Ο ΚΡΟΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ SKVORCEVIC ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΩΝ

Ο ΚΡΟΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ SKVORCEVIC ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΣΕΡΒΩΝ

Οι πληγές του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχουν δυστυχώς εκλείψει. Ο Επίσκοπος του Pozega, Αντώνιος Skvorcevic, στο κυριακάτικο κήρυγμα κατά τη θεία λειτουργία της 25/8, αναγκάσθηκε να υπενθυμίσει τα αυτονόητα : η σωτηρία του Θεού είναι για όλα τα έθνη ανεξαρτήτως γλώσσας, ο Ιησούς δίδαξε ότι ο κόσμος που θα σωθεί, όταν έρθει η Βασίλεια του Θεού, θα είναι από το βορρά και το νότο, την ανατολή και τη δύση… Αφορμή η εγκατάσταση νέου εφημερίου στην ενορία της “Αγίας Τριάδας” στην περιοχή Daruvar, όπου το ποίμνιο αποτελείται από Κροάτες, Τσέχους, Σέρβους αλλά και άλλες εθνότητες. Ο Ιεράρχης ζήτησε από τους πιστούς όχι απλώς την ανοχή αλλά τον αμοιβαίο σεβασμό και την αίσθηση της ¨κοινότητας” μεταξύ τους. Επίσης αναφέρθηκε σε πρόσφατα περιστατικά βίας στην Κροατία, κατά πολιτών σερβικής εθνότητας.
 “ Σε αυτό το πνεύμα καταδικάζω τη βία που ασκήθηκε στις περιοχές… της κροατικής μας πατρίδας κατά ανθρώπων σερβικής εθνότητας και εκφράζω τη συμπαράστασή μου στα θύματα. Είναι απαράδεκτο να μετατρέπεται ο κροατικός πατριωτισμός σε μια ιδεολογία μίσους και βίας. Ο κροατικός πατριωτισμός είναι ένα πολύτιμο σύστημα αξιών που εμπεριέχει την αρχές της σωτηρίας.
Οταν κάποιος μισεί όσους ανήκουν σε άλλες εθνότητες και ασκεί βια εναντίον τους προσβάλλει τη χριστιανική κληρονομιά και ενεργεί εναντίον των σχεδίων του Θεού “.
Ο Επίσκοπος πρόσθεσε επίσης ότι διαφωνεί με όσους επιχειρούν να συνδέσουν ανάλογα γεγονότα με πολιτικά παιχνίδια και να διχάσουν τον κόσμο,
προξενώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια τη βία .
Μακάρι οι θρησκευτικοί ηγέτες, ανεξαρτήτως χώρας και πεποιθήσεων, να επιδείκνυαν ανάλογη γενναία συμπεριφορά !

Πηγή και φωτογραφία : INFORMATIVNA KATOLICKA AGENCJIA
(στην αγγλική γλώσσα )

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

  

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου