Ο πολιτισμός της συνάντησης για μια σχέση πιο αδελφική
Στο Παλάτι των Συνεδρίων στην Αβάνα της Κούβας βρίσκεται σε εξέλιξη η Τέταρτη Διεθνής Συνάντηση "Για την ισορροπία του κόσμου" η οποία θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη θα δει να δεσμεύονται αρκετοί απεσταλμένοι προερχόμενοι από όλες τις ηπείρους. Σε ένα μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετά την πρωτο-βουλία.
Η Συνάντηση αυτή αντιπροσωπεύει την τελική στιγμή και το αποκο-ρύφωμα ενός σχεδίου τριών ετών που οργανώθηκε από το Γραφείο του Προγράμματος Martiano στην Κούβα με σκοπό να διευκολύνει τη μελέτη , τη γνώση και τη διάδοση της ζωής και το έργο του José Martí, ο οποίος θεωρείται από τους Κουβανούς ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς ήρωες. Μια εξέχουσα φυσιογνωμία στα πλαίσια των ιδεών, υπήρξε συγγραφέας φιλόσοφος και πολιτικός , ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας της Νήσου.
Μερικά από τα θέματα που θα μελετηθούν στη Σύσκεψη
Σχέσεις, διάλογοι και σκέψεις θα έχουν ως αντικείμενο θέματα όπως το ενδιαφέρον του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ο ρόλος και οι προκλήσεις των νέων κοινωνικών κινημάτων, η δέσμευση για την ειρήνη, οι προκλήσεις και οι ελπίδες των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης, ο αγώνας εναντίον κάθε λογής διάκρισης. Και έπειτα, ο ρόλος τν οργανώσεων των γυναικών και της νεολαίας . η ανάγκη να δημιουργηθούν και οικοδομηθούν νέες οικονομίες βασισμένες στις αρμονικές μεταξύ των ανθρώπων και το φυσικό τους περιβάλλον. Θα γίνει επίσης λόγος για τις θρησκευτικές οργανώσεις και της συμβολής τους στην ειρήνη, των λαών των ιθαγενών και των εθνικών μειονοτήτων, της αντίθεσης της κατανάλωσης της κυκλοφορίας των ναρκωτικών.
Η πρωτοβουλία υπεισέρχεται σε ένα σχέδιο μιας ευρύτερης εργασίας
Που έχει τίτλο Σχέδιο José Martí της Διεθνούς Αλληλεγγύης, υιοθετημένο από την Unesco που ξεκίνησε το 2003.
Η εκτίμηση και οι ευχές του Πάπα Φραγκίσκου
Στους συμμετέχοντες στην 4η διεθνή Σύσκεψη "Για την ισορροπία του κόσμου", ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο υπογραμμίζει το σκοπό των εργασιών που είναι “να ενωθούν οι προθέσεις που συμβάλ-λουν, μέσω του καρποφόρου διαλόγου, στην ενδυνάμωση των δεσμών αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών”. Ενώπιον ατών των γεγονότων που θέ-τουν σήμερα σε κίνδυνο την ισορροπία του σημερινού πολιτισμού , οι άνθρωποι καλής θέλησης – γράφει ο Πάπας – θα έπρεπε να ενωθούν και να συναντηθούν σε αυτού του είδους πρωτοβουλίες, σε ένα πλαίσιο συνόλων για να πραγματοποιήσουν μια αυθεντική ανθρώπινη πρόοδο”.
Στο χριστιανισμό οι ρίζες και η δέσμευση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνέχεια υπενθυμίζει την Εγκύκλιο Επιστολή 'Laudato sì', αναφερόμενος στο σημείο που αναφέρει: "όσοι εμπλέκονται στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των προσώπων μπορούν να βρουν στη χριστιανική πίστη τις πιο βαθιές αιτίες αυτής της δέσμευσης". Ο πάπας Φραγκίσκος προτείνει και πάλι την θεώρηση του για την παγκόσμια οικολογία στην οποία το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο περιβάλλον είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους ,τόσο που η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ξεκινώντας από τις αιτίες “που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη και κοινωνική υποβάθμιση”. Και όπως είχε πει στους νέους κατά την επίσκεψή του στην Κούβα στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, Ο Ποντίφικας επιμένει λέγοντας ότι “η ανάγκη να καλλιεργήσουμε ένα ‘πολιτισμό της συνάντησης’, πάνω από όλα για τους νέους" με την κοινή προοπτική της προώθησης των προσώπων.
+Ν