Ο Πάπας ανακοινώνει το έτος αφιερωμένο στην Οικογένεια

Ο Πάπας ανακοινώνει το έτος αφιερωμένο στην «Οικογένεια Amoris Laetitia»

Ένα_έτος.jpeg

«Είθε οι οικογένειες του κόσμου να γοητεύονται όλο και περισσότερο από το ευαγγελικό ιδανικό της Αγίας Οικογένειας και με τη βοήθεια της Παναγίας να γίνουν το προζύμι μιας νέας ανθρωπότητας και μιας συγκεκριμένης και παγκόσμιας αλληλεγγύης».

Αυτή είναι η ελπίδα που ο Πάπας εκφράζει για το επόμενο έτος, το οποίο, κατά την Θεομητορική προσευχή (Angelus) της Κυριακής 27/12/2020, της γιορτής της Αγίας Οικογένειας, διακήρυξε το Έτος αφιερωμένο στην οικογένεια Amoris laetitia, εμπνευσμένο από το ιδανικό της συζυγικής και οικογενειακής αγάπης που ενσαρκώνει ο Ιησούς, η Μαρία και ο Ιωσήφ και υπογράμμισε στην Αποστολική Παραίνεσή ότι δημοσιεύτηκε πριν από πέντε χρόνια.

Ο Υιός του Θεού χρειαζόταν τη θαλπωρή μιας οικογένειας

Έτσι, ο προβληματισμός του Ποντίφικα, πριν από την προσευχή προς την Αειπάρθενο Μαρία σε σύνδεση με τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Οίκου, ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στη γιορτή της Αγίας Οικογένειας που, αφού είδε την Αγία Οικογένεια να γεννά και να φροντίζει τον νεογέννητο Ιησού, τον θαυμάζει στην καθημερινή ζωή ενώ τον βλέπει να μεγαλώνει στη «χαρά» της παιδικής ηλικίας:

Είναι ωραίο να αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο Υιός του Θεού ήθελε, όπως όλα τα παιδιά, τη ζεστασιά μιας οικογένειας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο επειδή η οικογένεια του Ιησού, αυτή της Ναζαρέτ είναι η πρότυπη οικογένεια, στην οποία όλες οι οικογένειες του κόσμου μπορούν να βρουν το σίγουρο σημείο αναφοράς τους και μια σίγουρη έμπνευση.

Στην πραγματικότητα, στη Ναζαρέτ – όπως λέει το απόσπασμα από το σημερινό Ευαγγέλιο του Λουκά – “το παιδί μεγάλωσε γεμάτο σοφία, και ήταν πάνω του η χάρη του Θεού”. Μέσα στα τείχη του σπιτιού της Ναζαρέτ, ο Πάπας Φραγκίσκος βλέπει ότι μέσα από την καθημερινή «φροντίδα» της Μητέρας και τη «φροντίδα» του Ιωσήφ, ο Ιησούς μπόρεσε να δει την «τρυφερότητα του Θεού». Εκεί «πρόβαλε η άνοιξη της ανθρώπινης ζωής του Υιού του Θεού» και η παιδική του ηλικία έλαβε χώρα με χαρά.

Οικογενειακό σπίτι προσευχής, συγχώρεσης, τρυφερότητας και θέλησης του Θεού

Και είναι ακόμη εκεί στο σπίτι της Ναζαρέτ πού όλα περικλείονται, ξεκινώντας από την «εκπαιδευτική αξία» του οικογενειακού πυρήνα στο οποίο ο Πάπας σταματά για λίγο, με βάση την «αγάπη που αναζωογονεί πάντα τις σχέσεις», αλλά επίσης αποτελείται από την «ειλικρινή κοινωνία», “συγχώρεση”, “τρυφερότητα”, “προσήλωση στο θέλημα του Θεού”:

Στην οικογένεια είναι δυνατόν να βιωθεί η ειλικρινή κοινωνία όταν είναι ένα σπίτι προσευχής, όταν τα αισθήματα είναι δυνατά, ισχυρά, βαθιά και αγνά, όταν επικρατεί η συγχώρεση από πιθανές τις αντιπαραθέσεις, όταν η καθημερινή σκληρότητα της ζωής απαλύνεται από την αμοιβαία τρυφερότητα και την γαλήνια προσκόλληση στο θέλημα του Θεού. Με αυτόν τον τρόπο, η οικογένεια ανοίγει στη χαρά που δίνει ο Θεός σε όλους εκείνους που ξέρουν πώς να δίνουν με χαρά.

Η ανοιχτή οικογένεια φορέας και θετικών ερεθισμάτων

Στη χαρά που προέρχεται από το Θεό και από το να ξέρει κανείς πώς να δώσει τον εαυτό του, η οικογένεια βρίσκει επίσης – συνεχίζει ο Φραγκίσκος – “την πνευματική ενέργεια του ανοίγματος προς τους άλλους”, στην υπηρεσία των αδελφών, τη “συνεργασία για την οικοδόμηση ενός ολοένα καινούργιου και καλύτερου κόσμου, ως εκ τούτου, για να είμαστε θετικοί στα ερεθίσματα και να καούμε με το παράδειγμα της ζωής. Ο Πάπας, μιλώντας εκτός κειμένου δεν απέτυχε να θυμηθεί ότι σε κάθε οικογένεια υπάρχουν προβλήματα και υπάρχει ένας αγώνας, το σημαντικό είναι να κάνουμε ειρήνη πριν τελειώσει η μέρα γιατί «ο ψυχρός πόλεμος την επόμενη μέρα είναι πολύ ολέθριος». Και πάλι, επαναλαμβάνει την προτροπή που είναι τόσο προσφιλής στον Ποντίφικα, δηλαδή να διατηρούνται τρεις βασικές λέξεις «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και εκείνη που περισσότερο δυσκολευόμαστε να πούμε που είναι η “συγνώμη”:

Επειδή δεν κάνουμε πάντα καλά πράγματα και πολλές φορές κάποιος αισθάνεται προσβεβλημένος από αυτό: “Λυπάμαι”, “Λυπάμαι”. Μην ξεχάσετε τις τρεις λέξεις: “παρακαλώ”, “ευχαριστώ”, “συγνώμη”. Εάν υπάρχουν αυτές οι τρεις λέξεις σε μια οικογένεια, στο οικογενειακό περιβάλλον, τότε η οικογένεια ζει μέσα στη χαρά.

Αναφερόμενος πάλι στην κατηχητική δύναμη της οικογένειας, πρώτα απ ‘όλα της Αγίας Οικογένειας, ο Φραγκίσκος παραθέτει την Αποστολική Παραίνεση η «Χαρά της Αγάπης» που έδωσε έμφαση στο ιδανικό της συζυγικής και οικογενειακής αγάπης.

Η 19η Μαρτίου θα είναι η πέμπτη χρονιά μετά τη δημοσίευσή της.

Ο Πάπας ανακοινώνει ότι την ημερομηνία αυτή θα αρχίσει το ειδικό αυτό έτος:

Θα υπάρξει ένα έτος προβληματισμού για την «Amoris laetitia» και θα είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε το περιεχόμενο της Αποστολικής αυτής Παραίνεσης. Αυτές οι σκέψεις θα τεθούν στη διάθεση των εκκλησιαστικών κοινοτήτων και των οικογενειών, για να τις συνοδεύουν στην πορεία τους. Από τώρα, καλώ όλους να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν κατά τη διάρκεια του έτους και που θα συντονιστούν από την Ρωμαϊκή Σύνοδο για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή. Εμπιστευόμαστε αυτό το ταξίδι στην Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ, ιδίως στον Άγιο Ιωσήφ, σύζυγο και στοργικό πανηγυρικό πατέρα.

Μία πορεία εμβάθυνσης που ανατέθηκε στην Αγία Οικογένεια

Για τις οικογένειες του κόσμου, το νέο έτος θα αντιπροσωπεύσει λοιπόν, στις προθέσεις του Πάπα, μία πορεία εμβάθυνσης του περιεχομένου της Αποστολικής Παραίνεσης που είναι καρπός δύο Συνόδων των Επισκόπων για την οικογένεια που πραγματοποιήθηκε το 2014 και το 2015, που υπογράφηκε στις 19 Μαρτίου και κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου 2016. Ένα Ντοκουμέντο αφιερωμένο στην αγάπη μέσα στην οικογένεια, όπως λέει το Χειρόγραφο που το συνοδεύει, για “το καλό όλων των οικογενειών και όλων των ανθρώπων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου