, αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι καλό, δεν είναι καλό, αυτό πρέπει να είναι έτσι…». Αυτός δεν είναι ένας προφήτης. Προφήτης είναι εκείνος που προσεύχεται, που κοιτάζει τον Θεό, που κοιτάζει τον λαό του, που αισθάνεται πόνο όταν ο λαός κάνει λάθος, που κλαίει – είναι σε θέση να κλάψει για τον λαό – , αλλά είναι επίσης σε θέση να ρισκάρει και τη ζωή του για να πει την αλήθεια.

«Είθε να μη λείπει από την Εκκλησία – καταλήγει ο Πάπας – αυτή η υπηρεσία της προφητείας, για να συνεχίσουμε να προχωράμε».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ Ακούγοντας σήμερα την ευαγγελική περικοπή διερωτάται κανείς αν είναι δυνατόν να έχουν βγει από το στόμα του Κυρίου

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 13 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου