“Ο Ιησούς κοιτά καθένα από εμάς, δεν μαζικοποιεί τον κόσμο»

Ο Ιησούς κοιτά καθένα από εμάς, δεν μαζικοποιεί τον κόσμο»


Το βλέμμα του Ιησού σταματά με αγάπη πάνω στο καθένα μας, διαπερνά τις ανάγκες μας και τις αφουγκράζεται. Μπορούμε να βιώσουμε αυτή την πραγματικότητα αν αποφασίσουμε να στρέψουμε τα μάτια μας προς Εκείνον.
Αυτό υπενθύμισε ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, σχολιάζοντας το Ευαγγέλιο της ημέρας, που διηγείται την ίαση από τον Ιησού, της κόρης του Ιαείρου, ενός εκ των ηγετών της συναγωγής.

Ο Ναζωραίος πραγματοποίησε αυτό το θαύμα όταν βρισκόταν μέσα στο πλήθος. Σε αυτό το πλαίσιο ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι Εκείνος «Δεν είχε φρουρούς να τον πλαισιώνουν, έτσι ώστε το πλήθος να μη τον αγγίζει. Όχι, Όχι! Παρέμεινε εκεί περιστοιχισμένος από το πλήθος. Και κάθε φορά που ο Ιησούς έβγαινε έξω, υπήρχε όλο και μεγαλύτερο πλήθος».

Ο Άγιος Πατέρας υπενθυμίζει ότι αυτό που αναζητούσε ο Ιησούς δεν ήταν η «δημοτικότητα», αλλά η επαφή με τον κόσμο. «Και το πλήθος αναζητούσε Εκείνον – σχολιάζει – : ο κόσμος είχε καρφωμένα τα μάτια επάνω Του και Εκείνος είχε τα δικά του μάτια καρφωμένα πάνω στον κόσμο. «Ναι, ναι, πάνω στον κόσμο, πάνω στο πλήθος» – «Όχι, σε καθένα!». Και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του βλέμματος του Ιησού. Ο Ιησούς δεν μαζικοποιεί τους ανθρώπους: ο Ιησούς κοιτάζει τον καθένα».

Και πραγματοποιεί θαύματα. Ο ευαγγελιστής Μάρκος μας παρέχει σήμερα τη διήγηση της ίασης από τον Ιησού, μιας γυναίκας που έπασχε από αιμορραγία για 12 χρόνια η οποία μέσα στο πλήθος, κατάφερε να αγγίξει τον μανδύα του. Μετά από λίγο, ανασταίνει την δωδεκάχρονη κόρη του Ιαείρου. Παρατηρεί ότι η μικρή πεινάει και καλεί τους γονείς της να της δώσουν να φάει.

Ο Πάπας εξηγεί: «Το βλέμμα του Ιησού σταματά στο μεγάλο και στο μικρό. Έτσι κοιτά ο Ιησούς: μας κοιτά όλους, αλλά κοιτά καθένα από εμάς . Κοιτά τα μεγάλα προβλήματά μας ή τις μεγάλες χαρές μας, και κοιτά επίσης και τα μικρά πράγματα τα δικά μας. Επειδή είναι κοντά μας. Ο Ιησούς δεν τρομάζει από τα σπουδαία πράγματα, αλλά επίσης λαμβάνει υπόψη του και τα μικρά. Έτσι κοιτά ο Ιησούς».

Ο Πάπας διαβάζει στη συνέχεια το παράθεμα από την Επιστολή προς τους Εβραίους που παρουσιάζει η σημερινή Λειτουργία, όπου μας καλεί να τρέξουμε «με επιμονή τον αγώνα δρόμου που βρίσκεται μπροστά μας, κρατώντας σταθερό το βλέμμα μας στον Ιησού». Ακολουθήστε αυτή την οδηγία – λέει ο Ποντίφικας – είναι η οδός για να επαληθεύσουμε προς «μεγάλη μας έκπληξη» ότι ο Ιησούς «κρατά σταθερό το βλέμμα του επάνω μας». Πρόκειται για την «έκπληξη της συνάντησης με τον Ιησού».

Το κάλεσμα του Αγίου Πατέρα είναι να μη φοβόμαστε αυτή τη συνάντηση, «όπως δεν φοβήθηκε εκείνη η γριούλα να αγγίξει την άκρη του μανδύα». Έτσι, αναφωνεί στο τέλος της ομιλίας του: «Δεν φοβόμαστε! Ας τρέξουμε σε αυτή την οδό, έχοντας πάντα σταθερό το βλέμμα μας στο Ιησού. Και θα βιώσουμε αυτή την όμορφη έκπληξη που θα μας γεμίσει θαυμασμό: Ο ίδιος ο Ιησούς κρατά σταθερό το βλέμμα του επάνω μου».

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου