Ο Πάπας και πάλι στη Λέσβο, μετά από τρία χρόνια με ειδική αντιπροσωπεία

Ο Πάπας και πάλι στη Λέσβο, μετά από τρία χρόνια με ειδική αντιπροσωπεία

Χθες έφθασε στη Λέσβο αντιπροσωπεία που έστειλε ο Άγιος Πατέρας με επί κεφαλής τον  Καρδινάλιο Konrad Krajewski, αποδεικνύει  τη φροντίδα και την εγγύτητα του  προς πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Hollerich, πρόεδρος της Comece, και ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών. Το ταξίδι  γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών  από τη δική του επίσκεψη στη Λέσβο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και  τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ανοίξτε ξανά την καρδιά τους για να ελπίζουν

Αυτή είναι η εντολή του Αγίου Πατέρα προς την  αποστολική αντιπροσωπεία με επί κεφαλής Υπεύθυνο του Γραφείου της Αγαθοεργίας της Αγίας Έδρας Καρδιναλίου Καρδιναλίου Konrad Krajewski, ο οποίος για λογαριασμό του Πάπα έφθασε χθες στη Λέσβο για να ανανεώσει την μέριμνα και την εγγύτητα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες  που φιλοξενούνται σε τοπικά κέντρα στο ελληνικό αυτό ακριτικό απέναντι που βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία.

Δεκαπενταμελή Ποντιφική Αντιπροσωπεία  συμμετέχει  επίσης ο Σεβασμιότατος Jean-Claude Hollerich, αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της COMECE, που εκφράζει την αλληλεγγύη ολόκληρης της Εκκλησίας της Παλαιάς Ηπείρου.

Το ταξίδι, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου, διοργανώνεται από την κοινότητα Sant Egidio και το Τμήμα Μετανάστευσης και Προσφύγων του Τμήματος για την υπηρεσία της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης. Θα γίνει επίσκεψη στα κέντρα των προσφύγων στη Μοριά, που είναι το κέντρο αναγνώρισης και καταγραφής των μεταναστών, στο Καρά Τεπέ καθώς και συναντήσεις με τοπικές αρχές και ενώσεις που εργάζονται επί τόπου.

Δεν είστε μόνοι

Στις 16 Απριλίου 2016, ο Πάπας συναντήθηκε προσωπικά με τους μετανάστες του στρατοπέδου προσφύγων Μοριά. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες δήλωσε και  διαβεβαίωσε όλα τα θύματα της προσφυγιάς και μετανάστευσης:" δεν είστε μόνοι". Η ταλαιπωρία και ο τρόπος ζωής των προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία αυτά χρόνια θεωρείται ως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Πάπας, αναφερόμενος στην «τόσους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν, που δεν ξέρουν  πού να πάνε, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους,» περνώντας μέσα από το νεκροταφείο της θάλασσας", το Αιγαίο, τμήμα της Μεσογείου Θάλασσας, που συνεχίζει να καταβροχθίζει  σώματα, όνειρα και το ίδιο το μέλλον αυτών των δυστυχισμένων  συνανθρώπων μας.

Ο Πάπας είχε επισημάνει ότι στο νησί αυτό αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας πολλοί πρόσφυγες "ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, σε ένα κλίμα άγχους και φόβου, και μερικές φορές απελπισίας" εξ αιτίας των φυσικών κακουχιών  και της αβεβαιότητες. Αντιμέτωποι με μια κατάσταση που έγινε ακόμη πιο δύσκολη τον τελευταίο καιρός τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον τοπικό πληθυσμό. Για το λόγο αυτό ο Άγιος Πατέρας, με την αποστολή της αντιπροσωπείας του στη Λέσβο, στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει ότι "δεν είναι μόνοι". Αυτό το είχε πει και πριν από τρία χρόνια στην Μόρια, δεσμευόμενος να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των μεταναστών και συμβάλλοντας να βρεθεί μια λύση στην κρίση με την προοπτική αυτή η λύση να συνοδεύεται από ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης", όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει.

Συμβολή για ειρήνη και αξιοπρέπεια

Η Εκκλησία που βρίσκεται συνεχώς σε «έξοδο» πηγαίνει στις «περιφέρειες», που είναι η προτίμηση που έχει θέσει ο Πάπας Φραγκίσκος στην ποντιφική του αποστολή, την επιβεβαιώνει και με την  αποστολή της αντιπροσωπείας του στη Λέσβο, που ήθελε ο Άγιος Πατέρας, με την Ευρωπαϊκή Εκκλησία κοντά στην  τοπική Εκκλησία, η οποία εκπροσωπείται από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου Λέσβου -Σάμου που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου π. Νικόλαος, ο οποίος και θα ευρίσκεται στο νησί της Λέσβου μαζί με τον Γενικό Βικάριο της Επισκοπής αυτής, π.Taraszkiewicz Ryszard στις 15 και 16 Μαΐου 2019 και θα έχει και πάλι την καθιερωμένη συνάντηση του με τους πρόσφυγες και μετανάστες με ανοιχτές δύο αγκαλιές τη δική του και τη δικούς τους.

Στην  Ποντιφική Αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν επίσης η Caritas Hellas, η Κοινότητα του Sant Egidio, και η Διεθνής Καθολική Επιτροπή για τη Μετανάστευση. Επειδή βασικά η Λέσβος, όπως είπε πριν από τρία χρόνια τότε ο Πάπας Φραγκίσκος, παραμένει  "ένας τόπος αναμονής για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες σε αναζήτηση ειρήνης και αξιοπρέπειας".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου