Ο Πάπας μας προσκαλεί για μια επικοινωνία υπέρ της ένωσης όχι υπέρ του διχασμού
Ο Πρόεδρος του Γραφείου για την Επικοινωνία της Αγίας Έδρας επικεντρώνεται στο θέμα της επόμενης Ημέρας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «Είμαστε μέλος οι μεν των δε (Εφ 4,25). Από την community στην κοινότητα», ανέφερε σήμερα.
Να μιλάμε στο άτομο στην πληρότητά του για να βιώσουμε την διάστασητης κοινότητας, ακόμα και την εποχή των Μέσων Επικοινωνίας. Αυτό υπογραμμίζει ο Paolo Ruffini, Πρόεδρος του Γραφείου για τα Μέσα Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας, σχολιάζοντας μαζί με το Vatican News και το Radio Vaticana, το θέμα που επέλεξε ο Πάπας για την επόμενη Ημέρα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας: «Αποτελούμε μέλος οι μεν των δε (Εφ. 4,25). Από την community στην κοινωνία», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο Ruffini δίνει έμφαση στο διάλογο και στη συνάντηση για να νικηθεί ο ιός της ναρκισσιστικής επικοινωνίας και να ξαναβρεί τον εαυτό της, η οποία αυτή τη στιγμή αντί να συμφιλιώνει, διχάζει.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθετεί την κοινότητα και ως εκ τούτου τα πρόσωπα και τη σχέση, στο επίκεντρο του Μηνύματος του 2019 για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τι είδους προβληματισμό δημιουργεί αυτό το θέμα;
Απ. – Νομίζω ότι πολύ συχνά, μιλάμε όχι τόσο για το άτομο στην πληρότητά του, αλλά μόνο για ένα μέρος του. Μιλάμε για τον φόβο του. Ή για τον ενθουσιασμό του. Και αφήνουμε έξω αυτό που μας κάνει μοναδικούς και αδιαίρετους. Πολύ συχνά, διαχωρίζουμε το μυαλό από την καρδιά και από την ψυχή. Και αυτός είναι ο ιός που ο Φραγκίσκος αποκαλεί «καρδιοσκλήρωση». Η καρδιά σκληραίνει. Και δεν συνειδητοποιούμε – σκεπτόμενοι με αυτό τον τρόπο, ότι υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας από τους άλλους, φοβούμενοι μη μολυνθούμε – ότι διαχωριζόμαστε από τον ίδιο τον εαυτό μας και χάνουμε ή διακινδυνεύουμε να χάσουμε το πιο όμορφο κομμάτι της φύσης μας το οποίο τροφοδοτείται από την ομορφιά της συνάντησης, του διαλόγου, της σχέσης, της από κοινού χρήσης, της κοινωνίας μεταξύ μας και με τον Θεό.
Επομένως ο κίνδυνος που πρέπει να αποφεύγουμε είναι να κλεινόμαστε στον εαυτό μας;
Απ. – Ο κίνδυνος της εποχής μας είναι το να οικοδομούμε φυλές αντί για κοινότητες. Οι φυλές βασίζονται στον αποκλεισμό του άλλου. Είναι απαραίτητο – πιστεύω – να αντιδράσουμε σε αυτή τη ναρκισσιστική κίνηση κατά την οποία συγκεντρώνοντας το βλέμμα μας και την αγάπη μας μόνο στον εαυτό μας, διαχωρίζουμε τον κόσμο στα δύο: εμείς και οι άλλοι. Αυτό είναι που μας εμποδίζει να δούμε τον άλλο ως αδελφό, ως παιδί του Θεού. Είναι απαραίτητο να σπάσουμε αυτή το «ξόρκι» και να επιστρέψουμε στην αίσθηση μόνο ενός πράγματος. Όπως λέει ο Άγιος Παύλος: «Μέλος οι μεν των δε»
Κοινότητα και κοινωνία. Για άλλη μια φορά ο Φραγκίσκος δείχνει να είναι προσεκτικός έναντι των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου βρίσκεται παρών σε πρώτο πρόσωπο. Κατά την άποψή σας τι προσφέρει ο Πάπας ως πρωταρχική συμβολή στους κατοίκους του «ψηφιακού κόσμου»;
Απ. – Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μεταμορφώσει την κοινωνία της επικοινωνίας σε μια κοινωνία συνομιλίας. Είναι ο τόπος όπου διαμορφώνεται η ταυτότητά μας, ειδικά των νεότερων. Η συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει αληθινές, όμορφες, σταθερές σχέσεις. Ή να μας τροφοδοτήσει με μίσος, με τον μηχανισμό φίλος – εχθρός και όταν αυτό συμβεί δεν υπάρχει πραγματική σχέση. Ο κίνδυνος είναι το να πηγαίνουμε προς τα πίσω πεπεισμένοι ότι προχωράμε μπροστά. Η παρουσία του Πάπα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσφέρει μια εναλλακτική, μια διαφορετική άποψη. Κατά κάποιο τρόπο – νομίζω μπορώ να πω – ότι συνδέεται με την φραγκισκανική ρίζα της Ποντιφικής διακονίας του. Επαναφέρει το πιο όμορφο νόημα του Διαδικτύου. Να μην είναι κάτι που μας παγιδεύει, αλλά κάτι που μας απελευθερώνει και που μας κάνει όργανο ελευθερίας! Ηεπικοινωνία είναι το καλύτερο αντίδοτο έναντι σε όλα αυτά που είναι ψευδή. Θυμάμαι την Απλή Προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης: «Κύριε, κάνε με εργαλείο της ειρήνης σου, όπου υπάρχει μίσος, επίτρεψε να φέρω την αγάπη, όπου υπάρχει προσβολή, να φέρω τη συγχώρεση».
Για τους νέους, στους οποίους έχει αφιερωθεί η Σύνοδος η οποία πρόκειται να ξεκινήσει, είναι πολύ σημαντικό να ανήκουν σε μια κοινότητα. Και αυτό αφορά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πώς μπορεί η επικοινωνία να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη;
Απ. – Οι νέοι αναζητούν την επικοινωνία ακριβώς επειδή δεν έχουν ακόμη χάσει την ανάγκη για σχέσεις, για συναντήσεις, για διάλογο. Οι καρδιές τους δεν έχουν σκληρυνθεί ακόμη. Το Διαδίκτυο που αναζητούν είναι ένα δίκτυο ατόμων, όχι καλωδίων, όπως είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Αλλά αν το Διαδίκτυο που βρίσκουν είναι ένα υποκατάστατο του δικτύου που απελευθερώνει, αν η κοινότητα στην οποία συναντώνται βασίζεται στο φθόνο, στη δυσαρέσκεια, τότε καταστρέφουμε το δικό τους και το δικό μας μέλλον.
Πώς θα έπρεπε να είναι λοιπόν κατά τη γνώμη σας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Απ. – Οι κοινότητες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έπρεπε να είναι συνυφασμένες με μια αυθεντική αληθινή σχέση μεταξύ ανθρώπων που είναι πλήρεις ακόμη και αν βιώνεταιστη διάσταση της ψηφιακής επικοινωνίας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι πραγματική και όχι εικονική. Γι αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να περάσουμε από την communityπου βασίζεται σε ψεύτικες σχέσεις, σε ψευδή αναπαράσταση της πραγματικότητας, σε ψεύτικες φιλίες οι οποίες μπορούν να ακυρωθούν με ένα κλικ, στην ομορφιά – και στην κόπωση – της αλήθειας και της συνάντησης. Η κοινωνία είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της αλήθειας. Οι νέοι αναζητούν την ελευθερία. Αλλά μόνο η αλήθεια μας απελευθερώνει.
Μετάφραση: ρφ