«Ο οικουμενικός διάλογος είναι αντίθετος στον προσηλυτισμό»

«Ο οικουμενικός διάλογος είναι αντίθετος στον προσηλυτισμό»

«Πρέπει να αφαιρέσουμε τη λέξη προσηλυτισμός από το λεξικό, αν υπάρχει το ένα, δεν μπορεί να υπάρξει το άλλο». Ο Πάπας Φραγκίσκο κλίνει τη συνέντευξη Τύπου κατά την πτήση επιστροφής του από τη Γενεύη, αποκαλύπτοντας την «καλή είδηση», στην οποία οι ηγέτες του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών ( WCC) συμφώνησαν κατά σε γεύμα με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Επιπλέον, ο προσηλυτισμός είναι στην σκιώδη πλευρά του τι αντιπροσωπεύει για τον Πάπα το φως στη σχέση μεταξύ χριστιανικών ομολογιών ή του λεγόμενου οικουμενικού διαλόγου.

Η «ανησυχία» των νέων

Ο Πάπας άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, επιμένοντας επανειλημμένα σχετικά με την αξία της "συνάντησης". Με όλους, παραδέχεται, είχε μια «ανθρώπινη συνάντηση» πέρα ​​από τους φορμαλισμούς. Από τον Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας έως τους ηγέτες των Χριστιανικών εκκλησιών, με τους οποίους μίλησαν, όχι χωρίς ανησυχία, για τους νέους. Αυτό, λέει ο Ποντίφικας, ήταν«το θέμα που μας πήρε περισσότερο χρόνο», και προσθέτει «η προ-σύνοδος του Μαρτίου – με χιλιάδες νέους από όλες τις θρησκείες, ακόμη και με τους μη πιστούς – προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

ΟΙ διαθρησκειακοί γάμοι

Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος αναφέρεται στη περίπτωση των Γερμανών επισκόπων και τη σύγκρισή τους σχετικά με την αποδοχή στην Ευχαριστία σε γάμους όπου υπάρχει ένας καθολικός και ένας προτεστάντης σύζυγος. Ο Πάπας συνόψισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επαναλαμβάνοντας ότι, μετά τη αξιολόγηση τις διάφορες θέσεις, μια εμβάθυνση του θέματος εμφανίστηκε η καλύτερη λύση. Στην ουσία, παρατηρεί ο Πάπας, θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά η ευθύνη της διαχείρισης των καταστάσεων του διαθρησκευτικού γάμου  σε σύγκριση με τις συνέπειες πιο «καθολικές» που θα έχουν αποφάσεις σε επίπεδο μιας τοπικής Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. Πρόκειται όχι για «φρενάρισμα» του ζητήματος, αλλά για επιλογή μιας καλύτερης διαδρομής.

Η μετανάστευση πρέπει να διαχειριστεί από τις κυβερνήσεις

«Για μένα, ο Πάπας επιβεβαιώνει, με εκείνους που ξεφεύγουν από την πείνα και τον πόλεμο, πρέπει να λαμβάνονται τα κριτήρια που δείχνονται με τέσσερεις λέξεις: «αποδοχή, συνέλευση, τακτοποίηση, ενοποίηση», και όλα αυτά σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Ο Φραγκίσκος νιώθει τρομοκρατημένος από τις ειδήσεις που προέρχονται από αυτό που αποκαλεί «διακινητές φυλακές» – ανείπωτη βία πάνω από τις γυναίκες και τα παιδιά, που δε τα είδαμε ούτε και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, επιμένει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν κυρίως για τη διαχείριση τέτοιας έκτακτης ανάγκης, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν πολιτικές μεσοπρόθεσμες για την επίλυση του φαινομένου της μετανάστευσης. Η ιδέα του Πάπα είναι γνωστή: να δημιουργηθούν μέσα  εκπαίδευσης και η εργασίας στις πιο προβληματικές χώρες, είτε στην Αφρική ή τη Λατινική Αμερική, για να βρεθεί τέλος στο πρόβλημα του «λαθρεμπορίου μεταναστών».

«Το πρόβλημα του πολέμου είναι δύσκολο να επιλυθεί, και το ίδιο συμβαίνει με το θέμα του διωγμού των Χριστιανών, όμως, λέει ο Φραγκίσκος, το πρόβλημα της πείνας μπορεί να λυθεί εάν η διεθνής κοινότητα δράσει συντονισμένα». Την Ιταλία και την Ελλάδα τις αποκαλεί «γενναιόδωρες» για τη βοήθειά τις για τους μετανάστες, και το ίδιο μιλά για την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ισπανία. Σχετικά με το δράμα της μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνει σταθερά: «Στηρίζω τους επισκόπους αυτής της χώρας».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 13 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΝΟΥ

  Εξελέγη Πάπας το 230, περίοδο που ο χριστιανισμός κατόρθωσε να οργανωθεί καθώς ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος ήταν αρκετά ανεκτικός με το θρησκευτικό ζήτημα. Εντούτοις,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου