Ο Φραγκίσκος επιθυμεί ιερείς που έχουν τις ρίζες τους στο λαό
«Το Δώρο της κλήσης». Είναι ο τίτλος για τα δύο απογεύματα εμβάθυνσης για το Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, που προωθείται από το Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο. Κατά την πρώτη διάσκεψη η οποία διεξήχθη χθες (η δεύτερη θα διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου στις 16:00 η ώρα), μίλησαν μεταξύ άλλων ο πατέρας Marko Ivan Rupnik και ο αρχιεπίσκοπος Jorge Carlos Patrón Wong. Από τον γραμματέα για τα ιεροσπουδαστήρια της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον Κλήρο, ζητήσαμε να μιλήσει για το έγγραφο που αφορά στην εκπαίδευση των ιερέων το οποίο εγκρίθηκε στις 8 του περασμένου Δεκεμβρίου και για το πώς ο Πάπας Φραγκίσκος βλέπει τις νέες γενεές ιερέων:
Απ.– Η Ratio μας ζητά να διαμορφώσουμε στην καρδιά μας όλα τα ανθρώπινα και πνευματικά χαρακτηριστικά του ατόμου Ιησού. Εμείς οι ιερείς, μαζί με τον Λαό του Θεού, πορευόμαστε με αυτή την πολύ όμορφη κλήση: Είμαστε μαθητές απόστολοι του Χριστού. Είμαστε μαθητές που επιθυμούν η ζωή τους, η καρδιά και η υπηρεσία τους να είναι εκείνες ενός καλού ποιμένα, ενός καλού Σαμαρείτη. Και να μπορούμε να μοιραζόμαστε με τον λαό μας τη χαρά του Ευαγγελίου και αυτή τη μοναδική και εκπληκτική εμπειρία της συνάντησης με το Χριστό: να κάνουμε γνωστό ότι το Ευαγγέλιο πραγματικά μας κάνει να συναντάμε μια κουλτούρα περισσότερο ανθρώπινη και κυρίως ομορφότερη και περισσότερο ευτυχισμένη.
Ερ. – Συναντάτε τους ιεροσπουδαστές όλου του κόσμου και ακόμη ταξιδεύετε για να συναντήσετε στα ιεροσπουδαστήρια τους μελλοντικούς ιερείς: Πόσο πολύ σημαντικό είναι αυτό για τον Πάπα Φραγκίσκο; Τι λέτε στον Πάπα Φραγκίσκο όταν επιστρέφετε από τα ιεροσπουδαστήρια των πιο απομακρυσμένων χωρών;
Απ. – Για τον Πάπα Φραγκίσκο αυτό που είναι σημαντικό είναι η κουλτούρα της συνάντησης: να είμαστε μια «Εκκλησία Κοινωνίας», πολύ συνοδική. Είμαι πραγματικά χαρούμενος και ευχαριστημένος που συνεισφέρω σε αυτή την αποστολή για να κάνω να βιώσουν ότι η παρουσία του Πάπα, η παρουσία του Θεού και του Αγίου Πνεύματος είναι παντού. Όλα τα ιδεώδη της χριστιανικής ζωής αποτελούν πλέον μέρος της ζωής, μέρος του κόσμου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βιώσουμε αυτή την κοινωνία: Ότι το Άγιο Πνεύμα μας οδηγεί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου.
Ερ. – Όπως γνωρίζουμε, ο Πάπας Φραγκίσκος από την αρχή της Ποντιφικής του θητείας, ζήτησε από τους ιερείς να είναι «ποιμένες που οσμίζονται τα πρόβατα», Γίνεται αυτό, σύμφωνα με εσάς;
Απ. – Πιστεύω ότι η νέα γενιά – οι ιερείς και οι επίσκοποι – καλείται από μέσα της προς το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου: να είναι με τον λαό μας, μερικές φορές ως οδηγοί, μπροστά από εκείνον, πολλές φορές ανάμεσα στο λαό, άλλες πάλι ακολουθώντας τον. Είναι μια πιθανή εμπειρία επειδή είναι αληθινή: επειδή έχουμε γεννηθεί μέσα στην οικογένειά μας, μέσα στον Λαό του Θεού, και έχουμε τις ρίζες μας στην καρδιά του Ιησού για να είμαστε καλοί ποιμένες, δηλαδή για να βιώσουμε και να μοιραστούμε τη ζωή και την περιπέτεια της χριστιανικής κλήσης με το λαό μας.
Μετάφραση: ρφ