Ο Πάπας προσφέρει στον βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο λείψανα των αγίων Κλήμη και Πότιτου

Ο Πάπας προσφέρει στον βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο λείψανα των αγίων Κλήμη και Πότιτου

Ο αποστολικός νούντσιος στην Βουλγαρία, σεβασμιότατος Pecorari, παρέδωσε σήμερα στη Σόφια, το δώρο του Φραγκίσκου προς την Αυτού Αγιότητα Νεόφυτο. Ο Πατριάρχης της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας εξέφρασε την χαρά του γι αυτή την «αδελφική χειρονομία» του Ποντίφικα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσφερε στην Αυτού Αγιότητα Νεόφυτο, Μητροπολίτη της Σόφιας και Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, τα λείψανα του αγίου Κλήμη, Πάπα και μάρτυρα και του Αγίου Πότιτου, μάρτυρα. Αυτό ανακοινώθηκε με ένα δελτίο τύπου από την αποστολική νουντσιατούρα της Βουλγαρίας. Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, στην κατοικία του Πατριάρχη. Το δώρο του Ποντίφικα μετέφερε ο νούντσιος, σεβασμιότατος Anselmo Guido Pecorari, ως ένδειξη ανάμνησης από το αποστολικό ταξίδι του Φραγκίσκου στην Βουλγαρία, τον Μάιο του 2019.

Η προσευχή του Πάπα για την ενότητα των χριστιανών
Κατά τη διάρκεια της «θερμής» συνάντησης μεταξύ της αντιπροσωπείας της Καθολικής Εκκλησίας στη Βουλγαρία και της αντιπροσωπείας του βούλγαρου Πατριάρχη, ο σεβασμιότατος Pecorari τόνισε πως το «πολύτιμο» δώρο των λειψάνων είθε να αποτελέσει «σημάδι της επιθυμίας του Πάπα στην προσπάθεια και στην προσευχή για την ενότητα των χριστιανών και για τον αμοιβαίο σεβασμό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Βουλγαρίας». «Τα λείψανα του αγίου Κλήμη Πάπα επιστρέφονται, μαζί με εκείνα του αγίου Πότιτου, σε αυτά τα εδάφη όπου – πρόσθεσε ο ιεράρχης – έζησαν οι δύο άγιοι μάρτυρες αλλά και όπου υπήρξαν μάρτυρες του ιεραποστολικού έργου των αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου».

Μια σπουδαία ευλογία
Αυτού Αγιότητα Νεόφυτος εξέφρασε την πνευματική χαρά του για την «αδελφική χειρονομία» προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, η οποία δέχεται το δώρο του Ποντίφικα ως «μια σπουδαία ευλογία». ΟΠατριάρχης υπενθύμισε επίσης ταθραύσματα καιάλλων λειψάνων που δωρίθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας από τον άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2002, του αγίου Δακίου του Δωροσολίου καθώς και από τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο 16ο το 2006, του αγίου Γεωργίου μάρτυρα. «Η μαρτυρία της πίστης των αγίων και των μαρτύρων του Χριστού – διευκρίνισε η Αυτού Αγιότητα Νεόφυτος – αποτελεί σαφή απόδειξη των καλών σχέσεών μας, που παραμένουν και που θα συνεχίσουν να υπάρχουν με ειρήνη, με κατανόηση και με αμοιβαίο σεβασμό».

Κλήμης και Πότιτος
Σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, ο Άγιος Κλήμης και ο άγιος Πόλιτος συνδέονται με τη Σερνίτσα, το αρχικό όνομα της Σόφιας, και ο άγιος Κλήμης θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της πόλης. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν με επισημότητα στη Ρώμη από τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Ο άγιος Πόλιτος μαρτύρησε την εποχή του αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου και ενταφιάστηκε στο Tricarico, στα Βασιλικάτα. Τα λείψανά του θα μπορεί κάποιος να τα προσκυνήσει από τις 24 Μαρτίου, στην αρχαία παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας, όπου προγραμματίζεται μια επίσημη τελετή, ενώ την επομένη ημέρα, προβλέπεται η τέλεση θείας λειτουργίας στην οποία θα προΐσταται ο Πατριάρχης Νεόφυτος.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου