«Ο Πατέρας μας είναι Ο Αβραάμ»

«Ο Πατέρας μας είναι Ο Αβραάμ»


Αυτές τις ημέρες ο λόγος του Θεού που ακούμε μέσα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο είναι αρκετά δύσκολος και θεολογικά πολύ βαθύς. Ας κάνουμε λοιπόν μία προσπάθεια με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος να τον καταλάβομε για να προσπαθήσουμε στη συνέχεια  να τον κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή.

Είναι φανερό ότι δεν αρκεί να πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού, να αναγνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι Ο Ων, δηλαδή η Ζωή, για να αποκτήσουμε αυτόματα την αιώνια ζωή. Μην ξεχνούμε ότι την ύπαρξη του Θεού την γνωρίζει και την αναγνωρίζει και ο ίδιος ο διάβολος.

Η πίστη μας στην ύπαρξη του Θεού είναι η πόρτα της ζωής, αλλά εξακολουθεί να μην είναι η ζωή. Δεν είναι η πίστη στο Θεό, στην αιώνια αλήθεια του, στην ύπαρξή του, που μας σώζει. Δεν είναι ούτε η πλήρης γνώση της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης που μας χαρίζει την αιώνια ζωή. Κάποιος μπορεί να γνωρίζει την επιστήμη όλων των θεολογικών γραφών από τον Αδάμ έως τις μέρες μας, αλλά και πάλι αυτό δεν εξασφαλίζει αυτόματα τη λύτρωση και την αιώνια ζωή.

Ο Λόγος του Ιησού σήμερα μας  εξηγεί πότε ένας άνθρωπος πως ανακαλύπτει και πως μπορεί να φθάνει στη σωτηρία: «Αν παραμείνετε πιστοί στο λόγο μου, είστε πραγματικοί μαθητές μου, θα γνωρίζετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». Για να βρισκόμαστε λοιπόν μέσα στην αλήθεια που προέρχεται από το Θεό που είναι η Αλήθεια πρέπει να κάνουμε  ένα πέρασμα: από το Λόγο του Θεού στον Λόγο του Ιησού Χριστού. Αυτή η μετάβαση είναι απαραίτητη, επειδή σήμερα ο Λόγος του Ιησού Χριστού είναι ο αληθινός, ο τέλειος, ο ολοκληρωμένος, ο πλήρης Λόγος του Θεού. «Ακούσατε, εγώ όμως σας λέω. Έλεγε και λέει σήμερα ο Ιησούς σε όλους μας. Εάν αυτή η μετάβαση δεν πραγματοποιηθεί από μας, εμείς θα παραμείνουμε όπως και οι Εβραίοι στη σκλαβιά μας. Είναι ανάγκη να γίνει το πέρασμα με συνέχεια και συνέπεια από την Παλαιά στην Καινή Διαθήκη. Από το αόρατο πρόσωπο του Θεού, στο ορατό του Ιησού Χριστού. Είναι Εκείνος που μετατρέπει την μερική και  ελλιπή αλήθεια της Παλαιάς Διαθήκης, σε πλήρη και ολοκληρωμένη διότι ταυτίζεται με το ίδιο του το πρόσωπο. Ο ίδιος μας λέει: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή».  

Για να σωθούμε δεν αρκεί λοιπόν ούτε η  μερική αλήθεια της Παλαιάς Διαθήκης ούτε η ολοκληρωμένη της Καινής Διαθήκης, αλλά η ανακάλυψη ότι αυτή η αλήθεια δεν είναι μία γνώση αλλά ένα Πρόσωπο, είναι ο Ιησούς Χριστός, αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος, ο οποίος μας αποκαλύπτει όλη την αλήθεια και εμείς για να σωθούμε οφείλουμε αυτή την αλήθεια και με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος να την ζούμε  σε αυτόν, με αυτόν, και γι’ αυτόν.

Οι Ιουδαίοι πίστευαν και πιστεύουν ότι μπορούν να σωθούν απλώς και μόνο επειδή είναι απόγονοι του Αβραάμ. Ο Ιησούς όμως τους απαντά πως αυτό δεν επαρκεί. Η καταγωγή δεν εξασφαλίζει αυτόματα τη σωτηρία, αλλά πρέπει να εκτελούν και τα έργα τα έργα του πατέρα τους Αβραάμ. Ποιος είναι ο Αβραάμ στην πραγματικότητα; Ποιο ήταν το έργο του; Ο Αβραάμ  είναι το ξεκίνημα της σωτηρίας, όχι η εξασφάλιση της σωτηρίας. Ο Αβραάμ ακούει και υπακούει στο Λόγο του Θεού, αλλά αυτός ο Λόγος του Θεού αποκορυφώνεται και ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Ο Ιησούς είναι ο τελευταίος Λόγος του Θεού, αυτός ο αληθινός, ο ολοκληρωμένος, ο τέλειος, ο ακριβής, ο πλήρης. Αν ενώπιον του Ιησού σήμερα, υπήρχε ο Αβραάμ, εκείνοι θα τον άκουγαν, θα τον υπάκουαν, θα εκτελούσαν τον Λόγο του Ιησού, θα μελετούσαν  κάθε εντολή του και θα τηρούσαν κάθε εντολή του.

Εκείνος που ζει ακούγοντας το χτες, την εντολή του χθες, δεν είναι παιδί του Αβραάμ, επειδή αυτά που είπε ο Αβραάμ σήμερα ολοκληρώνονται από τον Ιησού. Είναι λοιπόν ανάγκη οι απόγονοι του Αβραάμ να ακούνε τον ίδιο τον Ιησού που είναι ο ίδιος ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού. Στο πρόσωπό του Ιησού Χριστού αποκορυφώνεται  η αλήθεια για το Θεό διότι η ίδια η Αλήθεια και ο Ιησούς Χριστός ταυτίζονται εφόσον χρησιμοποιεί το ίδιο τοπ όνομα του Θεού «Εγώ είμαι».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου