Ο Φραγκίσκος στους νέους: μη «φυτοζωείτε» επιλέγοντας το Θεό σας κάνει ευτυχισμένους
«Είμαι εκεί – λέει ο Ιησούς – όπου η κυρίαρχη σκέψη είναι ότι όλα πάνε καλά αν πάνε καλά σ εμένα, δεν ενδιαφέρει. Είμαι εκεί, λέει Ιησούς και μαζί σου, νέα και νέα που προσπαθείς να εκπληρώσεις τα όνειρα της ζωής ». Έτσι, ο Πάπας απευθύνεται στα παιδιά κατά τη Θεία Λειτουργία για το πέρασμα του Σταυρού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (ΠΗΝ) στη γιορτή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Βασιλιά του Σύμπαντος. Σχολιάζοντας την τελευταία σελίδα του Ευαγγελίου του Ματθαίου πριν από το Πάθος, τονίζει ότι «προτού μας δώσει την αγάπη του στο σταυρό, ο Ιησούς μας δίνει τις τελευταίες συμβουλές του». Ο Φραγκίσκος διευκρινίζει: «Μας λέει ότι το καλό που θα κάνουμε σε έναν από τους μικρότερους αδελφούς του – πεινασμένους, διψασμένους, ξένους, άπορους, άρρωστους, φυλακισμένους κρατούμενοι – το κάνουμε στον ίδιο».
Δύο βασικές ερωτήσεις
Ο Πάπας κάνει δύο ερωτήσεις: «Βοηθάω κάποιον που δεν μπορεί να μου το επιστρέψει; Είμαι φίλος ενός φτωχού;». Ο Πάπας κάνει αυτές τις ερωτήσεις και έπειτα δίνει την απάντηση του Χριστού: «Είμαι εκεί, ο Ιησούς σας λέει, σας περιμένω εκεί, όπου δεν φαντάζεστε και όπου, ίσως δεν θα θέλατε καν να κοιτάξετε, εκεί στο πρόσωπο των φτωχών». Ο Πάπας ενθυμάται τη μορφή του Αγίου Μάρτιν: που ως νεαρός αβάπτιστος στρατιώτη, μια μέρα είδε έναν φτωχό άντρα που «ζητούσε βοήθεια από τους περαστικούς, αλλά δεν έλαβε από κανένα, διότι όλοι προσπερνούσαν». Ο Φραγκίσκος εξηγεί ότι: «βλέποντας ότι οι άλλοι δεν είχαν κινηθεί με συμπόνια, κατάλαβε ότι ο φτωχός είχε τη μόνη του ελπίδα σ’ αυτόν». Δεν είχε όμως τίποτα μαζί του, μόνο τη στολή εργασίας του και έτσι έκοψε το μανδύα του και έδωσε το μισό δεχόμενους τους χλευασμούς τόσων κάποιων που βρισκόντουσαν εκεί”. Τότε ονειρεύτηκε τον Ιησού, ντυμένο με το κομμάτι που είχε σχίσει από το μανδύα του για να τυλίξει τον φτωχό. Είχε αυτό το όνειρο – προσθέτει τον Πάπα – «επειδή το είχε ζήσει, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζει, όπως οι δίκαιοι στο σημερινό Ευαγγέλιο».
Η πρόσκληση να μην παραμείνετε ακίνητοι στις πλευρές της ζωής
Και ιδού η έντονη ενθάρρυνση του Πάπα: «Αγαπητοί νέοι, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ας μην παραιτηθούμε από μεγάλα όνειρα. Ας μην αρκούμαστε σ΄ αυτό που οφείλουμε. Ο Κύριος δεν θέλει να περιορίσουμε τους ορίζοντές μας, δεν θέλει να σταθμεύσουμε στις πλευρές της ζωής, αλλά στον αγώνα για τους υψηλούς στόχους, με χαρά και τόλμη ». Η αναφορά σε τρέχοντα γεγονότα και πεποιθήσεις που φαίνεται να επικρατούν είναι πολύ αποφασιστική: “Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ονειρευόμαστε διακοπές ή σαββατοκύριακα – λέει ο Πάπας – αλλά να εκπληρώσουμε τα όνειρα του Θεού σε αυτόν τον κόσμο. Μας έδωσε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε να αγκαλιάσουμε την ομορφιά της ζωής ». Επομένως, η βαθιά πεποίθηση: «Τα έργα του ελέους είναι τα ομορφότερα έργα της ζωής. Αν έχετε όνειρα αληθινής δόξας, όχι τη δόξα του κόσμου που έρχεται και φεύγει, αλλά τη δόξα του Θεού, αυτός είναι ο τρόπος. Επειδή τα έργα του ελέους δίνουν δόξα στον Θεό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο». Και ο Πάπας βασίζεται σε αυτήν τη φράση, την επαναλαμβάνει.
Μεγάλες επιλογές για μεγάλα όνειρα
Ο Πάπας δίνει κάνει στη συνέχεια ένα σημαντικό ερώτημα: «Αλλά από πού αρχίζουμε να κάνουμε τα μεγάλα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα;» ρωτά τον εαυτό του και στη συνέχεια απαντά: «Από τις υπέροχες επιλογές». Είναι το Ευαγγέλιο που το καθιστά σαφές: «Τη στιγμή της τελικής κρίσης, ο Κύριος βασίζεται στις επιλογές μας. Φαίνεται σχεδόν σαν να μη κρίνει: απλώς τα πρόβατα από τα ερίφια, αλλά το να είμαστε καλοί ή κακοί εξαρτώνται από εμάς. Σχεδιάζει μόνο τις συνέπειες των επιλογών μας, τις φέρνει στο φως και τις σέβεται. Για τους νέους το μήνυμα είναι σαφές και ισχυρό: «Η ζωή λοιπόν, είναι η εποχή των δυνατών, αποφασιστικών, αιώνιων επιλογών. Οι ασήμαντες επιλογές οδηγούν σε μια ασήμαντη ζωή, οι εξαιρετικές επιλογές κάνουν τη ζωή υπέροχη ». Ο Πάπας Φραγκίσκος το λέει αβίαστα: «Στην πραγματικότητα, γινόμαστε αυτό που επιλέγουμε, στο καλύτερο ή στο κακό. Αν επιλέξουμε να κλέψουμε γινόμαστε κλέφτες, αν επιλέξουμε να σκεπτόμαστε μόνο τον εαυτό μας τότε γινόμαστε εγωιστές, αν επιλέξουμε να μισούμε, θυμώνουμε, αν επιλέξουμε να περάσουμε ώρες μπροστά από το κινητό, είμαστε εξαρτώμενοι». Με μια βεβαιότητα που διαφωτίζει: «Αν επιλέξουμε τον Θεό, γινόμαστε πιο αγαπητοί κάθε μέρα και αν επιλέγουμε να αγαπάμε γινόμαστε ευτυχισμένοι»
Μην παραμείνεις κρεμασμένος στα γιατί της ζωής της ζωής
“Ναι, διότι η ομορφιά των επιλογών εξαρτάται από την αγάπη”. Και αυτή τη δήλωση ο Πάπας Φραγκίσκος επιλέγει να την επαναλάβει, υπογραμμίζοντας έτσι όλη τη σημασία της. Ο Ιησούς ξέρει ότι «εάν ζούμε κλεισμένοι στον εαυτό μας και αδιάφοροι παραμένουμε παράλυτοι, αλλά αν ξοδεύουμε τον εαυτό μας για τους άλλους γινόμαστε ελεύθεροι». Γι ‘αυτό ο Πάπας “δίνει” το μυστικό της ζωής στους νέους: “Ο Κύριος της ζωής θέλει να είμαστε γεμάτοι ζωή και μας δίνει το μυστικό της ζωής: μπορεί να το αποκτήσει μόνο με το να το δώσει”. “Αλλά υπάρχουν εμπόδια που καθιστούν τις επιλογές δύσκολες”: Ο Φραγκίσκος ενθυμείται αυτό, αναφέροντας ότι “συχνά ο φόβος, η ανασφάλεια, τα γιατί χωρίς απάντηση”. Και εδώ, μια ξεκάθαρη ένδειξη: η αγάπη μας ζητά να προχωρήσουμε περισσότερο, «να μην παραμείνουμε κρεμασμένοι στα γιατί της ζωής περιμένοντας μια απάντηση από τον Ουρανό». Και, επομένως, “η αγάπη μας ωθεί να περάσουμε από το γιατί στο σε ποιον, από το γιατί ζούμε για ποιον ζω, από το γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα στο σε ποιον μπορώ να κάνω καλό. Για ποιόν? Όχι μόνο για μένα: η ζωή είναι ήδη γεμάτη από επιλογές που κάνουμε για να έχουμε έναν τίτλο σπουδών, πολλούς φίλους, ένα ωραίο σπίτι, να ικανοποιούμε τα γούστα και τα συμφέροντά μας.
Το πέρασμα του Σταυρού
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πάπας χαιρέτισε εγκάρδια όλους όσους παρευρέθηκαν και εκείνους που παρακολούθησαν από τα μέσα ενημέρωσης. Και απηύθυνε έναν ειδικό χαιρετισμό στους νέους του Παναμά και Πορτογάλους, εκπροσωπούμενους από δύο αντιπροσωπείες, οι οποίοι έκαναν αμέσως τη σημαντική χειρονομία να περάσουν τον Σταυρό και την εικόνα της Μαρίας Salus Populi Romani, σύμβολα των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας. “Είναι ένα σημαντικό βήμα – είπε ο Πάπας – το προσκύνημα που θα μας οδηγήσει στη Λισαβόνα το 2023.
Η ΠΗΝ των τοπικών Εκκλησιών στην εορτή του Χριστού του Βασιλιά
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της απόφασης του Πάπα Φραγκίσκου με τα εξής λόγια: “Και καθώς ετοιμαζόμαστε για την επόμενη διηπειρωτική γιορτή της ΠΗΝ, θα ήθελα επίσης να ξαναρχίσω τον εορτασμό του στις τοπικές Εκκλησίες. Πέρασαν τριάντα πέντε χρόνια από την ίδρυση της ΠΗΝ, αφού άκουσα τη γνώμη και της Ρωμαϊκής Συνόδου για τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας , την Οικογένεια και τη Ζωή, αρμόδιας για την ποιμαντική της νεολαίας, αποφάσισα να μεταφέρω από το ερχόμενο έτος τον εορτασμό των τοπικών ΠΗΝ από την Κυριακή των ΒΑΪΩΝ στην Κυριακή του Χριστού Βασιλιά από τον επόμενο χρόνο “. Ο Πάπας εξήγησε ότι «το μυστήριο του Ιησού Χριστού του Λυτρωτή του ανθρώπου παραμένει στο επίκεντρο, όπως τονίζει πάντα ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β ‘, ο εμπνευστής και προστάτης της ΠΗΝ». Προσθέτοντας: “Αγαπητοί νέοι, φωνάξτε με τη ζωή σας ότι ο Χριστός ζει και βασιλεύει! Εάν σιωπήσετε, θα φωνάξουν οι πέτρες».
+Ν