O Ο.Η.Ε. υπολογίζει στον Πάπα Φραγκίσκο
Ο Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη σχολιάζει την ομιλία του Πάπα προς το Διπλωματικό Σώμα στην Αγία Έδρα: καταπολεμούμε τους εθνικισμούς για να θεραπεύσουμε τις διεθνείς κρίσεις. Μεταρρύθμιση του Ο.Η.Ε.; Χωρίς πόρους δεν θα χρησιμεύσει στη βοήθεια των φτωχών και ταλαιπωρημένων χωρών.
Από την υγιή κατάσταση της πολυμερής προσέγγισης μέχρι την εμφάνιση εθνικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τη μεταρρύθμιση του Ο.Η.Ε.. Πρόκειται για μια συζήτηση 360 ͦ με τον Σεβασμιότατο Berbardi to Auza, μόνιμο παρατηρητή της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να σχολιάσει την πρόσφατη ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου προς το Διπλωματικό Σώμα στην Αγία Έδρα.
Εθνικισμοί, εχθροί του Ο.Η.Ε.
Οι αυξανόμενοι εθνικισμοί και η σπασμωδική αναζήτηση μεμονωμένων λύσεων που δημιουργούν καταπίεση, όπως υπενθύμισε ο Ποντίφικας, δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο τον Ο.Η.Ε.. Διότι χωρίς μια πολυμερή προσέγγιση δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης του Ο.Η.Ε.. Βρίσκεται μέσα στο D.N.A. της σύστασής του. Ιδού λοιπόν, μας εξηγεί ο σεβασμιότατος Auza, ότι και «η πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζει τα προβλήματα που εγείρει ο Άγιος Πατέρας και τα οποία αισθάνεται ζωντανά. Πέρυσι, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε. προέβη σε διαβούλευση με όλους τους αρχηγούς των αποστολών για να ελέγξει την υγιή κατάσταση της πολυμερούς προσέγγισης: προέκυψε ότι παρά τις δυσκολίες, ο Ο.Η.Ε. προάγει μια πολυεπίπεδη πολιτική. Και θα το κάνει πάντα με αυξανόμενη ένταση και στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, χρειάζεται να προβληματιστούμε σοβαρά σχετικά με τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν στην πραγματικότητα, να εμποδίσουν την αναζήτηση κοινών λύσεων μεταξύ όλων των κρατών μελών. Ο σεβασμιότατος Auza τους χαρακτηρίζει «ολοκληρωμένες προκλήσεις για τη δομή του Ο.Η.Ε.»: «Αρκεί να αναφέρουμε το βέτο των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: εδώ αναδύονται εθνικά και περιφερειακά συμφέροντα, αντιπαραθέσεις. Όσο πιο σοβαρή και ευρύτερη είναι μια σύγκρουση, τόσο πιο πιθανά είναι τα βέτο. Αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών».
Επανεξετάζουμε την πολιτική αναπτυξιακής βοήθειας
Το αγκάθι όσο αφορά στους διεθνείς οργανισμούς, είναι η πίεση των ομάδων συμφερόντων και ισχύος που επιβάλλουν τις δικές τους ιδέες και τα δικά τους οράματα για τον κόσμο, δημιουργώντας «νέες μορφές ιδεολογικών αποικισμών». Ο Πάπας Φραγκίσκος το κατήγγειλε αυτό με την ομιλία του προς τους πρεσβευτές. Η ανάπτυξη και η διεθνής βοήθεια αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο παίζονται οι περισσότερες προϋποθέσεις. Ο σεβασμιότατος Auza συμφωνεί. Και προσθέτει: «Υπάρχει μια επιβολή βούλησης και έργων από τις χώρες δωρητές αντί να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των εθνών που θα πρέπει να επωφεληθούν από τη βοήθεια. Οι πλούσιοι δωρητές, συνήθως Ευρωπαίοι ή Νότιο Αμερικανοί, δίνουν χρήματα για ορισμένα προγράμματα που θέλουν να πραγματοποιήσουν σε συγκεκριμένη χώρα. Στην αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, στους «αναπτυξιακούς στόχους για το 2030». Αυτό αποτελεί μια ιδεολογική επιβολή, ο Πάπας έχει δίκιο. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τη διεθνή πολιτική της αναπτυξιακής βοήθειας».
Ο.Η.Ε., οι μεταρρυθμίσεις αποτυγχάνουν χωρίς τους απαραίτητους πόρους
Ο Σεβασμιότατος Auzaπροτρέπει τον Ο.Η.Ε. για ένα ταμείο υπέρ των φτωχότερων χωρών καθώς και εκείνων που η φωνή τους δεν ακούγεται. «Και ο Ο.Η.Ε. προσπαθεί να το πραγματοποιήσει, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες» λέει ο σεβασμιότατος Auza. Είθε αυτό να αποτελέσει την ουσία της μεταρρύθμισης του συστήματος ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί. «Το σημερινό σύστημα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, δεν λειτούργησε και η δομή δεν είναι πλέον επαρκής για την εποχή μας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια δομή που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει τις περιθωριοποιημένες, ταλαιπωρημένες χώρες. Βλέπω μεγάλη θέληση αλλά και εξαιρετική δυσκολία». Διότι, προειδοποιεί, δεν εξυπηρετεί ο πολλαπλασιασμός των δομών όταν «δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Τα χρήματα που διατίθενται για την ανάπτυξη αποτελούν ένα μικρό μέρος αναφορικά με εκείνα που επενδύονται για την επίλυση των ένοπλων συγκρούσεων. Θα έπρεπε να εξισορροπήσουμε τα διαθέσιμα ποσά του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών».
Συρία και πρόσφυγες, η φωνή του Πάπα είναι απαραίτητη για τον Ο.Η.Ε.
Οι προτεραιότητες του Πάπα για την επίλυση της συριακής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί από τη Δύση, αποτελούν επίσης προτεραιότητα και για τον Ο.Η.Ε.. Αυτό διαβεβαιώνει ο σεβασμιότατος Auza, ξεκινώντας από τη Συρία. «Είναι μια σύγκρουση στην οποία μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις περιφερειακές και διεθνείς αντιπαλότητες. Δεν αναφέρεται ποτέ, ότι η Συρία είναι θύμα, μόνη. Οι περιφερειακές εξουσίες θα έπρεπε να μπορούν να βρουν μια συμφωνία για μια αξιοπρεπή διέξοδο». Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά για τους μετανάστες στο παγκόσμιο σύμφωνο το οποίο εγκρίθηκε φέτος από πολυάριθμα κράτη. Αναφέρει: «Η Αγία Έδρα συνέβαλε ουσιαστικά στο παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση. Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιθυμούσαν να συμμετάσχει ο Πάπας στη διάσκεψη του Μαρακές (εκεί όπου έγινε η αρχή για το έγγραφο αυτό, ndr) αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ωστόσο, ο Ο.Η.Ε. υπολογίζει στη φωνή του Πάπα για την υπεράσπιση των προσφύγων διότι είναι σίγουρο ότι μπορεί να επηρεάσει τις χώρες που έχουν μια σκληρή στάση απέναντι σε εκείνους τους οποίους πρέπει να δεχθούν τη βοήθειά μας και όχι την απόρριψή μας».
Μετάφραση: ρφ