Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμά την κεχαριτωμένη Θεοτόκο Μαρία

Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμά την κεχαριτωμένη Θεοτόκο Μαρία

Η Αειπάρθενος Θεοτόκος Μαρία « είναι γεμάτη από την παρουσία του Θεού”. Με αυτόν τον τρόπο ο Πάπας Φραγκίσκος, την Κυριακή κατά την Θεομητορική προσευχή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου χθες 8 Δεκεμβρίου, εξήγησε την έννοια της εορτής της Αμιάντως συλληφθείσας Αειπαρθένου Μαρία, θαυμάζοντας την “ομορφιά” της Παρθένου. Αναφερόμενος στην περικοπή του Ευαγγελίου  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Ποντίφικας υπενθύμισε  πως ο άγγελος απευθύνεται  στην Παναγία  “με  μία λέξη  που δεν είναι εύκολο να  ερμηνευθεί και σημαίνει ‘κεχαριτωμένη’, «δημιουργημένη από την χάρη», αποκαλύπτοντας  στη συνέχεια  “το νέο όνομα που ο Θεός της έδωσε  και που αρμόζει περισσότερο στο όνομα που της δόθηκε  από τους γονείς της”: κι εμείς έτσι την ονομάζουμε σε κάθε «χαίρε Μαρία» που της απαγγέλλουμε.

Στην piazza di spagna

Στην Πλατεία  Mignanelli, μερικά βήματα από την piazza di spagna, όπως υπάρχει παράδοση  να αποδίδεται τιμή στο ομοίωμα  της Αειπαρθένου  Θεοτόκου Μαρίας το ίδιο απόγευμα  έφθασε  για να αποδώσει τιμή  ο Επίσκοπος της Ρώμης “στο όνομα όλων των κατοίκων” της πόλης.

Η ευλάβεια της Ρώμης

Ο δεσμός της Ρώμης και του Επίσκοπο της προς την Αμίαντο Θεοτόκο Μαρία  ρίζωσε  από πολλά χρόνια. Το 1777, στη διάρκεια της σταθεροποίησης  των θεμελίων ενός κτηρίου από τον Πάπα  Πίο 6ο για το Μοναχικό Τάγμα των Βενεδικτίνων της Αγίας Αειπαρθένου Μαρίας στην περιοχή Marzio ήρθε στην επιφάνεια μία μαρμάρινη κολώνα, μήκους 12 μέτρων και αυτή ανασύρθηκε από τη γη και μεταφέρθηκε  κοντά στο Κτήριο Monte citorio, όπου παρέμεινε για δεκαετίες.
Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 1854, όταν ο Πάπας ο 9ος  διακήρυξε ως δόγμα πίστης την αμίαντο σύλληψη της Αειπαρθένου Μαρίας, εκφράζοντας  τη θέληση  να οικοδομήσει  ένα μνημείο  που θα υπενθύμιζε  το γεγονός αυτός τις μελλοντικές γενεές μια δείχνοντας την Πλατεία ως την πιο κατάλληλη θέση. Τότε, τότε μεταφέρθηκε η κολώνα και, μετά από τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού , η εργασία ολοκληρώθηκε με το ομοίωμα της Παναγίας από χαλκό, που εξασφάλισε ο καλλιτέχνης Giuseppe Obici.
Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου  του  1857 με την παρουσία του Πίου 9ου. Αργότερα ήταν ο Πάπας Πίος ο 12ος  που άρχισε πρώτος να στέλνει λουλούδια  με την ευκαιρία της Θεομητορικής εορτής της 8ης Δεκεμβρίου 1953, ημέρα της έναρξης του Θεομητορικού έτους, έφθασε ο ίδιος στην Πλατεία της Ισπανίας. Μία συνάντηση που επαναλήφθηκε από τον Άγιο Πάπα Ιωάννη 23ο , τον Άγιο Πάπα Παύλο 6ο , τον Άγιο Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο , τον Βενέδικτο 16ο  και συνεχίζεται με τον Πάπα Φραγκίσκο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Αποκαταστάθηκε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στη Χίο

Το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου,  Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, μαζί με τον Εφημέριο Χίου π. Λέοντα, επισκέφτηκαν τα

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου