Ο Μουσταφά και οι φίλοι του

Ο Mustafà είναι έξι χρονών και έφυγε από τη Συρία μετά την βάναυση σφαγή του αδελφού του, η οποία συνέβη μπροστά στα μάτια του: στη γενική ακρόαση της Τετάρτης ανέβηκε στο τζιπ μαζί με τον Πάπα και με άλλα έξι παιδιά από τη Συρία και την Ερυθραία. «Είναι σαν όνειρο, είμαι τόσο ευτυχισμένος» είναι οι μοναδικές λέξεις που επαναλαμβάνει ο Mustafà χαμογελώντας. Ίδια είναι τα λόγια και τα χαμόγελα και των Mohamed, Abud, Degyat, Kosei, Mauohamedκαι της μικρής Sanon: όλοι τους φιλοξενούνται στον οργανισμό Auxilium στο κέντρο Mondo Miglione, λίγο έξω από τη Ρώμη.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας ασπάστηκε «πενήντα άτομα από την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Συρία τα οποία αιτούνται ασύλου και έφτασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη, χάρη στον πρώτο ανθρωπιστικό διάδρομο που διοργάνωσε η ιταλική κυβέρνηση με τη συνεργασία της Επισκοπικής Διάσκεψης, στις 22 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους», εξηγεί ο ιδρυτής του Auxilium, Angelo Chiorazzo. Επιπλέον, «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι αποτελούν το μοναδικό νόμιμο και ασφαλές μέσο και τη μόνη εναλλακτική λύση σχετικά με «τα ταξίδια απελπισίας» για τη σωτηρία των ατόμων, ιδιαίτερα των πιο εύθραυστων, που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία και που παραμένουν μπλοκαρισμένα μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης». Τα είκοσι επτά παιδιά που παρέστησαν, έφεραν επίσης στον Φραγκίσκο επιστολές και ζωγραφιές για να διηγηθούν τις ιστορίες τους και τις ελπίδες τους.

«Η διακονία του Πέτρου την οποία βιώνει ο Πάπας είναι απαραίτητη για την πνευματικότητα του Taizé»: με αυτά τα λόγια  ο ηγούμενος αδελφός Alois εξηγεί τους λόγους για το «παραδοσιακό προσκύνημα στη Ρώμη» των αρχαρίων της οικουμενικής κοινότητας. «Συνόδευσα δεκαπέντε νέους σε αυτό το ταξίδι από τον Πέτρο! Για εμάς είναι μια εμπειρία πίστης και προσευχής» προσθέτει ο αδελφός Alois, ο οποίος ήδη την Δευτέρα 12, έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Ποντίφικα, για να τον ενημερώσει «σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κοινότητας καθώς και για την οικουμενική πορεία και την υποδοχή των νέων». Στην πράξη «έγινα το φερέφωνο νέων διαφόρων χωρών για να ευχαριστήσω τον Πάπα για τον ποιμενικό τρόπο με τον οποίο βιώνει τη διακονία του ως καθολικός ποιμένας».

Ο αδελφός Alois παρουσίασε στον Φραγκίσκο «τις επόμενες συναντήσεις με τη νεολαία τις οποίες θα πραγματοποιήσει η κοινότητα στη Leopoli στην Ουκρανία τον Απρίλιο, στο Χονγκ Κονγκ τον Αύγουστο καθώς και για την ευρωπαϊκή συνάντηση  που θα λάβει χώρα στα τέλη του τρέχοντος έτους στη Μαδρίτη». Ένα από τα ισχυρά σημεία του Taizé, επεσήμανε ο ηγούμενος, ήταν «η υποδοχή των προσφύγων, τους οποίους έχει αναλάβει η κοινότητα εδώ και πολύ καιρό και που πρόσφατα έχει επεκτείνει περαιτέρω».

Πριν από την ακρόαση, στη SantaMarta, ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε το πρώτο αντίγραφο της ιταλικής έκδοσης του βιβλίου Dioè giovane, καρπό μιας συνομιλίας με τον ThomasLeonici, και στην μικρή αίθουσα AulaNerviσυναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία ταοϊστών του ναού Bao’an της Taipei, Taiwan, προτρέποντάς τους να αναπτύξουν τον διάλογο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου