Ο Πάπας ορίζει την 4η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής για τον Λίβανο
Λίβανε, εμπρός θάρρος! Ο Πάπας Φραγκίσκος αφιερώνει έντονα λόγια και μια σιωπηλή προσευχή στη χώρα των Κέδρων που βιώνει μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία της. Ένας μήνας έχει περάσει από την επίθεση στη Βηρυτό. «Ο Λίβανος δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στη μοναξιά του, αναφέρει ο Πάπας, ενθαρρύνω όλους τους Λιβανέζους να συνεχίσουν να ελπίζουν και να βρουν εκ νέου τη δύναμη και την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουν και πάλι».
Είναι μια ειλικρινή έκκληση για ανασυγκρότηση και για ελπίδα προς τον Λίβανο αυτή που απευθύνει ο Πάπας Φραγκίσκος στο τέλος της κατήχησης και των χαιρετισμών κατά την γενική ακρόαση, σήμερα το πρωί. Δίπλα του ένα Λιβανέζος ιερέας Μαρωνίτης, ο Georges Breidy, κρατά τη σημαία της χώρας. Ένας μήνας έχει περάσει από την τραγική επίθεση στη Βηρυτό, υπενθυμίζει ο Πάπας, και αναφέρει τα λόγια του αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄ πριν από 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης στιγμής στην ιστορία της χώρας, υιοθετώντας τα:
Αντιμέτωποι με τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που ο κάθε ένας από τους κατοίκους αυτής της γης γνωρίζει, αντιλαμβανόμαστε τον ακραίο κίνδυνο που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Ο Λίβανος δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στη μοναξιά του.
Λίβανος, ένας τόπος ανοχής
Ο Φραγκίσκος παρατηρεί ότι «για πάνω από εκατό χρόνια, ο Λίβανος υπήρξε μια χώρα ελπίδας» και ότι πάντα «οι Λιβανέζοι διατηρούσαν την πίστη τους στον Θεό και έδειχναν την ικανότητα να κάνουν τη γη τους τόπο ανοχής, σεβασμού, συνύπαρξης, μοναδικό στην περιοχή». Και συνεχίζει:
Η επιβεβαίωση ότι ο Λίβανος αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από ένα κράτος είναι βαθιά αληθής: ο Λίβανος αποτελεί ένα μήνυμα ελευθερίας, αποτελεί ένα παράδειγμα πλουραλισμού τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση. Για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά και του κόσμου, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η κληρονομιά.
Η πρόσκληση για επιμονή στην ελπίδα και για ανοικοδόμηση
Ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει επομένως το λαό του Λιβάνου να επιμείνει στην ελπίδα και να βρει την ενέργεια για επανεκκίνηση. Από τους πολιτικούς και από τους θρησκευτικούς ηγέτες ζητά να κοιτάξουν το κοινό καλό και «να δεσμευτούν με ειλικρίνεια και διαφάνεια, στο έργο της ανοικοδόμησης» και από την διεθνή κοινότητα, να υποστηρίξει τη χώρα. Η σκέψη του στρέφεται στη συνέχεια προς εκείνους που επλήγησαν από την πρόσφατη επίθεση στην πρωτεύουσα.
Θάρρος αδέλφια! Είθε η πίστη και η προσευχή να αποτελέσουν τη δύναμή σας. μην εγκαταλείπετε τα σπίτια σας και την κληρονομιά σας, μην αφήνετε να καταρρεύσουν τα όνειρα όλων εκείνων που πίστεψαν στο μέλλον μιας όμορφης και ευημερούσας χώρας.
Άντρες και γυναίκες της Εκκλησίας παράδειγμα φτώχειας και εργάτες ομόνοιας
Ακολούθησε μια υπενθύμιση προς τους ποιμένες της τοπικής Εκκλησίας, προς όλους τους ιερείς, μοναχούς και μοναχές ώστε να παραμένουν κοντά στον λαό τους, δίνοντας οι πρώτοι το παράδειγμα της φτώχειας και της ταπεινοφροσύνης, ώστε να γίνουν «εργάτες ομονοίας» και «ενός πραγματικού πολιτισμού συνάντησης». Μόνο κοιτάζοντας το κοινό συμφέρον, συνεχίζει ο Πάπας, θα καταστεί δυνατόν «να διασφαλιστεί η συνέχεια της χριστιανικής παρουσίας και η ανεκτίμητη συμβολή σας στη χώρα, στον αραβικό κόσμο και σε ολόκληρη την περιοχή, με πνεύμα αδελφοσύνης μεταξύ όλων των θρησκευτικών παραδόσεων που υπάρχουν στον Λίβανο».
Η 4η Σεπτεμβρίου προσευχή και νηστεία για τον Λίβανο
Στη συνέχεια ανακοίνωσε μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία την οποία οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν με ένα χειροκρότημα:
Θα ήθελα να καλέσω όλους, την επόμενη Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, να ζήσουμε μια παγκόσμια ημέρα προσευχής και νηστείας για τον Λίβανο. Έχω την πρόθεση να στείλω τον εκπρόσωπό μου στον Λίβανο εκείνη την ημέρα, για να συνοδεύσω τον πληθυσμό. Εκείνη την ημέρα, ο υπουργός του Κράτους θα πάει εκεί εκ μέρους μου. Και θα πάει για να εκφράσει την εγγύτητά μου και την αλληλεγγύη μου. Προσφέρουμε την προσευχή μας για όλο τον Λίβανο και για τη Βηρυτό. Βρισκόμαστε κοντά τους και με συγκεκριμένη δέσμευση για φιλανθρωπία, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Καλώ επίσης, τους αδελφούς και τις αδελφές άλλων ομολογιών και θρησκευτικών παραδόσεων να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία με τον τρόπο που εκείνοι θεωρούν καταλληλότερο, αλλά όλοι μαζί.
Τέλος, η επίκληση για τη μεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας και η πρόσκληση να σταθούν όλοι όρθιοι για ενός λεπτού σιωπηλής προσευχής για τον Λίβανο. Και η έντονη στιγμή ολοκληρώθηκε με τα λόγια ευχαριστίας του Λιβανέζου ιερέα που βρισκόταν δίπλα στον Πάπα Φραγκίσκο.
Μετάφραση: ρφ