Ο Πάπας στους νέους Πρέσβεις: Να εργάζεστε για ένα κόσμο πιο δίκαιο και αδελφωμένο
Δέκα νέοι πρέσβεις παρά τη Αγία Έδρα, που εκπροσωπούν δέκα αντίστοιχες χώρες, έγιναν δεκτοί από τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο για την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων τους. Προέρχονται από την Ιορδανία, το Καζακστάν, τη Ζάμπια, τη Μαυριτανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μαδαγασκάρη, την Εσθονία, τη Ρουάντα, τη Δανία και την Ινδία: ξεκινούν την αποστολή τους σε μια περίοδο «μεγάλης πρόκλησης για ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια».
Ας μην ξεχνάμε τους φτωχούς
Η εικόνα που ο Φραγκίσκος παρουσίασε εν συντομία, στην ομιλία του, είναι μια εικόνα ενός πλανήτη σε κρίση, ο οποίος, ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, χαρακτηρίστηκε από «επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, λόγω συγκρούσεων, βίας και τρομοκρατίας σε διάφορα μέρη του κόσμου. ” Δημιουργούνται οικονομικές κρίσεις και κλιματικές αλλαγές – ο Πάπας αναφέρθηκε στην – “πείνα και μαζική μετανάστευση” πουι αυξάνουν “τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, λιμού και ξηρασίας”. Σε όλα αυτά, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα «την επιδείνωση των ανισοτήτων που υπάρχουν ήδη στις κοινωνίες μας · στην πραγματικότητα, οι φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι από τους αδελφούς μας απειλούν να παραμεληθούν, να αποκλειστούν και να ξεχαστούν».
Χρειαζόμαστε διάλογο και συνεργασία
Η πρόσκληση λοιπόν, για άλλη μια φορά, είναι να αισθάνεστε ενωμένοι, όπως μέσα “σε μια βάρκα”, κι καλείτε να τραβάτε μαζί.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη κόσμος μας απαιτεί επειγόντως ειλικρινή και σεβαστό διάλογο και συνεργασία, είναι ικανή να μας ενώσει στην αντιμετώπιση των σοβαρών απειλών που υπάρχουν στον πλανήτη μας και υποθηκεύει το μέλλον των νεότερων γενεών.
Το μήνυμα που επαναλαμβάνει και πάλι ο Πάπας είναι αυτό που περιέχεται στην Εγκύκλιο Fratelli tutti, και είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζοντας την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, μπορούμε να αναβιώσουμε μια παγκόσμια φιλοδοξία για αδελφότητα μεταξύ όλων».
Ευνοήστε την κουλτούρα της συνάντησης
Υπό το πρίσμα της δέσμευσης της Αγίας Έδρας στον κόσμο, μια παρουσία που τοποθετείται στην υπηρεσία του παγκόσμιου κοινού αγαθού εφιστώντας την προσοχή στις ανθρωπολογικές, ηθικές και θρησκευτικές πτυχές των διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή ατόμων, λαών και ολόκληρων εθνών “, ο Πάπας εξέφρασε την ελπίδα του για τους νέους διπλωματικούς εκπροσώπους:
Ελπίζω ότι η διπλωματική σας δραστηριότητα, ως εκπρόσωποι των εθνών σας στην Αγία Έδρα, θα ενισχύσει την «κουλτούρα της συνάντησης» (Brothers all, 215), τόσο απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι διαφορές και οι διαιρέσεις που συχνά εμποδίζουν την υλοποίηση υψηλών ιδανικών στόχους που προτείνει η διεθνής κοινότητα. Στην πραγματικότητα, ο καθένας από εμάς καλείται να εργαστεί καθημερινά για την κατασκευή ενός ολοένα και πιο δίκαιου, αδελφικού και ενωμένου κόσμου.
+Ν