Ο κατηχητής και η Αγία Τριάδα

Ο κατηχητής και η Αγία Τριάδα

Ήταν η γιορτή της ΑγίαςΤριάδας. Σε μία καθολική ιεραποστολή στην Αιθιοπία , ζητήσαμε από ένα περαστικό Επίσκοπο, να  τελέσει επίσημα τη Θεία Λειτουργία. Στην ομιλία έπρεπε να γίνεται ταυτόχρονη μετάφραση στα λόγια του επισκόπου από ένα κατηχητή.

Αρχίζει ο Επίσκοπος: «Σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές εορτές του έτους, διότι εάν δεν υπήρχε η Αγία Τριάδα, δεν θα υπήρχαν ούτε Χριστούγεννα , ούτε Πάσχα, ούτε Πεντηκοστή».

Ο κατηχητής μεταφράζει: “ Εγκάρδια σας χαιρετώ, όπως επίσης και οι χριστιανοί της Εκκλησιαστικής μου επαρχίας. Αν και το χρώμα του δέρματός μας είναι διαφορετικό, είμαστε όλοι αδελφοί, διότι ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια της Αγίας Τριάδας».

Αισθανόμενοι στα λόγια του κατηχητή μια ιδιαίτερη εγκαρδιότητα όλοι οι πιστοί  φωτίστηκαν.

Ο Επίσκοπος: “Τι είναι η Αγία Τριάδα; Ένας μόνος Θεός σε τρία πρόσωπα. Είναι ένα μυστήριο πιο μεγάλο από τα μυαλά μας, αλλά μας το αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός”.

Ο κατηχητής: “Εάν στους τρεις είναι μόνο ένας, σημαίνει ότι παρόλο που είμαστε πολλοί και διαφορετικοί μπαίνουμε σε ένα ωκεανό αγάπης, μιας αγάπης πιο μεγάλη  από όλες τις διαφορές μας”.

Ο λαός καταλαβαίνει και δείχνει να είναι ευχαριστημένος.

Ο Επίσκοπος βλέποντας  ότι όλη η Εκκλησία χαμογελούσε από χαρά και πίστη , παίρνει θάρρος  και εισέρχεται στο λαβύρινθο της τριαδικής θεολογίας: “Πως λοιπόν είναι τρεις,  και ταυτόχρονα είναι ένας Θεός; Βλέπετε πρέπει να διακρίνετε  τη φύση και το πρόσωπο: μία μόνη φύση, επομένως μία μόνο θέληση, μία μόνο διάνοια,  μία μόνο θεϊκή κυριαρχία, αλλά στην οποία συμμετέχουν  και τα τρία διακεκριμένα θεϊκά πρόσωπα, που όμως είναι Ένας της ίδιας ”.

Ο κατηχητής μεταφράζει: “Δεν κατάλαβα καλά αυτό που θέλει να πει ο Επίσκοπος , αλλά πιστεύω  ότι ήθελε να πει ότι η Αγία Τριάδα  είναι η τέλεια πραγματοποίηση  εκείνου που οι ιεραπόστολοι  συνεχώς μας προτείνουν να είμαστε: μια μόνο καρδιά μια μόνο ψυχή”.

Ο Επίσκοπος είναι συγκινημένος  με όσα παρατηρεί και εισέρχεται ακόμη πιο βαθειά στο θεολογικό λαβύρινθο και αρχίζει να μιλάει  ακόμη με πιο δύσκολους θεολογικούς όρους.

Ο κατηχητής: Να λοιπόν που είναι ξεκάθαρο: ο αληθινός εορτασμός  της Αγίας Τριάδας, δεν είναι  που τελούμε  εδώ στο Ναό, αλλά ο τρόπος των αμοιβαίων σχέσεών μας στη ζωή της κάθε μέρας: να δεχόμαστε ο ένας τον άλλο, να αλληλοβοηθιόμαστε,  και χαιρόμαστε και να λυπούμαστε μαζί, να εισερχόμαστε όλο και περισσότερο στον κύκλο της αγάπης  με τον Πατέρα , με τον Υιό και με το Άγιο Πνεύμα”.

Στο τέλος ο Επίσκοπος έμεινε ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος, διότι  ποτέ δεν συνάντησε  ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ούτε μεταξύ των θεολόγων του και ο λαός είναι ευχαριστημένος, διότι κατάλαβε  ότι η Αγία Τριάδα  είναι ένα μυστήριο αγάπης, στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι  να συμμετέχουμε  ήδη από αυτό τον κόσμο.

 

Φωνή λαού, φωνή Θεού.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου