Ο Ιησούς έξω από τη φάτνη
Ο φίλος μου ο Γιώργος, είναι πάντα έτοιμος να μου προτείνει τον τελευταίο χτύπο της φαντασίας του. Με καλεί στο δωμάτιό του για να μου δείξει μια πολύ περίεργη εικόνα. Απολογείται αμέσως και μου λέει ότι, αν και δεν είναι ακόμη Χριστούγεννα, είναι μια εικόνα που θυμίζει τη γιορτή του μικρού Ιησού και κατά τη γνώμη του φανερώνει που προτιμά ο Ιησούς να γίνεται δεκτός και πως να γιορτάζεται.
Η εικόνα απεικονίζει ένα πλήθος μοναχών οι οποίοι γεμάτοι ενθουσιασμό προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φάτνη: θέλουν να καθαρίσουν, να ομορφύνουν, να μεγαλώσουν τη φάτνη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Τόσο που δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να τον μετατρέψουν σε ένα παλάτι. Ενώ όλοι τους εργάζονται, το Βρέφος Ιησούς κάθεται έξω με το γαϊδούρι και περιμένει να μπει μέσα.
Το έργα συνεχίζονται με μεγάλη προθυμία, αλλά λόγω της διαφορετικότητας των απόψεων, των γνωμών και της διαφορετικής ευαισθησίας του καθενός τους, συμπεριλαμβανομένης και της νευρικότητας τους, χάνουν τη μεταξύ τους αρμονική σχέση.
Κάθε λίγο και λιγάκι ο υπεύθυνος του έργου πηγαίνει να συμβουλευτεί το βρέφος Ιησού. Και κάθε φορά το ρωτά αν είναι ευχαριστημένο από το σπίτι που του έχουν δημιουργήσει, αν του αρέσουν οι χρυσές κολόνες, αν νιώθει άνετα στο κρεβατάκι με τις πολύχρωμες χάντρες και τα ευωδιαστά λουλούδια … αν είναι ικανοποιημένο με την όλη εργασία τους, και τη συνολική και ριζική αλλαγή που έχουν κάνει στη φάτνη. Αλλά κάθε φορά, ως απάντηση, λαβαίνει ένα ξεκάθαρο όχι, που όμως συνοδεύεται από ένα χαμόγελο.
Πλησίασε το βράδυ. Κουρασμένοι και εξαντλημένοι όλοι τους από την πολλή και κουραστική δουλειά, σταματούν. Ο υπεύθυνος υπενθύμισε σε όλους ότι πριν πάνε για ύπνο, θα πρέπει να κάνουν μια σύντομη αλλά ειλικρινή εξέταση της συνείδησης τους, σχετικά με το γιατί ο μικρός Ιησούς δεν είναι ευχαριστημένος από το ανάκτορο που του έφτιαξαν. Τότε συνειδητοποιούν ότι μεταξύ τους είναι θυμωμένοι και έχουν την εντύπωση ότι μάλλον εργάστηκαν άσκοπα και ότι αντί να ομορφαίνουν το σπίτι του Ιησού, το κατάστρεψαν.
Τότε ανοίγουν και διαβάζουν μαζί ένα εδάφιο του Ευαγγελίου. "Όποιος δέχεται τον αδελφό του δέχεται εμένα" – "Όπου είναι δύο ή περισσότεροι συναγμένοι στο όνομά μου, εγώ είμαι εκεί ανάμεσά τους."
Και τότε χωρίς δισταγμό, δίνουν ο ένας στον άλλο τη συγχώρεση και, αποκτώντας και πάλι μες τις καρδιές τους την αγάπη, καταλαβαίνουν σε ποιο σπίτι ο Ιησούς προτιμά να κατοικεί και για ποιο οικοδόμημα οφείλουμε να εργαζόμαστε σε όλη τη ζωή μας.
πγσ (μετάφραση)