Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 τελέστηκε στο Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου πανηγυρική Θεια Λειτουργία από  τον εφημέριο του Ναού π. Μάρκο Φώσκολο στην οποία συλλειτούργησαν οι ιερείς και ιερομόναχοι που εργάζονται στην Τήνο και ο ιερέας της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών π. Μάρκος Βιδάλης. Είχε προβλεφθεί Αρχιερατική Λειτουργία αλλά δυστυχώς όπως συμβαίνει συχνά χωρίς καμία ενημέρωση το πλοίο που θα έφερνε τον Αρχιεπίσκοπο από την Πάρο στις 3.30 το απόγευμα χωρίς να γνωρίζει κανείς τους λόγους  ακύρωσε το ταξίδι του, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν όλοι όσοι είχαν εισιτήριο. Ευτυχώς που αργότερα  υπήρχε μια άλλη δυνατότητα με άλλη εταιρεία και ο Αρχιεπίσκοπος μπόρεσε και προΐσταται στη λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίου και μέσω των κεντρικών οδών η λιτάνευση κατέληξε στο προαύλιο του Μοναστηριακού Ναού του Αγίου Αντωνίου.

Τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας  κάτασπρα ντυμένα και συνοδευόμενα από τις κατηχήτριοέ2ς τους και τους γονείς πους έραναν στους δρόμους όπου περνούσε ο Αναστημένος Χριστός κάτω από τα είδη του άρτου, συνοδεύοντας την Εκκλησία του και συνοδευόμενος από την Εκκλησία.

Η χορωδία του ναού εναλλάξ με την φιλαρμονική της Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν ώστε όλη η λιτάνευση να είναι μία προσευχή προς το Πανάχραντο του Χριστού Μυστήριο της Ευχαριστίας. Σ΄ αυτή την προσευχή  έλαβαν μέρος  τόσο όσοι συμμετείχαν στη λιτάνευση όσο και για το πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών που παρακολουθήσουν με τη δική τους ευλάβεια ότι συνέβαινε στη Χώρα της Τήνου.

Στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Αντωνίου ομάδα εθελοντών με  τον Ενοριακό Σύμβουλο Ιωσήφ Δελατόλα είχαν ετοιμάσει όλο τον περιβάλλοντα χώρο και είχαν στήσει ειδική Άγια Τράπεζα όπου και τοποθετήθηκε το Πανάχραντο Μυστήριο μέχρι την τελική ευλογία. Εκεί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία και είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Ο κόσμος χρειάζεται ενότητα. Οι χριστιανοί χρειαζόμαστε ενότητα. Υπάρχουν στον κόσμο πολλές διαιρέσεις, πολλές  αποστάσεις και ακόμη χρησιμοποιούμε το εμείς και εσείς. Το εγώ και σήμερα κυριαρχεί πολύ συχνά στη ζωή μας. Ο χωρισμός, ο εγωκεντρισμός και ο εγωισμός είναι ασθένειες μεταδοτικές, που δυστυχώς έχουν μεταδοθεί και στο ίδιο το σώμα της Εκκλησίας. Συχνά αντί να επιδιώκουμε στη ζωή μας, την αδελφική  συνάντηση, τον εποικοδομητικό διάλογο, την ευαγγελική αγάπη, προτιμούμε την απόσταση, την απομόνωση, την αυτάρκεια και το μονοπώλιο  ενός κομματιού από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού. Μας αρέσει να επιβεβαιώνουμε  τον εαυτό μας, θα θεωρούμαστε αυτάρκεις, να προβάλλουμε μόνο τις δικές μας  πεποιθήσεις και να θεωρούμε λανθασμένες  όλες τις πεποιθήσεις των άλλων. Αντί να ράβουμε ξηλώνουμε. Αντί να συνθέτουμε, χωρίζουμε. Εμείς  κατέχουμε όλη την αλήθεια, και οι άλλοι ότι κατέχουν είναι λάθος. Ότι είναι διαφορετικό από το δικό μας το θεωρούμε αίρεση και ότι δεν είναι σαν το δικό μας είναι σχίσμα.  Ακόμη και τα επουσιώδη  στην πίστη των χριστιανών των χριστιανών τα θεωρούμε επουσιώδη για να λέμε ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Αυτό είναι λάθος  και αποτέλεσμα της άγνοιας ή της προσπάθειας να προβάλλουμε το δικό μας και να προσβάλλουμε τη διδασκαλία των άλλων. Είναι σοφά τα λόγια:  «στα ουσιώδη ενότητα, στα επουσιώδη ελευθερία και σε όλα αγάπη.

Ο Κύριος γνωρίζει την περίεργη αυτή συμπεριφορά των μαθητών του γι’ αυτό και συνεχίζει να απευθύνεται στο Θεό Πατέρα: «Προσεύχομαι όχι μόνο γι 'αυτούς, αλλά και για εκείνους που θα πιστέψουν σε μένα με το κήρυγμά τους: ώστε όλοι να είναι  ένα, όπως εσύ, Πατέρα, είσαι ενωμένος μ’ εμένα κι’ εγώ μ’ εσένα ένα. Να είναι και αυτοί ενωμένοι μαζί μας, και έτσι ο κόσμος να πιστέψει  ότι εσύ με έστειλες» (Ιωάν. 17, 20-23   

Στην Ευχαριστία λαμβάνουμε κάθε φορά το δώρο της ενότητας. Όλοι μας χρειαζόμαστε αυτή την τροφή που μας προσφέρεται. Σημασία δεν έχει αν κοινωνούμε με ένζυμο ή άζυμο άρτο, αλλά σε ποιόν κοινωνούμε και αυτός είναι ο ένας Σωτήρας μας Χριστός στον οποίο  μετουσιώνονται τα είδη του άρτου και του οίνου κατά την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας. Η κοινωνία με τον ένζυμο ή άζυμο άρτο ποτέ στην ενωμένη Εκκλησία δεν ήταν αιτία  χωρισμού, πλούτιζε και δεν διαιρούσε.

Η Ευχαριστία είναι το Μυστήριο, σύμβολο και πραγματικότητα της  νέας και αιώνιας διαθήκης  του Θεού με το νέο του λαό, που έγραψε όχι με μελάνι αλλά με το αίμα του μονογενούς  και προσφιλούς Υιού του, Ιησού Χριστού. 

Κατά την Ευχαριστία υψώνουμε στο Θεό  το ευχαριστώ όλης της ανθρωπότητας μέσω του Υιού του  για τη δημιουργία, την αναδημιουργία δηλαδή τη λύτρωση.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές.

Η Αγία Ευχαριστία  είναι η πάλλουσα καρδιά  που δίνει ζωή  σε όλο το Μυστικό Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία.  Η Αγία Δωρεά του Κυρίου δεν μπορεί να αφήσει  αδιάφορο κανένα χριστιανό.

Η Ευχαριστία ολοκληρώνει την πορεία μας με τον Αναστημένο Χριστό που μας  ερμηνεύει τις Γραφές και μας φλογίζει τις καρδιές για να τον αναγνωρίσουμε στον τεμαχισμό του άρτου στη νέα Εμμαούς της ανθρωπότητας που είναι η Εκκλησίας.

Ο καθαγιασμένος άρτος που φυλάσσεται στο αρτοφόριο για την κοινωνία των ασθενών και παραμένει σημείο αναφοράς και προσκύνησης κάθε ενοριακού Ναού. Γ’ αυτό και εισερχόμενοι στο  Ναό δεν κατευθυνόμαστε στις εικόνες των Αγίων αλλά στην πραγματική και ουσιαστική παρουσία του Αναστημένου Χριστού που είναι παρών στο αρτοφόριο κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου.

Η τέλεση και η προσκύνηση της Ευχαριστίας  είναι η μια συνάντηση με τον ουρανό. Το αρτοφόριο είναι ο  πιο ελκυστικός τόπος σε κάθε στον ενοριακό Ναό. Εκεί λαβαίνουμε και δίνουμε αγάπη, αλλά προπάντων παίρνουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος ώστε εξερχόμενοι του Ναού να αναγνωρίσουμε σε κάθε άνθρωπο που θα συναντήσουμε  την Εικόνα του Θεού και το πρόσωπο του Χριστού. Αμήν

Με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου και την ειδική δέηση δόθηκε η ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο ενώ η φιλαρμονική απέδιδε στο Χριστό τις τιμές της Πατρίδας μας παιανίζοντας τον Εθνικό Ύμνο.      

Παρόντες στην όλη Ιεροτελεστία και στην Λιτάνευση ο Αρχιμανδρίτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας Παν/τατος κ. Ιάκωβος, όλες οι πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού πλήθος κόσμου  των δύο Αδελφών Εκκλησιών και η φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ.

Φωτογραφίες: Πόπη Σκλάβου

[module-791]


Φωτογραφίες: Φώσκολος Νικόλαος

[module-792]

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου